Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  3700  —  29.05.13
Микола Томенко: «Порошенко може стати кандидатом, якщо вступить до «Свободи»
Микола Томенко: «Порошенко може стати кандидатом, якщо вступить до «Свободи»

Екс-віце-спікер ВР, нардеп від «Батьківщини» Микола Томенко розповів, що в підсумку вирішили робити з виборами у столиці, за яким принципом буде визначено єдиного кандидата в мери Києва й коли відбудеться об'єднання опозиційних сил.

Опозиціонери прийшли до якогось спільного знаменника в питанні виборів столичного мера і Київради?

Микола Томенко: Щодо Київради ситуація майже зрозуміла. Йдеться про те, що в мажоритарній частині кандидати узгоджуються трьома політичними силами і в 60 округах буде тільки єдиний кандидат від опозиції. У партійній частині — кожна політсила йде окремо, але домовляються про створення більшості в Київраді.

Що ж до виборів мера — концепцію обговорювали таку. Кандидатом у мери має бути людина, яка представляє одну з трьох опозиційних сил («Батьківщина», УДАР, «Свобода» ред.). У його програмі мають бути принципи й механізми повернення нерухомості, землі, незаконно привласненої за часів Черновецького–Попова.

За цією логікою виходить, що Петро Порошенко не зможе стати єдиним кандидатом, адже він не є членом однієї з цих партій...

Микола Томенко: Порошенко може бути кандидатом, якщо він вступить до однієї з партій, наприклад, до «Свободи» (посміхається). Ну а якщо говорити серйозно, то справді, якщо ми висуваємо кандидата від опозиції, він повинен представляти одну з опозиційних сил.

Але сьогодні, на мій погляд, більша проблема не в єдиному кандидаті, а в тому, що влада, очевидно, вирішила не проводити виборів до Київради. У цьому питанні я займаю радикальнішу позицію, ніж мої колеги. Вважаю, що вибори мера без виборів Київради Києву не потрібні. Там буде «земельна більшість» з людей Черновецького, там буде Попов від Януковича як голова КМДА, і буде мер від опозиції. І що він зможе один зробити?

А що ваші колеги по опозиції, уже згодні на вибори мера без виборів Київради?

Микола Томенко: Ну, припустимо, буде рішення КС, що потрібно проводити тільки вибори мера, нам скажуть тільки за дату проголосувати. Я вважаю, що ми не повинні на це погоджуватися. Але у фракції є частина людей, які вважають, що потрібно погодитися, тому що кияни нас не зрозуміють. Але це як кістка собаці. Ми не маємо на неї кидатися.

У кулуарах говорять, що влада хоче вибори на серпень, числа 16-го, тоді шанси на перемогу в Попова зростають — не буде молоді, активного населення, залишаться тільки пенсіонери, яких завжди можна купити за гречку...

Микола Томенко: Якщо вибори відбудуться в серпні, складно говорити про те, хто переможе. У будь-якому разі, це будуть вибори напівмера. Бо якщо зазвичай на вибори приходять близько 50% киян, то в серпні прийдуть 30%. Я вважаю, що має відбутися публічна дискусія про правила проведення виборів, дату проведення.

Коли опозиція починала акцію «Вставай, Україна», однією з головних вимог була відставка Януковича. Зараз ця вимога вже не є актуальною?

Микола Томенко: Ну, в нас не було головних, неголовних цілей. Зараз перелік наших вимог розширився, додалися регіональні вимоги. Я особисто дивлюся на цю акцію як на політико-освітню. Ми повинні були пояснити громадянам, що від злочинної влади їх не врятує ні цар, ні Бог, ні опозиція. Вони повинні самі щось робити.

Акція виконала цю місію?

Микола Томенко: Частково так. Але не до кінця. Янукович, Азаров на посадах. Але ми не зупиняємося. Буде новий етап акції, з уточненими цілями. Потрібно буде вийти за межі Києва й облцентрів, іти до сіл, райцентрів тощо. Якщо рішення буде підтримане, ми оголосимо, що розгортаємо роботу в низи. Я підтримую думки польових командирів Майдану, що зараз, щоб підняти країну, потрібні не два-три лідери опозиції, а десятки тисяч польових командирів. Бо люди можуть повірити лише місцевим авторитетним людям у селі, у районі, а не стороннім депутатам з Києва. Очевидно, потрібно з голови на ноги поставити цю акцію. Ми не згортаємо роботу, влітку вона буде на низовому рівні, з відповідною активізацією на День Незалежності й День Свободи в Києві.

Що стосується процесу об'єднання «Батьківщини», «Фронту змін» і дрібніших політсил в одну партію — він уже розпочався?

Микола Томенко: Я б сказав, що дискусія йде за тактикою, а не за стратегією. Грубо кажучи, є дві тактичні схеми. Перша — об'єднання зверху, друга — об'єднання знизу. Я належу до тих, хто вважає, що не можна створювати потужну політсилу під якусь дату, під чийсь день народження, за розпорядженням. Потрібно, щоб об'єднання відбулося в районних, обласних організаціях, а не лише в Києві. Є інша думка — простимулювати цей процес зверху. Як я розумію, поки що ані перша, ані друга точка зору не узгоджені. Але стратегічно, я вас запевняю, усі підтримують створення єдиної політичної сили.

Яку посаду в партії займе Яценюк?

Микола Томенко: Лідером залишиться Тимошенко, це не обговорюється. Де буде Яценюк — очевидно, йдеться або про координаційну раду, або про політ­раду тих політиків, які увійдуть з інших партій до «Батьківщини». Він, швидше за все, займатиметься координаційною роботою, а організаційною роботою — Турчинов. Формулу ще шукають, але, я вважаю, головне, щоб цей процес завершився знизу.

Статьи по теме
Нотатки про наш «марафон»: путінська хуцпа голосами Ердогана та Шрьодера
Нотатки про наш «марафон»: путінська хуцпа голосами Ердогана та Шрьодера

Євген Дикий: Отже, мої котики та зайчики, час вчергове поговорити про серйозні речі, інколи приємні, а інколи і не дуже (спойлер – фінал оптимістичний). Накопичилось багато, і до вчорашнього вихідного тупо не було часу сісти накидати це все на папір. Вийшла така собі «нанодисертація», тож будемо дробити на розділи. Всього буде 4 розділи, кожен з яких викладатиму окремо. Ну, поїхали.
08.08.22 — 817

У Зеленського може з'явитися конкурент, і це не Кім
У Зеленського може з'явитися конкурент, і це не Кім

На Банковій вважають, що на тлі післявоєнного суспільного попиту у Володимира Зеленського може з'явитися новий серйозний конкурент. Це Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, у якого офіс запідозрив політичні амбіції.
30.05.22 — 1120

Что происходило в ноябре 2021-феврале 2022, когда «нас предупреждали»
Что происходило в ноябре 2021-феврале 2022, когда «нас предупреждали»

Алексей Копытько: Дисклеймер. Мне бесконечно всё равно как воспримет этот текст подавляющее число добрых людей, его прочитавших. И как будут относиться лично ко мне. Как и всё написанное на этой страничке, эти буквы – исключительно моё субъективное мнение. Я отдаю себе отчёт, что сейчас этот текст будет воспринят плохо. Такая ситуация. Горячая. Много боли. Люди не хотят принимать факты и анализировать сложные явления. Они ищут подтверждение тому, во что уже поверили, что им близко. Это нормально – нужны силы, чтобы выжить.
11.04.22 — 1008