Контракти.ua

1017  —  16.08.13
Росія порушила умови СОТ - Т. Чорновіл
Росія порушила умови СОТ - Т. Чорновіл

Колишній народний депутат України Тарас Чорновіл вважає, що у діях щодо України Росія порушила статут СОТ.

На його думку, наразі перші особи України мають на офіційному рівні заявити, що блокування експорту товарів з боку Російської Федерації є торгівельною війною.

 "Треба спочатку, щоб перші особи держави закцентували й оголосили фразу, що вони розцінюють ці події як торгівельну війну. Заяви президента, прем'єр-міністра або першого віце-прем'єра, міністра закордонних справ є заявами, які носять статус міжнародного документу. І пряма відповідальність за погіршення торгівельно-економічних та політичних відносин між Україною і Росією в даному випадку повністю лягає на російську сторону. В іншому випадку, доки керівники уряду чи Президент України не зроблять відповідної заяви, це означатиме, що ми, в принципі, миримося з цим", - зазначив політик.

Т.Чорновіл наголосив, що краще, коли подібні заяви робляться від імені прем'єр-міністра чи когось з віце-прем'єрів, оскільки вони носять особливо знаковий юридичний характер.

"Це є правовий документ, а не просто висловлювання своєї якоїсь політичної позиції. Це перше, що має бути здійснено", - сказав він.

Також, за словами політика, Росія вступила до СОТ і взяла на себе певні зобов'язання, які передбачають безперешкодний рух товарів і послуг. І одним з пунктів прописано недопустимість використання санітарних, фітосанітарних, ветеринарних інших норм для умисного утруднення пересування товарів і послуг.

"В даному випадку є пряме і дуже грубе порушення статуту СОТ. Вже тоді, коли відбулися подібні події, треба було інформувати Україні російську сторону, що ми будемо подавати звернення до керівництва СОТ з вимогою стати арбітром у даній справі. І у випадку невиправлення ситуації застосовувати санкції щодо російської сторони", - сказав він.

Експерт вважає, що Україна мала б звернутися також і до СНД, адже країна підписала угоду про зону вільної торгівлі в межах СНД.

"І вже потрібно було негайно подавати подання в арбітражний суд СНД. Звичайно, з цього мало було б толку, бо суд розміщений у Санкт-Петербурзі і діє відповідно до міжнародних норм за законодавством цієї країни, де він базується, як Стокгольмський арбітраж діє на основі шведського законодавства", - уточнив експерт.

Він нагадав, що Росія має звичку застосовувати не оголошені санкції до країн, але якщо починається будь-який відпір на юридичному рівні автоматично санкції згортаються.

За повідомленням УНН.

 

Статьи по теме
Financial Times: флагманський арктичний газовий проєкт Путіна втрачає клієнтів через санкції США
Financial Times: флагманський арктичний газовий проєкт Путіна втрачає клієнтів через санкції США

Росія була змушена почати зберігати газ із флагманського проєкту Володимира Путіна в Арктиці ‒ це ознака того, що західні санкції проти Москви стримують покупців.
05.09 — 164

Російське вторгнення в Україну вплинуло на економіки Східної Європи, - ЄБРР
Російське вторгнення в Україну вплинуло на економіки Східної Європи, - ЄБРР

Вторгнення Росії в Україну вдарило за вартістю суверенних позик для десяти східних членів ЄС, збільшивши вартість приблизно на піввідсотка від початку війни.
15.05 — 318

Китай і Росія переходять на підпільні платежі через відмову банків від угод, - Reuters
Китай і Росія переходять на підпільні платежі через відмову банків від угод, - Reuters

Великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов'язаних із Росією. Деякі китайські компанії звертаються до підпільних каналів фінансування, таких як валютні брокери на кордоні та навіть до забороненої криптовалюти.
29.04 — 370