Контракти.ua

7504  —  17.09.13
Кучмі важко зрозуміти дії Путіна
Кучмі важко зрозуміти дії Путіна

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що дії Росії з обмеження експорту українських товарів штовхають Україну до вступу в ЄС.  

«Вона (Росія) робить сьогодні все для того, щоб Україна вступила до Євросоюзу», - сказав він журналістам після відвідування Кримського індустріально-педагогічного університету у вівторок у Сімферополі.

«Мені важко зрозуміти в цій частині російське керівництво. Важко , дійсно. Тому що ми багато говоримо про історію , про братні відносини ... , але вони на братські не схожі абсолютно. Мені здається, час пройде і вітер поміняється, тому що ми не можемо жити один без одного», - додав він.

При цьому він додав: «Я говорив раніше і сьогодні можу повторити, що я майбутнє, припустимо, без Росії не бачу, але в тому, що нас цікавлять європейські цінності, європейські технології, і так далі, немає сумніву. Ви ж чули заяви Путіна раніше? Що прийміть нас до зони вільної торгівлі ЄС ... Були такі заяви? А чому нам не можна? Відповідь настільки ясна і зрозуміла».

«Я переконаний, що якщо сьогодні поставити запитання в цьому залі, який стратегічний курс розвитку України ви бачите, то ви все однозначно скажете – європейський», - сказав він.

«Але це ні в якому разі не означає, що ми кудись маємо розвернутися, від когось йти. Місце у нас відоме, воно з усіх точок зору, особливо з геополітичної точки зору, дуже комфортне. Треба тільки цим місцем вміло користуватися. І те, що поруч з нами, в тому числі велика Росія, з цим треба рахуватися», - зазначив екс-президент.

«Найголовніше - завжди треба знаходити взаєморозуміння, завжди треба виходити з того, що до нас теж повинні ставитися на рівні, що ми ні в кого не повинні бути підмайстрами, ми не повинні прикладати руку і говорити, що те, що нам скажуть або з Москви, або з Брюсселя, або з Вашингтона, чи ще звідки-небудь, то треба чинити саме так», - додав Кучма.

«У нас завжди має бути позиція, виходячи з наших національних інтересів. А наша позиція - не служити комусь, а служити своєму власному народу, щоб з кожним роком люди відчували впевненість у завтрашньому дні. Того, чого сьогодні, на наш жаль, немає», - підкреслив екс-президент.

За повідомленням «Інтерфаксу-Україна».

Статьи по теме
Рада хоче заборонити публікувати в Реєстрі судові рішення про мобілізацію і ухилянтів
Рада хоче заборонити публікувати в Реєстрі судові рішення про мобілізацію і ухилянтів

Нардепи пояснюють рішення "чутливістю цієї інформації в умовах війни".
вчера, 16:54 — 146

ЗСУ вдарили ATACMS по полігону росіян на Луганщині
ЗСУ вдарили ATACMS по полігону росіян на Луганщині

Наші воїни продовжують завдавати втрат ворогові.
02.05 — 168

Глава
Глава "Нафтогазу" закликав ЄС передати Україні ППО для захисту підземних газосховищ

Україна потребує великої кількості систем протиповітряної оборони, щоб захистити підземні газові сховища.
02.05 — 186