Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  10882  —  19.03.13
Топ-10 потенційних кандидатів у мери Києва
Топ-10 потенційних кандидатів у мери Києва

Цим літом у столиці мають пройти вибори. Якщо головний фаворит парламентської гонки, Віталій Кличко, відмовиться балотуватися, ситуація стане вкрай заплутаною та слабко прогнозованою. Хто господарюватиме в Києві найближчі п'ять років?


Василь Горбаль, екс-нардеп від ПР


Місце народження: м. Львів

Вік: 42 роки

Кількість походів на вибори мера Києва: 1

Як намагався сподобатися: нардеп Горбаль скрупульозно веде облік своїх добрих справ, зроблених для киян. Тож на прохання Контрактів без зволікань видає їх детальний перелік: десятки дитячих майданчиків, сотні металевих дверей у під'їздах, транспорт для інвалідів, ветеранів і малозабезпечених, «Кобзарі» школам, ярмарки, суботники, конкурси... Усе це за його фінансової підтримки та участі. З його подачі День хрещення Русі став офіційним святом в Україні. Він почав боротьбу із гральними автоматами. Але на останніх парламентських виборах кияни не обрали Горбаля своїм кандидатом — на своєму окрузі він набрав 12%, посівши четверте місце. На дострокових виборах мера столиці у 2008-му за Горбаля проголосували лише 2,33% киян. Навесні 2010 року новообраний президент Янукович дозволив Горбалю «потримати» в руках місцеву владу, тільки не в Києві, а на його рідній Львівщині, призначивши його губернатором. Але там він не пропрацював і року. За неофіційною версією, його звільнили через низькі результати, отримані Партією регіонів на Львівщині на місцевих виборах 2010 року.


Анатолій Гриценко, народний депутат, фракція «Батьківщина»


Місце народження: с. Багачівка, Черкаська обл.

Вік: 55 років

Кількість походів на вибори мера Києва: 0

Як намагався сподобатися: на сайті його організації «Громадянська позиція» можна побачити, які проблеми Києва хвилюють потенційного кандидата найбільше. Переважно це захист від забудови історичного центру столиці. «Громадянська позиція» вимагала розслідування причин пожежі в Гостиному дворі, який зазнав рейдерського захоплення. Протестувала проти незаконного будівництва в Десятинному провулку — досягли того, що Інспекція держархбудконтролю анулювала дозвіл на проведення будівельних робіт на цьому місці. Активісти організації запропонували зробити Андріївський і Пейзажку побратимами Монмартру — щоб зберегти історичну спадщину Києва. Але, враховуючи, що з керівництвом опозиційних сил Гриценко не в ладах, навряд чи він буде узгодженим кандидатом. А самостійно йти на Київ — надто дорого й самовпевнено. Навіть попри те, що столичний електорат прихильний до інтелектуалів.


Андрій Іллєнко, народний депутат, фракція ВО «Свобода»


Місце народження: м. Київ

Вік: 25 років

Кількість походів на вибори мера Києва: 0

Як намагався сподобатися: у Іллєнка два ексклюзиви — наймолодший і єдиний корінний киянин з усіх потенційних кандидатів. Добре це чи погано, враховуючи, що столичний електорат ніколи не був споконвічно київським за походженням і юним — успіх Черновецькому, як відомо, принесли саме «бабусі». Разом з іншими представниками «Свободи» бере активну участь в акціях протесту проти незаконних забудов , передачі пам'яток архітектури в приватні руки, бореться з незаконними рішеннями київської влади. При спробі не допустити захоплення рейдерами столичного Гостинного двору отримав серйозні травми в зіткненні з «Беркутом». Після інциденту на сторінці депутата в Facebook з'явився запис: «Гостиний двір знову звільнено. Це наше місто і наша земля». Там же він порадував виборців повідомленням про те, що досягнуто «тактичної перемоги» у боротьбі з незаконним будівництвом по вулиці Кіото 5–9 — Господарський суд прийняв рішення на користь місцевих мешканців. Ініціював боротьбу з київськими «наливайками».


