Контракти.ua

3245  —  22.05.13
Азаров посилає молодь на заводи та фабрики
Азаров посилає молодь на заводи та фабрики

Український прем'єр-міністр вважає, що молоді українці мають йти працювати на заводи.  

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міністру освіти і науки Дмитру Табачнику разом з міністром економічного розвитку і торгівлі Ігорем Прасоловим та міністром промислової політики Михайлом Короленком розробити «дорожню карту» адаптації освіти до потреб кадрового забезпечення програми активізації економічного розвитку. Про це він заявив під час засідання Кабінету Міністрів, передає урядовий портал.

Азаров відзначив, що 24 травня закінчується навчальний рік у школах, а вже в перших числах червня будуть вручені документи про повну загальну середню освіту.

«І ця подія має велике значення не тільки для самих уже колишніх школярів і їх батьків. Для уряду теж дуже важливо: куди підуть випускники? Куди і на кого вчитися, ким і де потім працювати?» - зазначив прем'єр-міністр.

При цьому він звернув увагу на досить напружену демографічну ситуацію в країні: якщо 10 років тому атестат про повну загальну середню освіту отримали 508 тис. дітей, то поточного року очікується в півтора рази менше – лише 329 тис.

«Тобто, не так багато буде у нас в найближчі роки молодих людей, які повинні замінити в промисловості, аграрному виробництві, науці і соціальній сфері тих, хто йде на заслужений відпочинок», - підкреслив він.

Практично до минулого року, сказав він, в країні було величезне «перевиробництво» юристів, економістів, менеджерів з продажів тощо. Молоді люди, які помилилися із вибором запитаної професії, досі шукають роботу. «Це велика особиста і соціальна драма. Такий перекіс треба ліквідувати, а молодим людям допомогти працевлаштуватися», - сказав прем'єр-міністр.

Він зазначив, що минулого року уряд почав змінювати співвідношення інженерно-технічних і гуманітарних спеціальностей у державному замовленні на підготовку і перепідготовку кадрів. Наприклад, удвічі збільшено замовлення на підготовку фахівців у галузі ІТ-технологій.

Азаров зазначив, що 20 травня уряд затвердив постанову про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів для державних потреб у 2013 році, в якій продовжено збільшення замовлення фахівців інженерно-технічних спеціальностей.

«Це не просто адміністративне рішення. Для того, щоб українські вузи якісно готували більше лікарів, інженерів, технологів, металургів, машинобудівників, програмістів, потрібно збільшити кількість викладачів з відповідних спеціальностей, розширити лабораторії, дослідницьку базу, встановити тісну співпрацю з роботодавцями і таке інше», - заявив Азаров, якого цитує «Тиждень».

Статьи по теме
Франція розширить завод зі збагачення урану, щоб знизити залежність від Росії
Франція розширить завод зі збагачення урану, щоб знизити залежність від Росії

Франція витратить 1,7 мільярда євро на розширення заводу зі збагачення урану. Це дасть змогу зменшити свою залежність від російського ядерного палива.
22.10.23 — 414

Українські підлітки назвали професії, в яких бачить себе у майбутньому
Українські підлітки назвали професії, в яких бачить себе у майбутньому

Діти віком 10-15 років мріють стати айтівцями, лікарями та юристами.
28.09.23 — 381

В Україні конфіскували продукцію заводу російського мільярдера Комарова
В Україні конфіскували продукцію заводу російського мільярдера Комарова

Суд в Україні конфіскував металопродукцію компанії "Кіберсталь", яка належить російському мільярдеру Андрію Комарову.
07.09.23 — 536