Контракти.ua

Автор: Виктор Литвинов —  11307  —  30.05.13
Олександр Тимошенко: Юлі не потрібно співчувати, вона незабаром вийде і стане президентом
Олександр Тимошенко: Юлі не потрібно співчувати, вона незабаром вийде і стане президентом

Чоловік ув’язненої № 1 Юлії Тимошенко — Олександр Тимошенко в інтерв’ю з Чехії розповів Контрактам, що: спілкуючись телефоном із дружиною, не шифрується та радить шифруватися Януковичу; Юлія Володимирівна просить тільки про одне: доносити до світової спільноти правду про ситуацію в Україні; головний свідок у справі Щербаня Петро Кириченко — наркоман і п’яниця.

Ви вже понад рік в Чехії, про кримінальні справи проти вас в Україні нічого не чути, чому не повернулися боротися за звільнення дружини?

Олександр Тимошенко: Я не знаю, чи закрито стару кримінальну справу, яку порушила ГПУ 10 лютого минулого року, одразу ж після отримання мною в Чехії політпритулку. Не знаю також, чи відкрито зараз проти мене нові кримінальні справи. Це тримають у великій таємниці. Для сьогоднішньої влади актуальною залишається теза — була б людина, а справу завжди «пришиємо». Тож моє повернення в Україну закінчиться перед паспортним контролем у Борисполі. Я хочу й буду боротися за звільнення Юлі, але не з СІЗО. Перебуваючи в Чехії, я веду активну роботу, я маю можливість спілкуватися і звертати увагу багатьох західних політиків і громадських організацій на проблеми демократії та дотримання прав людини в Україні. Адже Юлія Тимошенко — це лише верхівка айсберга процвітаючої політики принижень, знущань, жорстокості, яку успішно запровадив режим в Україні за часи президентства Януковича.

Що ви зробили за час еміграції для опозиції?

Олександр Тимошенко: Нам головне — мати чітку програму розвитку України, бачення її перспектив, уміння запалити людей новою ідеєю розвитку, а не задаватися запитанням, що я особисто зробив для опозиції. Я думаю, що б я зміг зробити для України після тієї розрухи, яку залишить по собі ПР. Зараз для мене завдання № 1 — звільнення і повна реабілітація Юлії Тимошенко. А для країни найголовніше — цілісність опозиції, не внутрішнє лідерство або суперництво, а боротьба за ідею європейської України. Тому що лідер один — Юлія Тимошенко.

Коли ви востаннє спілкувалися з Юлією Тимошенко? На що вона скаржиться?

Олександр Тимошенко: Із дружиною ми спілкуємося телефоном, коли дуже рідко й ненадовго для цього надається дозвіл влади. Звісно, всі розмови прослуховуються. Тож у більшості випадків говоримо про доньку, сім’ю, про літніх наших мам, про її здоров’я, настрій, поточні проблеми, слухаю її бачення вирішення того або іншого завдання. Юлія Володимирівна — тверда людина. Вона не потребує жалості та співчуття.

Вона щось просила вас зробити для неї?

Олександр Тимошенко: Юлія Володимирівна постійно просить лише про одне: доносити до світової спільноти правду про сучасну ситуацію в Україні й безчинства нинішньої влади. Це ми й намагаємося робити максимально об’єктивно й оперативно. Для себе вона нічого не просить.

Нещодавно вибухнув скандал, пов’язаний із прослуховуванням вашого телефону. Чи вдалося чеській поліції з’ясувати, хто слухав ваші розмови?

Олександр Тимошенко: Прослуховуванням займається влада України. Те, що вони вдень і вночі слухають і підглядають за Юлією Володимирівною, — це вже для них норма. Ведеться стеження і спостереження й за мною, і за членами моєї родини, організовуються провокації проти родичів і знайомих. З’ясовувати тут не треба нічого. Всім відомо, що центр прослуховування, шантажу, інтриг, провокацій, принижень і знищення України як демократичної держави перебуває на вулиці Банковій, 11, на 4-му поверсі.

