Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  7333  —  15.05.13
Хто на Віктора Горинича: кого із «трьох богатирів» олігархи хотіли би бачити суперником Януковича
Хто на Віктора Горинича: кого із «трьох богатирів» олігархи хотіли би бачити суперником Януковича

У політичних колах Яценюка, Кличка й Тягнибока жартома називають «трьома богатирями», оскільки на всіх брифінгах і публічних акціях ці троє ставних політиків з'являються разом і вирішують одне завдання — як перемогти режим в особі Віктора Януковича. Ми ж пішли далі й дали їм прізвиська, співзвучні казковим богатирям: Арсеній Попович, Олег Микитич та Віталій Муромець. Президентові в цьому разі нічого не залишається, як стати Віктором Гориничем. Для кого з цих героїв президентські вибори стануть казкою зі щасливим фіналом, з’ясовували Контракти.

До президентських виборів ще два роки, але влада вже почала «тролінг» найнеприємніших суперників Віктора Януковича у другому турі. Соціологи вважають, що наразі конкуренцію чинному президентові можуть скласти лише троє політиків: це Віталій Кличко (УДАР), Арсеній Яценюк (ОО «Батьківщина») та Олег Тягнибок (ВО «Свобода»). Двоє перших, за даними соцдосліджень, поки що обходять Януковича у другому турі (перший — з великим, другий — із меншим відривом), третій — дихає у спину гарантові. Гіпотетичний бій Януковича із Тимошенко в цій статті ми не розглядатимемо. Передусім тому, що ймовірність її виходу на свободу до 2015 року і допущення до виборів є незначною. Але справедливості заради завважмо: нині її шанси перемогти у другому турі майже дорівнюють шансам нинішнього президента (Юлія Тимошенко — 29,4%, Віктор Янукович — 28,6%*).

Що ж до інших — ситуація ще може сто разів помінятися, переконувала Контракти соціолог, директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. «Якщо взяти 2004 рік, то там Ющенко мав істотну перевагу аж до жовтня (перший тур виборів відбувся 31 жовтня 2004 року. — Прим. ред.). А в жовтні різко підвищили пенсії на 400 гривень і ситуація змінилася. Тож усе залежатиме від конкретних кроків». Попри те, що, за даними соціологів, у другому турі Кличко гіпотетично набирає більше відсотків підтримки, ніж інші опозиціонери, Бекешкіна не береться стверджувати, що саме він пройде до другого туру: «В електораті Кличка — більше молоді, і чи прийде вона на вибори — питання. Відрив не такий великий, тож гарантовано говорити про те, що до другого туру пройде він, а не, скажімо, Яценюк, я б не стала». А взагалі, на думку соціолога, у другому турі в Януковича міг би виграти і Яценюк, і Кличко, і навіть Тягнибок. Хоча в останнього менше шансів.

На Банковій таки вирішили не пускати все на самоплив і втрутитися в ситуацію із рейтингами. Щоб до 2015 року розставити опонентів нинішнього президента в «потрібному» їм порядку.

«Коричнева чума»

Віктор Горинич vs Олег Микитич (рахунок 29,46%: 26,1%*)

Якщо вибори не вирішать проводити в один тур (за даними березневого соцдослідження Фонду «Демократичні ініціативи», в І турі Янукович здобуває перемогу над усіма названими вище суперниками), владі потрібно убезпечити свого кандидата від сильних конкурентів. Простими словами, вивести йому у «спаринг-партнери» або найслабшого (в якого буде нескладно виграти), або найгнучкішого (з яким, у разі програшу Януковича, олігархам буде простіше домовлятися). Найслабшим (із вищезгаданої трійки) поки що вважають Олега Тягнибока. Залякування країни «коричневою чумою» за відпрацьованою схемою (Кучма — Симоненко, 1999 рік) — чи не єдиний спосіб змусити народ із двох зол обрати Януковича. Але, на думку експертів, лідер радикальної «Свободи» навряд чи дотягне до другого туру.

«Тягнибок майже не має шансів потрапити до другого туру, в нього є своя стеля, що обмежує його всіма цими націоналістичними речами. Він не може стрибнути вище», — вважає директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, політтехнолог Тарас Березовець.

