Контракти.ua

692  —  20.05.13
В Туркменістані найдений мавзолей священного бика
В Туркменістані найдений мавзолей священного бика

Нові знахідки були виявлені російськими археологами в Туркменії. Успіх вкотре посміхнувся науковцям туркмено-російської археологічної експедиції під керівництвом легендарного археолога Віктора Саріаніді на розкопках пам'ятки Гонур-депе.  

Про це на урядовому засіданні повідомила Віце-прем'єр Бягуль Нурмирадова: «У ході поточного чергового польового сезону археологічних вишукувань у Гонур-депе міжнародна експедиція виявила прекрасні зразки, пов'язані з давнім мистецтвом та матеріальною культурою туркменів, а також місце ритуального поховання бика - об'єкт, що відображає культ священного бика перших у світі хліборобів. Подібне ритуальне поховання відзначено археологами вперш».

У роботі Маргіанської археологічної експедиції беруть участь науковці з Туркменістану, Німеччини, Австрії, Росії, Узбекистану та Японії. За її роботою стежить особисто президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

Під час останніх розкопок був виявлений величезний круглий мавзолей, споруджений гонурцамі для ритуального поховання бика. «Подібне поховання на території країни археологи знаходять вперше», - повідомив керівник експедиції, професор Віктор Саріаніді.

«Ця потужна тварина багато значило в суспільствах перших у світі хліборобів. Численні сліди стародавнього культу бика добре відомі і за раніше відомими знахідками його золотих і кам'яних статуй на Алтин-депе (5 - початок 2 тисячоліття до н.е., недалеко від Ашхабада) і пам'ятках країни Маргуш. Вперше нам пощастило знайти реальний мавзолей, що відображає культ священного бика! Що він приховує, ми дізнаємося в самий найближчий час», - підкреслює Саріаніді, передає аrchae.ru.

Статьи по теме
Цінна знахідка: у Перу виявили скам'янілі рештки кита, що може бути найважчою твариною
Цінна знахідка: у Перу виявили скам'янілі рештки кита, що може бути найважчою твариною

Тварина претендує на звання найважчої, яка коли-небудь існувала на Землі.
04.08.23 — 556

В Україні люблять вчитись китайці, туркмени та росіяни
В Україні люблять вчитись китайці, туркмени та росіяни

У 2012-2013 навчальному році в Україні навчалось 49 тис. 44 студентів-іноземців.  
12.06.13 — 1823