При розмові із дружиною по телефону чи вживаєте якісь кодові слова, зрозумілі лише вам двом?

Олександр Тимошенко: Якщо є можливість розмови — ми розмовляємо. Ні від кого нічого не ховаємо й не шифруємося. Нехай Янукович шифрується зі своєю дружиною. Ми жодних законів не порушували.

Який у вас бізнес у Чехії, уже можете відкрити завісу таємниці?

Олександр Тимошенко: Завісу відкривати не треба, тому що це було б дуже цікаво для нашої влади й небезпечно для мене. Адже вони неодноразово уже робили спроби впливати на мій місцевий бізнес через незаконні рішення продажних українських судів. Чехія — відкрита демократична країна. Якщо хочете щось дізнатися, зайдіть на сайти реєстраційних систем і фінансових установ. Сфера моїх інтересів — це зрозумілі мені напрямки в бізнесі, що приносять, крім матеріального, ще й моральне задоволення.

За рішенням суду в Юлії Тимошенко конфіскували майно у вигляді квартири, куди вже вселився якийсь російський десантник. Що ще з матеріальних цінностей у вашої сім’ї відняли?

Олександр Тимошенко: Нехай беруть усе, що можуть узяти, і селять кого завгодно, хай навіть Янукович і Ко самі в’їдуть до нашої квартири в Дніпропетровську. Суд над Юлією Тимошенко — це ганьба для України й темна пляма на її міжнародній репутації. Європейський суд із прав людини це підтвердив. Ми ні в кого нічого не вкрали і не забрали. Ні Межигір’я, ані заводів, ані земель, ані шахт і нікого не вбивали. Настане час — буде, що експропріювати, повертати країні й народу.

Олександр Тимошенко: якби Щербань був живий, сьогоднішні пігмеї з Донецька в політиці й бізнесі на кшталт Януковича, Азарова, Бойка, Колеснікова тільки б капці за ним носили

Що ви думаєте про сьогоднішніх лідерів опозиції Кличка, Яценюка, Тягнибока? Спілкуєтеся з ними?

Олександр Тимошенко: Зараз від них залежить, як складеться історія, від їх спільних або розрізнених дій. Я не хотів би оцінювати ефективність і результати діяльності названих людей. Але мрію про те, щоб будь-які спільні дії проти чинної бандитської влади були максимально успішними.

Вірите, що Янукович помилує Тимошенко?

Олександр Тимошенко: Ми не чекаємо помилувань. Хочу, щоб усі розуміли: Юлія Тимошенко — НЕВИННА. Вона має бути звільнена й повністю реабілітована. Крапка. І що швидше це зроблять — то краще буде для теперішніх «вождів».

Якщо уявити, що Тимошенко не вийде до 2015 року, кого б ви хотіли бачити президентом країни?

Олександр Тимошенко: Я сподіваюся, що Юлію Тимошенко буде звільнено найближчим часом. І вона стане президентом країни. У перспективі слід домагатися того, щоб до влади прийшли люди із сучасним європейським політичним мисленням, європейським рівнем освіти й культури, не тимчасові правителі, метою яких є лише побільше урвати за роки перебування при владі. Слід обмежити термін перебування депутатів у Верховній Раді — у цілому не більше ніж 10 років. Слід робити ставку на молодь. Це — величезна кількість талановитих, сучасних людей із великим потенціалом для створення нової України.

Чи не здається вам, що нинішні опозиційні лідери остаточно приватизували «Батьківщину» і не збираються зважати на думку поки ще лідера, вашої дружини?

Олександр Тимошенко: «Батьківщина» — не чийсь кишеньковий проект. Це велика опозиційна політична партія. Її приватизувати не можна. Юлія Тимошенко — лідер партії. Це всі чітко розуміють. З нею не може конкурувати ніхто, як би він цього не хотів і не намагався.

Зараз активно розкручують справу Щербаня, реанімовану Генпрокуратурою. Як ви вважаєте, що означає ця вистава з доставкою вашої дружини до суду? Вона справді хоче їхати, але її не пускають?