Крім Тягнибока, для Януковича найбажанішим «спаринг-партнером» є комуніст Петро Симоненко, вважає політолог Володимир Фесенко, але в комуніста ще менше шансів прорватися до другого туру, ніж у націоналіста. Та влада намагатиметься протягнути когось із них у другий тур за будь-яку ціну.

Менше зло

Віктор Горинич vs Віталій Муромець (рахунок 25,7%: 39,3%*)

Але частина оточення президента виступає за інший сценарій. У політичних колах давно побутують чутки, що не всі олігархи задоволені Віктором Януковичем і що йому шукають заміну. Із представлених опозиціонерів «найменшим злом» частина регіоналів (переважно — умовна група РУЕ під проводом Дмитра Фірташа, якого називають одним зі спонсорів УДАРу) вважають Віталія Кличка. І саме з ним нібито хочуть звести Януковича у другому турі. Такий варіант для олігархів є фактично безпрограшним. Перемагає нинішній гарант — добре, перемагає Кличко — теж непогано. Кличка, на відміну від інших потенційних суперників Януковича, вважають гнучким політиком, хоча він особисто ображається на такі епітети.

«Для групи РУЕ Кличко може бути меншим злом. Хоча, вважаю, для групи РУЕ головний пріоритет — все одно Янукович. А Кличко — страхувальний варіант», — зазначає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Згідно з іншою версією, яку озвучив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко, влада «благословить» Кличка на президентство, але тільки в 2020 році, зробивши наступником Януковича. А в 2015-му Янукович нікому не віддасть перемогу, бо ще сам хоче покерувати країною. Віталію ж в цьому разі «віддадуть» Київ.

Сам Кличко, очевидно, рішення ще не прийняв, тож зволікає відповідати, братиме він участь у виборах мера Києва чи одразу замахнеться на президентство.

Друг Юлі

Віктор Горинич vs Арсеній Попович (рахунок 28,1%: 33,7%*)

Якщо два вищеописані сценарії тією чи іншою мірою влаштовують регіоналів (або хоча б їхню частину), то проти виходу до другого туру Арсенія Яценюка виступає абсолютна більшість представників влади. Хоча й були чутки, що Яценюка фінансує соратник Януковича Рінат Ахметов, але зближення із «Батьківщиною» та ув'язненою Юлією Тимошенко робить цього політика найбільш неугодним конкурентом для влади.

Політологи стверджують: із цієї причини Банкова, не чекаючи виборів, дала команду «мочити» Яценюка. Про це свідчить низка звинувачень і компроматів, які посипалися на його голову останнім часом. Зрозуміло, що рейтинг Яценюка безпосередньо залежить від стану справ у об'єднаній опозиції, які останнім часом погані. «Люди Яценюка» неначе за збігом обставин виходять із «Батьківщини», рядові депутати звинувачують його в «диктаторському стилі управління» та «узурпації влади» у фракції, називають рішення лідера «маразматичними». Самому Арсенію Петровичу за кожним черговим звинуваченням бачиться його швидка посадка, про що він оголошує мало не на кожній прес-конференції.

Експерти припускають, що «тролінг» Яценюка, як і розгойдування ситуації всередині опозиції, ініціює влада. Хто з «богатирів» зможе встояти — буде видно ближче до виборів.

Епілог

Хоч би на чию користь закінчилися президентські вибори, головне — щоб вони пройшли мирно. Інакше наслідки можуть бути найсумнішими, як для однієї, так і для іншої сторони, вважає політолог Володимир Фесенко. «Якщо вибори перетворяться на кривавий конфлікт, посадки будуть неминучі», — зазначає політолог.

* Гіпотетичні результати другого туру президентських виборів. Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» та КМІС із 5 по 13 березня. Опитано 2037 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Статьи по теме
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку

Народний депутат розповів, чи не вплине це на законопроєкт про мобілізацію.
11.04 — 177

Помер ексдепутат Ігор Юхновський
Помер ексдепутат Ігор Юхновський

Останні роки життя він жив у Львові.
27.03 — 256

Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора
Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора "армії Вагнера" російського олігарха Кондрашова, який заблокував ukr.net

Низка народних депутатів України звернулась до секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова та до голови Служби безпеки України Василя Малюка із проханням накласти санкції на російського бізнесмена Станіслава Кондрашова.
19.03 — 617