Контракти.ua

2169  —  24.09.13
За рік після підписання асоціації українці можуть розраховувати на безвізовий режим з ЄС, - Огризко
За рік після підписання асоціації українці можуть розраховувати на безвізовий режим з ЄС, - Огризко

Якщо угоду про асоціацію з ЄС буде підписано, Янукович увійде в історію.

Про це в інтерв’ю Контрактам повідомив колишній голова МЗС Володимир Огризко.

«Це (підписання асоціації, - ред.) буде об’єктивним фактом. Питання лише в тому, що не все було зроблено цією адміністрацією, все ж таки, це ми заклали підґрунтя руху до цієї асоціації. У 2008 році, у вересні, на саміті Україна-ЄС у Парижі Ющенко і Саркозі дали відмашку цьому процесу. Тоді було домовлено, що Україна і Євросоюз розроблять угоду про асоціацію. І протягом решти 2008-го, 2009-го року, початку 2010-го відбувалися серйозні переговори. Я був тим, хто починав переговори з безвізового режиму. Ми покладали великі надії на 2012 — рік проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу. Щоправда, тут не з нашої вини не склалося. Ну, дай Боже, щоб хоча б за рік це все відбулося. Моє відчуття: у разі, якщо ми підпишемо угоду про асоціацію зараз, безвізовий режим ми можемо отримати протягом року», - заявив Огризко.

На думку екс-міністра, з боку Європейського союзу це був би дуже мудрий крок. Вони б показали всьому нашому суспільству: «Будь-ласка, двері відкриті, ми виконуємо те, що обіцяємо. Для 46 мільйонів українців реально відкриваються двері до Європи».

«Якби я був на місці керівництва ЄС, я б до цього додав ще суттєву макроекономічну допомогу вже на першому етапі. Просто для того, щоб стабілізувати ситуацію і дати можливість запрацювати економічним механізмам. Їх треба трішечки підштовхнути. Якби ці дві речі — безвізовий режим і фінансово-економічна допомога — спрацювали, за рік-два крива підтримки європейського вектора піднялася з 56% до 80% і більше», - підкреслив політик.

Повністю інтерв’ю з Володимиром Огризко читайте тут.

Статьи по теме
Справа Януковича: до суду скеровано обвинувачення у захопленні влади у 2010 році
Справа Януковича: до суду скеровано обвинувачення у захопленні влади у 2010 році

До суду скеровано обвинувальний акт щодо побіжного президента Віктора Януковича через захоплення державної влади у 2010 році. Аналогічний акт направлено і щодо екс-заступника міністра юстиції України.
17.07.23 — 439

ФСБ готувала два маріонеткові уряди на випадок захоплення Києва
ФСБ готувала два маріонеткові уряди на випадок захоплення Києва

Федеральна служба безпеки Росії підготувала два маріонеткові уряди на випадок захоплення Києва напередодні повномасштабного вторгнення в Україну.
19.08.22 — 724