Контракти.ua

10041  —  16.08.13
Влада проводить безперервний «дерибан» армії - експерт
Влада проводить безперервний «дерибан» армії - експерт

Україна щорічно витрачає менше $2 млрд на оборонну галузь. Ведеться банальний «дерибан» того, що залишилось від української армії.

Про це заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Ми враховуємо лише бюджет Міністерства оборони, і він щорічно складає до $2 млрд. Це – менше навіть від мінімальної потреби. Оскільки Міноборони у своєму бюджетному запиті щороку називає суму близько 20-25 млрд гривень. А з бюджету виділяють – 15-16 млрд. Хоча таке ж становище в усіх силових структурах і міністерствах України загалом», – зазначив експерт, додавши, що рівень задоволення потреб Міноборони складає близько 60-65%.

Як зауважує Сунгуровський, така тенденція з недофінсуванням Міноборони спостерігається з 1991 року. «Міноборони ще жодного разу не отримувало ті кошти, які просило», – зауважив він.

Саме з цим, як зауважує експерт, пов'язана безрезультативність проведення реформ та низька боєздатність збройних сил.

«Стан боєздатності навіть важко охарактеризувати. Збройні сили не можуть виконати повний спектр завдань. Зокрема, військова підготовка не відповідає стандартам. А те, що влада звітує про збільшення її на 2%, 10%, а то й 40%, то так, вона зростає, але у порівнянні з базовим рівнем. Наприклад, якщо пілоти в 2011 налітали 20 годин в рік, а в цьому – до 40 годин, то здавалося б це значне збільшення – вдвічі. Однак, повинно становити 120 годин, тобто до мінімального стандарту військова підготовка не дотягує», – зазначив Сунгуровський.

«Про стан озброєння військової техніки нам розповідають, що вдвічі, а то й втричі збільшилася кількість відремонтованих зразків озброєнь. Але це менше, ніж темп виходу цього озброєння з ладу. Тому технічний стан постійно погіршується. Щодо соціальних стандартів, то вони – трошки вищі середніх, але цього мало, щоб забезпечити контрактизацію армії», – додав він.

За словами експерта, з часів незалежності найефективнішим для Міноборони був період з 2002 по 2007 року.

«А щодо ставлення нинішньої влади до оборонної галузі, то в мене дуже негативні оцінки. По-перше, ті орієнтири реформування, які названі корінними, - це повторення минулого, нічого там нового немає. Тих коштів, які виділяють, явно не вистачає на реалізацію всіх поставлених завдань. А тому ці плани – нереальні. Діяльність керівництва Міноборони і їхніх підлеглих свідчить про те, що відбувається дерибан армії, а не розвиток», – переконаний експерт.

За матеріалами: Тиждень

Статьи по теме
У Міноборони зробили заяву про повторну ВЛК для людей з інвалідністю
У Міноборони зробили заяву про повторну ВЛК для людей з інвалідністю

В Україні не розраховують на мобілізацію великої кількості людей після введення обов'язкового проходження військово-лікарської комісії для тих, хто після початку повномасштабної війни отримали 2 та 3 групи інвалідності.
17.04 — 173

У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів
У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн.
16.04 — 181

Міноборони виграло арбітражі на понад 108 мільйонів гривень
Міноборони виграло арбітражі на понад 108 мільйонів гривень

Міжнародний арбітраж ухвалив два рішення, якими присудив стягнути на користь Міністерства оборони України кошти на загальну суму 2,7 мільйона доларів США (приблизно 108 мільйонів гривень).
11.04 — 181