Олександр Тимошенко: Немає жодних вистав з боку Юлії Володимирівни — вистава з боку влади. І погано поставлена. І справи ніякої немає. Є бажання нинішньої влади відволікти увагу громадськості від проблем України, жахливого стану економіки та соціальної сфери, знищення всіх атрибутів демократичного суспільства — середнього класу, законодавства, справедливості, знищення країни. Ось і вигадують Кузьмін і Ко на замовлення ляльководів з Банкової ці низькопробні, тупі за змістом і виконанням, вистави.

Як оціните показання, дані Петром Кириченком у режимі відеоконференції проти вашої дружини?

Олександр Тимошенко: Петро Кириченко — наркоман і п’яниця, суб’єкт, який дозволив втягти себе у брудні ігри ГПУ та влади, переслідуючи свої суто матеріальні й низькі інтереси. Він сам себе зробив винуватцем того, що ця влада вигадала. Він також сам визнав факт, що доказів стосовно Юлії Тимошенко в нього немає. Є замовник цієї вистави — Віктор Янукович, є масовик-витівник цього фарсу — Ренат Кузьмін і маріонетки, які танцюють під їхню «Мурку». Замовник убивства той, хто виграв від того, що Щербаня не стало, хто заволодів його майном, отримав владу. Щербань був потужною людиною, і якби він був живий, всі сьогоднішні пігмеї з Донецька в політиці й бізнесі на кшталт Януковича, Азарова, Бойка, Колеснікова та інших — тільки б за ним капці носили.

Чи приїжджає до вас донька Женя? Коли востаннє її бачили?

Олександр Тимошенко: Ми із дружиною дуже любимо нашу доньку Женю. Мені її дуже не вистачає. Це великої душі й доброти людина. Звісно, приїжджає. Але, на жаль, не так часто, як хотілося б. Чекаю її завжди з нетерпінням.

Ви наполягали, щоб Женя пішла у велику політику. Чому соратники за опозицією не дослухалися до вас?

Олександр Тимошенко: Її зоряна година ще настане. Так, я наполягав на тому, щоб Женя йшла в політику. Вона прекрасний оратор, організатор, міжнародний переговірник і молодий політик. Час це підтвердив. Тож майбутнє за Женею, звісно, якщо вона цього по-справжньому захоче. Я вірю в неї.

Де живете у Празі? Знімаєте житло чи вже купили?

Олександр Тимошенко: У Празі в мене власної нерухомості немає, і вона й не потрібна. Я з великою вдячністю ставлюся до Чехії, але вірю, що ми тут тимчасово. Ми намагаємося створити всі умови для звільнення України від окупації теперішньої влади. Цей час незабаром настане. Вони вже й мітинги проти себе проводять — на кшталт боротьби з фашизмом. Але вони і є фашисти. Тільки, товариші-регіонали, подивіться навколо себе: в’язниці переповнені, люди зубожіли, озвірілі зомбі у спортивних костюмах уже навколо, головні фашистські елементи у вашому середовищі. Шукайте та знайдете!

Статьи по теме
Для мобілізованих засуджених будуть створювати окремі підрозділи, - Малюська
Для мобілізованих засуджених будуть створювати окремі підрозділи, - Малюська

Для засуджених, які захочуть добровільно мобілізуватися в українську армію, будуть створюватися окремі підрозділи. Наразі законопроект про мобілізацію засуджених знаходиться на розгляді Верховної ради.
22.04 — 224

Мобілізація засуджених в Україні: як це буде працювати і чому візьмуть не всіх
Мобілізація засуджених в Україні: як це буде працювати і чому візьмуть не всіх

Парламент підтримав законопроект про можливість добровільної мобілізації українських в'язнів. Однак вступити до лав ЗСУ зможуть далеко не всі ув’язнені і лише після ретельної перевірки та за рішенням суду.
12.04 — 224

УПЦ МП має повернути у власність держави Успенський собор у Каневі – рішення суду
УПЦ МП має повернути у власність держави Успенський собор у Каневі – рішення суду

Прокуратура повернула до державної власності стародавній собор на Черкащині.
28.03 — 240