18 травня в Києві вперше пройде популярний в світі День ресторанів. Це свято кілька років поспіль проводиться на всіх континентах, а цього разу в ньому візьме участь рекордна кількість міст - 140. У їх числі і Київ.
Ідея Дня ресторанів така: будь-який бажаючий, непрофесійний кухар, рівно на добу може створити у себе в квартирі або в громадському місці свій заклад. При цьому їжу і напої він не має права продавати - тільки брати чайові. Досвід показує, що саме після Дня ресторанів в містах починається бум на домашні кондитерські, пекарні та сімейні кафе - їх відкривають учасники свята.
Поїсти в «ресторанах» кияни зможуть з 10 години ранку. У парку Шевченка відкриються два подібних заклади. Перший - закусочна під назвою Bread & Ed, в якій подаватимуть закуски на основі хліба: сендвічі з грибами, насіння з сиром, французькі багети з яблуками та сиром, грінки з яйцем, лаваші в середземноморському стилі і т.д.
Другий - міні-ресторан Le Petit Gateau з солодкими стравами. «Ми готуємо шоколадні кекси і журавлинні пироги, італійське печиво, яблучний пиріг, два види солодкого хліба на основі полуничного і бананового пюре, а також домашні лимонади. Так що запрошуємо всіх», - зазиває у свій «ресторанчик» киянка Софія Марченко.
О 11 годині ранку на Пейзажній алеї запрацюють ще дві точки. «Я буду пригощати мафінами: солодкими і солоними з макаронами, базиліком, сиром і навіть рисом», - каже киянка Вероніка. Другий «ресторан» буде в'єтнамським. «Я в'єтнамець, але вже сім років живу в Києві, тому захотів пригостити людей національної в'єтнамської їжею. Мій «ресторан на день» називатиметься «Добрий ранок, В'єтнам!». Буду готувати бані, це сендвічі на багетах », - розповів учасник Дня ресторанів Адам Ховел.
Покуштувати домашнє морозиво і «бабусині» пироги можна в парку на Володимирській гірці (за Михайлівським собором), а шоколадки - в Михайлівському провулку, 10/2. «Ми орендували терасу в одному з кафе і запрошуємо спробувати домашні шоколадні цукерки, шоколадну випічку і десерти. Ми організуємо концерт молодих колективів, яких ніхто ще не знає», - розповіла нам Юлія Гвоздьова.
Рестораторів на день можна буде знайти і біля станції метро «Олімпійська» (вул. Івана Федорова, Поліцейський садок, на лавочці), у Пирогові, на вул. Срібнокільській, на просп. Бажана, 1м, і на Троєщині - на пр. Маяковського, 3. «Учасники розраховують їжу приблизно на сто чоловік, тому той, хто прийде раніше всіх, зможе з'їсти більше. Також не забувайте залишати чайові - учасники зможуть хоча б компенсувати свої витрати на інгредієнти», - порадили ресторатори-аматори, як вказує видання Вісті.