Контракти.ua

3250  —  20.03.13
Інфляція в Україні сягне 8% - експерт
Інфляція в Україні сягне 8% - експерт

Рівень інфляції в Україні в 2013 році може скласти близько 6-8%, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Що стосується прогнозу щодо інфляції уряду на рівні 5-6%, знов-таки він досить оптимістичний. Я не бачу жодних проблем для того, щоб збільшити рівень інфляції, скажімо як мінімум на 2 процентних пункти і мати інфляцію на рівні 8%. Але, теж правда, що 6% - це реальний показник», - сказав О. Устенко.

При цьому, відзначив експерт, у разі збільшення тарифів на газ і комунальні послуги для населення, інфляція в Україні може зрости до 10%.
«З іншого боку можливе збільшення тарифів на газ за умови, що не буде досягнута домовленість з Російською Федерацією, і відповідно можливе збільшення тарифів на ЖКГ може дати додатковий поштовх у кілька відсотків для інфляції», - вважає Устенко.

У той же час, підкреслив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, будь-яке значення інфляції до 10% є відносно прийнятним для країни, яка розвивається.

За його словами, зниження інфляції нижче рівня 2% для такої економіки, як українська може означати наростання кризових явищ, пов'язаних зі зниженням попиту і купівельної спроможності.

«Я б припустив, що будь-яке значення інфляції до 10% в принципі є відносно прийнятним для країни, яка розвивається. Пониження інфляції нижче рівня 2% для такої економіки, як українська, для мене, наприклад, означає наростання кризових явищ, пов'язаних зі зниженням попиту, із зниженням купівельної спроможності. Тому добре в цьому питанні знайти оптимальний баланс. Схоже, що, на думку прем'єра, оптимальним балансом є 6%», - сказав Устенко, слова якого передає УНН.

 

Статьи по теме
НБУ спрогнозував подальше зростання цін
НБУ спрогнозував подальше зростання цін

У серпні споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні; інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці.
12.09 — 199

У Нацбанку назвали причини прискорення інфляції
У Нацбанку назвали причини прискорення інфляції

Споживча інфляція у липні 2024 року очікувано зросла до 5,4% у річному вимірі (порівняно з 4,8% у червні). Інфляційні очікування залишаються досить стійкими, а за попередніми оцінками, зростання споживчої інфляції продовжилося й у серпні.
06.09 — 186

Україна та союзники об’єднуються проти тіньового флоту РФ: чи передбачаються нові санкції
Україна та союзники об’єднуються проти тіньового флоту РФ: чи передбачаються нові санкції

Україна разом із західними союзниками працює над пошуком аргументів для запровадження санкцій проти тіньового флоту Росії, який продовжує діяти в обхід обмежень на нафтові перевезення.
23.08 — 199