Контракти.ua

10280  —  28.07.13
Українська влада рухає економіку до радянських стандартів - експерт
Українська влада рухає економіку до радянських стандартів - експерт

Українська влада в останньому кварталі цього року або трохи пізніше може оголосити дефолт у зв'язку з неспроможністю вчасно виплачувати боргові зобов'язання.  

Про це заявив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Зважаючи на значні борги, зазначає Лановий це прогнозують західні експерти.

«Можливо вже вкінці цього Україна може оголосити дефолт через неспроможність вчасно виплачувати боргові зобов'язання. Це очікується на Заході. Звісно, якщо влада викине в приватизацію якийсь величезний об'єкт і отримає декілька мільярдів доларів, то це може статися дещо пізніше. Однак, навіть продаж величезних об'єктів не дозволить отримати такі прибутки, що покривають накопичені борги», – заявив Лановий.

Він зауважує, що в найближчий рік Україні треба виплатити близько $30 млрд внутрішніх і зовнішніх зобов'язань.

«Останні місяці уряд погашає поточні зобов'язання, звертаючись за новими кредитами, тим самим сума боргу наростає, відсоткові ставки зростають і вірогідність нестачі грошей для погашення боргів також збільшується», – додав він.

Відповідно така ситуація, як зазначає економіст, впливає і на приплив інвестицій в Україну.

«Безумовно інвестори відвернулися від України. На Заході чим далі, тим негативнішими стають оцінки, і практично ми спостерігаємо відтік з України капіталу компаній. Відтік інвесторів став одностороннім процесом. А прихід інвесторів – це, як правило, від українських власників, які прикриваються офшорними іноземними компаніями», – зазначив Лановий.

«Інвестори не повернуться. На це нема чого сподіватися. Ми повертаємося до централізованої економіки соціалістичного командного типу. Як відомо, в Радянський Союз іноземні інвестори практично не приходили за виключеннями одного-двох підприємств. Тобто ми рухаємося назад в СРСР», – вважає експерт.

Навіть у випадку підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС, прогнозує Лановий, не варто очікувати різкого припливу приватних інвесторів.

«Привабити приватного інвестора може лише гарантія держави, коли держава бере на себе зобов'язання повернути кошти у певних випадках. Це також своєрідна боргова модель. Однак, гарантії української держави нічого не варті, тому що вона має величезні борги», – зазначив він.
Можливий хіба приплив інвестицій так званого наддержавного рівня, додає Лановий.

«Це можливо лише в тих питаннях, котрі стосуються всієї Європи: екології, енергетики, сільського господарства тощо... Такого роду державні інвестиції можуть бути за певних політичних умов і зобов'язань України», – зазначив експерт.

За повідомленням «Тижня».

Статьи по теме
S&P знизило рейтинг України
S&P знизило рейтинг України

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global знизило рейтинг України в іноземній валюті, змінивши його з "ССС" на "СС".
10.03 — 295

Банк реконструкції України готовий розпочати роботу протягом року, - BlackRock
Банк реконструкції України готовий розпочати роботу протягом року, - BlackRock

Банк реконструкції України, який Київ створює за допомогою найбільших інвестбанків світу BlackRock та JPMorgan Chase, буде готовий розпочати роботу протягом року.
17.01 — 322

Інвестиційний підрозділ Світового банку залучив майже 1 млрд доларів для України
Інвестиційний підрозділ Світового банку залучив майже 1 млрд доларів для України

Приватний інвестиційний підрозділ Світового банку залучив майже 1 мільярд доларів на відновлення приватного сектору України.
11.01 — 307