Микола Катеринчук, народний депутат, фракція «Батьківщина»


Місце народження: с. Лугове на Алтаї

Вік: 45 років

Кількість походів на вибори мера Києва: 1

Як намагався сподобатися: Катеринчук запам'ятався киянам з минулих виборів портретами на білбордах із нескромним підписом «Красивий мер». Із заслуг — разом із депутатами з Блоку свого імені в Київраді домігся збереження поліклініки № 3 (Бортничі). За його участю впроваджена програма ремонту застарілих внутрішньобудинкових електромереж у Києві, ініційовано ремонт аварійних фасадів і балконів у історичній частині столиці. Як стверджує Катеринчук, у березні 2011-го він та його колеги не допустили прийняття рішення про підвищення тарифів на комунальні послуги в Києві, а в 2010-му — рішення про підвищення тарифів на проїзд у столичному метро. Подейкували, що він ходив в обхід «Батьківщини» домовитися з УДАРом про підтримку його кандидатури на виборах мера у разі, якщо Кличко відмовиться балотуватися. Але Віталій інформацію не підтвердив.


Віталій Кличко, народний депутат, лідер фракції «УДАР»


Місце народження: с. Біловодське, Киргизстан

Вік: 41 рік

Кількість походів на вибори мера Києва: 2

Як намагався сподобатися: Кличко — чемпіон, гордість країни. Як політик він не встиг заплямувати себе ганебною співпрацею, виступає за все добре проти всього поганого. Щоправда, у певної частини електорату завжди викликав скепсис: мовляв, політика — не бокс: потрібні не кулаки, а інтелект. Як наслідок, на виборах мера у столиці йому двічі не пощастило, натомість він зміг провести свою фракцію до Київради, де боровся з «молодою командою» Черновецького, яка прославилася земельно-майновим дерибаном. І ось, нарешті, на парламентських виборах у 2012 році київський електорат, здавалося, «дозрів» до Кличка, віддавши за його партію УДАР 25% голосів (загальний показник по Україні — 13,96%). Але тепер уже сам Кличко не знає, чи хоче він у мери столиці, і головне, чи хоче він бути мером за Попова. Сьогодні на його офіційному сайті фактично немає повідомлень про Київ, тепер його хвилюють проблеми масштабу країни.


Олег Ляшко, позафракційний нардеп, лідер Радикальної партії

Місце народження: м. Чернігів

Вік: 40 років

Кількість походів на вибори мера Києва: 0

Як намагався сподобатися: його повсюдні портрети з вилами запам'яталися киянам з парламентських виборів. Останнім часом він став частим гостем на сесії Київради. Кожен візит супроводжується епатажними виступами, відео та записами на його сторінці у Facebook, наприклад: «Прийшов давати чортів депутатам Київради», «Підвішу догори ногами будь-якого депутата, хто крастиме столичну землю». Виступив проти спроби передати частину Маріїнського парку приватним особам. На одному із засідань заблокував трибуну Київради з вимогою припинити розбазарювання майна міста. Зірвав ухвалення рішення про реорганізацію (на його думку — закриття) поліклініки № 3 у Дарницькому районі столиці. Своїм друзям у соцмережі повідомив, що зустрічався з людьми з ЖЕКу № 406, на бульварі Перова, зайнявся наведенням порядку в цьому та інших ЖЕКах. Закликав заблокувати ВР, допоки уряд не поверне Києву «вкрадені з міськбюджету 8 млрд грн».


Олександр Попов, голова КМДА, член Партії регіонів


Місце народження: м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.

Вік: 52 роки

Кількість походів на вибори мера Києва: 0

Як намагався сподобатися: за неповні три роки на посаді голови КМДА за відсутності справжнього мера Попов встиг багато, щоправда, не без допомоги Кабміну. При ньому в місті відкрили п’ять станцій метро, на підході шоста — «Теремки». Запущено міську електричку. Уряд допоміг Києву добудувати цілу низку дорожніх розв'язок — на Московській площі, перед мостом Патона на правому березі Дніпра, біля станції метро «Дніпро». У 2011 році на інфраструктурні проекти в Києві Кабмін виділив 1,5 млрд грн, у 2012-му — 0,85 млрд грн. Ще 0,5 млрд грн пішло з держбюджету на заміну столичних ліфтів, ремонт під'їздів, освітлення та асфальтування прибудинкових територій. Загальний обсяг вливань із держбюджету на капітальні видатки у столиці в 2010–2012 роках був вдвічі більший, ніж за три попередні роки. Щоправда, в бюджеті на 2013 рік витрати на Київ різко скоротили, що змусило голову КМДА обрушитися з критикою на прем'єра. Однак Попов продовжує асоціюватися з партією влади, яка не дуже популярна у столиці.


