Контракти.ua

2430  —  16.10.13
53% українців хочуть у ЄС, а 38% - ліквідації України
53% українців хочуть у ЄС, а 38% - ліквідації України

Більше половини українців - 53% - підтримують приєднання України до Європейського Союзу.  

Не підтримують приєднання України до ЄС – 35%, ще 12% - не визначились.

При цьому 38% опитаних підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Білорусі. Не підтримують – 50%. Ще 12% - не визначились.

На думку більшості опитаних підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом для України більш вигідне (47%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (34%). 19% – не змогли визначитися.

За останні три роки зафіксовано найвищий відсоток респондентів, які вважають підписання Угоди з ЄС більш вигідним для країни, ніж вступ до ЄС – він зріс з 39% до 47%.

В результаті Захід та Північ виразно більше підтримують Угоду з Євросоюзом, а Південь та Донбас – вступ до Митного союзу.

Водночас Центр та Схід є своєрідними «перехідними» регіонами, де приблизно порівну підтримують обидва напрямки інтеграції, з різницею, що у Центрі все таки більше підтримують підписання Угоди з Євросоюзом, а на Сході – вступ до Митного союзу.

56% респондентів очікують, що якщо у листопаді 2013 року Україна та Європейський Союз підпишуть Угоду про Асоціацію Росія збільшить тиск на Україну, 10% очікують зменшення тиску, а 19% вважають, що нічого не відбуватиметься.

Збільшення тиску на Україну з боку Росії очікують понад 50% мешканців усіх регіонів країни, а на Заході таких дві третини.

За останні три роки зафіксовано найнижчий відсоток прихильників та найвищий відсоток противників утворення єдиної держави з Росією.

Про це свідчать результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг». Загалом опитано 2000 респондентів.

Статьи по теме
Соціологи з'ясували, як відставка Залужного вплинула на рейтинг Зеленського
Соціологи з'ясували, як відставка Залужного вплинула на рейтинг Зеленського

Рішення Володимира Зеленського відправити у відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного знизило рівень довіри українців до президента.
16.02 — 295

ЄС втомився від Орбана, а не від України – Туск
ЄС втомився від Орбана, а не від України – Туск

Лідери ЄС знайдуть рішення для допомоги Україні, але це не буде шляхом поступок угорському прем’єру Віктору Орбану в питаннях верховенства права, корупції чи підтримки Києва.
01.02 — 295

ЄС погодив виділення 50 млрд для України: підтримали всі 27 країн
ЄС погодив виділення 50 млрд для України: підтримали всі 27 країн

Лідери ЄС у четвер досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.
01.02 — 228