Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  12864  —  11.06.13
Говоріть, ви нам не заважаєте: чому листи Тимошенко в опозиції ніхто не читає
Говоріть, ви нам не заважаєте: чому листи Тимошенко в опозиції ніхто не читає

Її ім'я свідомо заміняють займенником, щоб вилучити, стерти зі свідомості українців. Роблять це свої ж. Історія з двома «непоміченими» листами Юлії Тимошенко — яскраве свідчення того, що Вона вже не авторитет.

«Ви помітили, що ув’язнену № 1 лідери опозиції дедалі частіше називають просто — «Вона», без згадування імені та прізвища?» Це запитання мені поставив один політик у Верховній Раді. І справді, помітила. З одного боку, хто така «Вона» — уже давно зрозуміло без уточнень (у пам’яті дотепер слоган часів її прем’єрства — «Вона працює»), то навіщо ж згадувати і так усім відоме ім’я? Але з іншого боку — дедалі більше експертів доходять висновку: її ім’я (та що ж таке, знову займенник!) свідомо намагаються стерти, вилучити зі свідомості українців. Причому — свої ж соратники.

Ось і історія із двома «непоміченими» листами Юлії Володимирівни, опублікованими в інтернеті, — яскраве того підтвердження.

Ігнорують

Після провального кульмінаційного етапу акції «Вставай, Україно!» у Києві (яка, якщо б не побиття журналістів, узагалі пройшла б непоміченою) Юлія Тимошенко з ув’язнення написала листа, адресованого своїм соратникам, і розмістила його на інтернет-порталі lb.ua. Писала вона багато й пафосно, але голов­них посилів у тексті було два. Перший — не висувати єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах заздалегідь (нібито для того, щоб народ міг сам провести «праймеріз» у першому турі, а влада не змогла дискредитувати єдиного кандидата за два роки, що залишилися до виборів). І другий — зав’язувати з мітингами влади та опозиції, щоб не ганьбитися провокувати подальший розкол суспільства за лінією фашизм/антифашизм, і сісти за стіл переговорів. Потім був ще один лист про євроінтеграцію, але йому приділили ще менше уваги, ніж попередньому.

Як людина, яка сидить у в'язниці, могла знати такі речі

Здавалося б, Тимошенко не так часто пише послання з-за ґрат (у цьому разі — з лікарні, але це, в принципі, одне й те саме), і кому, як не опозиціонерам, має бути цікаво, що в цих листах. Якщо нецікаво, то хоча б з поваги до ув’язненої або для підтримки легенди про «координацію дій опозиції» могли би прочитати.

Але на нього просто заплющили очі. Горезвісний лист уже цілий день висів на всіх сайтах, у той час як лідер УДАРу Віталій Кличко запевняв журналістів, що в очі його не бачив і взагалі сумнівається у достовірності заклику припинити акції.

«Якщо сидіти й чекати, нічого не буде. Слід боротися, висловлювати свою думку, об’єднува­тися…» — заявив Віталій Кличко. Іншими словам, дав зрозуміти, що думка Тимошенко його не надто колише.

Ну гаразд, Кличко. Він уже давно абстрагувався від двох інших лідерів опозиції, зрозумівши, що з ними каші не звариш, і грає у власну гру. Яке йому діло до того, що там пише Тимошенко? Так само як і лідерові «Свободи», Олегові Тягнибоку.

Але ж і лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк (якого називали «спадкоємцем» Тимошенко і якого вона сама через соратницю Олександру Кужель просила висунути єдиним кандидатом на президентських виборах), проігнорував заклик завершити серію мітингів «Вставай, Україно!» Буквально за день після послання аналогічна акція відбулася в Донецьку. Наступна — в Луганську.

Коли опозиціонерів запитували, що означають ці листи, багато хто просто відводили очі, відмовлялися від коментарів, посилаючись на те, що це питання не обговорювалося на засіданні фракції. А якщо й обговорювалося, то висновки було зроблено явно «не для преси».

Натомість у Партії регіонів листа прочитали та із задоволенням трактували його на свою користь — мовляв, нарешті, хоч хтось в опозиції визнав, що акції ці провальні. Зрозуміло, що свої «антифашистські» мітинги регіонали за командою Тимошенко згортати навіть і не думали.

Використовують

Згідно з однією з версій, Тимошенко взагалі не писала цих листів, мовляв, стиль не її. «Справді, дивно якось читати міркування людини з в’язниці, яка наводить аргументи на рівні штабного аналітика. Наш кандидат не перший, отже, не потрібен єдиний кандидат, рейтинг Кличка збільшився за два місяці, отже, згортаємо акцію «Вставай, Україно!»…», — ділився міркуваннями у Facebook політолог Олексій Голобуцький.

Справедливості заради завважмо, що рейтинг Кличка, порівняно з іншими кандидатами, справді зростає — за даними Центру Разумкова, за півроку в середньому політик набрав близько 2%, а це чимало. А згідно з рейтингом GFK, який, щоправда, в експертів викликає посмішку, рейтинг лідера УДАРу вже мало не вдвічі вищий за рейтинги його опонентів!