Олександр Омельченко, екс-мер Києва, голова партії «Єдність»


Місце народження: с. Зозив, Вінницька обл.

Вік: 74 роки

Кількість походів на вибори мера Києва: 4

Як намагався сподобатися: подейкують, що він «проковтнув» образу на киян — за те, що не переобрали його мером у 2006 році, і готовий знову спробувати щастя на виборах. Багато років влада і міське господарство в Києві асоціювалася лише з Олександром Омельченком. За нього істотно змінився вигляд міста. Хоча сьогодні багато хто характеризує реконструкцію Хрещатика та інших центральних вулиць як несвоєчасну акцію і звинувачує Омельченка в корупції, — саме за нього Київ почав набувати вигляду європейської столиці.


Петро Порошенко, народний депутат, позафракційний


Місце народження: м. Болград, Одеська обл.

Вік: 47 років

Кількість походів на вибори мера Києва: 0

Як намагався сподобатися: позаочі його називають «господарем» Рибальського острова в Києві, де базується належні Петру Олексійовичу завод «Ленінська кузня», телекомпанія «5 канал», елітний спортклуб «5 елемент». Масово киян Порошенко не обходжував — на парламентських виборах він був кандидатом-мажоритарником за Вінницьким округом і підтримував тамтешній електорат. Водночас як бізнесмен він створив десятки тисяч робочих місць для жителів столиці, а також її новорічний символ — ілюмінацію на колишній кондитерській фабриці ім. Карла Маркса. Крім вищезгаданих об'єктів, йому належать автокорпорація «Богдан», кондитерська корпорація ROSHEN, холдинг «Укравтозапчастина», журнал «Кореспондент», сайти korrespondent.net та Bigmir.net. Кияни пам'ятають і доволі довгу політичну кар'єру Порошенка — депутатство з 1998 року, зліт і падіння в команді «помаранчевих», міністерський портфель уже за Януковича.


Микола Томенко, народний депутат, «Батьківщина»


Місце народження: с. Малі Канівці, Черкаська обл.

Вік: 48 років

Кількість походів на вибори мера Києва: 0

Як намагався сподобатися: з ініціативи київських студентів Микола Томенко розробив зміни до закону «Про вищу освіту» (щодо студентського самоврядування), які були ухвалені парламентом. Борець за здоровий спосіб життя, один із авторів чинного нині закону про заборону зовнішньої реклами алкоголю і сигарет. За його ініціативи введено заборону на продаж алкоголю неповнолітнім. Зараз разом із колегою ініціює законодавчі зміни щодо обмеження продажу пива та алкогольних напоїв (74% киян проти продажу алкоголю в МАФах). Очолював ТСК щодо порушень київської влади, результатом діяльності якої стали дострокові вибори до Київради та київського мера в 2008 році. З чуток, саме він тоді хотів висуватися в мери від БЮТ, але керівництво обрало Олександра Турчинова. Томенко — засновник Фонду «Рідна країна», що ініціював низку загальнонаціональних проектів. Найвідоміші — серія проектів «7 чудес України».

Статьи по теме
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку

Народний депутат розповів, чи не вплине це на законопроєкт про мобілізацію.
11.04 — 177

Помер ексдепутат Ігор Юхновський
Помер ексдепутат Ігор Юхновський

Останні роки життя він жив у Львові.
27.03 — 256

Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора
Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора "армії Вагнера" російського олігарха Кондрашова, який заблокував ukr.net

Низка народних депутатів України звернулась до секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова та до голови Служби безпеки України Василя Малюка із проханням накласти санкції на російського бізнесмена Станіслава Кондрашова.
19.03 — 623