Примітно, що для цього він нічого надприродного не робив — просто мовчав, широко посміхався й щосили намагався ні з ким не сваритися. Загалом, сидів біля річки, як говорив Конфуцій, і чекав, коли труп ворога (у цьому випадку — друга) пропливе повз.

У цей час Яценюк з Тягнибоком зі шкіри геть пнулися, але повторити успіх Кличка їм не вдавалося. В Яценюка це пов’язано з проблемами в партії, а Тягнибок, на думку експертів, ось-ось досягне «стелі» своїх можливостей, вище якої він через ідеологічні штампи стрибнути не зможе.

У зв’язку з цим поповзли чутки, що Арсеній Яценюк нібито вирішив використати Тимошенко у війні рейтингів. Його рейтинг помітно поступається рейтингу лідера УДАРу. І якщо єдиного кандидата на президентські вибори обрати зараз, або навіть у 2014 році, як пропонує Кличко, цим кандидатом, судячи з рейтингів, має стати боксер. Але Яценюк за будь-яку ціну прагне залишитися у грі. Тож нібито вирішив натиснути на колег авторитетом Тимошенко, а там, ближче до виборів, — буде видно.

Вірити в цю версію чи ні — вирішувати вам. Але якщо уважно вчитатися в лист Тимошенко, справді виникає логічне запитання, як людина, яка сидить у в’язниці, могла знати такі речі: «в інформаційному просторі активно нав’язується тема єдиного кандидата… щоб, граючи на амбіціях опозиційних лідерів і включаючи вбивчі суми фінансових ресурсів, Клюєви, Льовочкіни, Фірташі та інші «веселі валізки» за кілька днів до початку виборів провалили нову «канівську четвірку» і пояснили народу всю безпорадність, нік­чемність, дурість усіх опозиціонерів».

Позбуваються

Якщо вірити іншій версії, яка обговорюється у кулуарах, Тимошенко зараз гостро усвідомила, що втрачає вплив. Соратники без неї ділять її партію. Її людей поступово витісняють із «Батьківщини», ключові пости прагнуть зайняти ставленики Яценюка. Його ж кандидата просувають у мери. Ось Юлія Володимирівна нібито й вирішила нагадати про себе, написавши досить різке послання, що йде врозріз зі стратегією нинішньої опозиції, — від образи, що соратники вже не б’ються в парламенті, вимагаючи розгляду питання про її звільнення, обмежуючись лише окремими заявами.

Хоча зараз негласно обговорюється інший, більш прийнятний для всіх варіант розв’язання «питання Тимошенко» — вислати її на лікування за кордон.

Такий вихід із незручної ситуації з політв’язнями в Україні влаштовує Європу — місія Євросоюзу в особі Кокса — Кваснєвського, що недавно побувала в Україні, начебто його схвалила.

Такий варіант влаштовує регіоналів — за чутками, вони готові «зглянутися» над засудженою мало не на довічний строк (у справі Щербаня ГПУ вже готова пред’явити Тимошенко обвинувачення в убивстві) і відправити її на лікування (по суті — в еміграцію). При цьому спатимуть спокійно, знаючи, що вона не зможе тривалий час впливати на політичну ситуацію в Україні.

Такий варіант влаштовує й опозиціонерів — вони рапортуватимуть, що домоглися поступок від влади, при цьому сама лідерка буде далеко й не зможе їм плутати карти.

За словами екс-нардепа Тараса Чорновола, одного з перших, хто озвучив варіант вивозу Тимошенко за кордон, сама ув’яз­нена також не проти. «Як кажуть мої джерела, на цей варіант Тимошенко вже дала добро — щоправда, для проформи спочатку вона може пручатися, але потім здасться», — поділився з нами чутками Чорновіл.

Чи то інстинкт самозбереження в Тимошенко переміг політичні амбіції, чи то це чергова качка — неясно. Ясно лише те, що примусово «лікувати» Тимошенко десь у Німеччині, причому без права подавати голос до 2015 року, — мрія не лише регіоналів, а й опозиціонерів. Усе ще високий рейтинг Тимошенко заважає розвернутися новим лідерам. І якщо вже зараз її голос не чують із Харкова, то з Берліна — і поготів не почують.

Статьи по теме
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку

Народний депутат розповів, чи не вплине це на законопроєкт про мобілізацію.
11.04 — 177

Помер ексдепутат Ігор Юхновський
Помер ексдепутат Ігор Юхновський

Останні роки життя він жив у Львові.
27.03 — 248

Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора
Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора "армії Вагнера" російського олігарха Кондрашова, який заблокував ukr.net

Низка народних депутатів України звернулась до секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова та до голови Служби безпеки України Василя Малюка із проханням накласти санкції на російського бізнесмена Станіслава Кондрашова.
19.03 — 613