Контракти.ua

2012  —  27.02.13
В Україні хочуть встановити мораторій на закриття шкіл
В Україні хочуть встановити мораторій на закриття шкіл

Нині в Україні під загрозою закриття знаходиться понад 4 тис. шкіл. Передусім, це загальноосвітні заклади сільської місцевості.

Народний депутат Сергій Лабазюк виступив із законотворчою ініціативою по встановленню в Україні мораторію на закриття шкіл. Відповідний законопроект № 2352 «Про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів» від 20.02.2013 р. зареєстровано у Верховній Раді.

За даними Міністерства освіти і науки, молоді та спорту впродовж 2012 року в Україні було закрито 73 загальноосвітні школи, а за період 2010-2011 років припинили свою роботу близько 300 загальноосвітніх закладів. Загалом в Україні 20090 шкіл, за останні 3 роки закрито близько 900 загальноосвітніх навчальних закладів. Щорічно зникає 200-300 закладів середньої освіти, і така тенденція, вочевидь, триватиме: зараз у 2,5 тис. шкіл навчаються від 10 до 100 дітей. Тож такі школи є кандидатами на закриття.

Головною метою законопроекту, за словами депутата, є недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів оскільки такі дії, незважаючи на можливість незначної короткочасної економії коштів, в довготривалій перспективі завдають значної шкоди громадянам відповідної території в здобутті повної середньої освіти, порушують гарантоване Конституцією України право кожного громадянина на освіту, а також негативно впливають на функціонування та зміцнення інституту сім’ї в українському суспільстві та державі в цілому.

«Діти мають отримувати якісну освіту і я це дуже добре розумію, оскільки сам є татом, і як батько виступаю за якісну освіту. Проте, не можу не погодитися і з тим, що реформувати систему освіти необхідно, але, безумовно, не такими жорсткими заходами як швидке закриття шкіл у селах, де до школи ходить лише 5-20 учнів», - зазначає Лабазюк.

За його словами, такі школи не можуть надати повноцінної освіти, а кошти на їх утримання нерідко перевищують фінансування і деяких міських шкіл. Саме тому нардеп пропонує державі встановити тимчасовий мораторій на закриття саме таких шкіл до моменту, коли державою будуть створені повноцінні сучасні школи, наприклад, у районних центрах. При цьому варто вирішити питання і доставки дітей до таких шкіл, наголошує нардеп. «Зараз програма «Шкільний автобус» фактично не працює. А інколи відстань до школи в сільській місцевості може складати і 20 кілометрів. Як дитина може отримувати знання, якщо вона фізично не в змозі дістатися до тієї сучасної школи? Власне тому, спочатку в Україні мають бути створені належні умови у всіх сферах для забезпечення навчання дітей, а вже потім починати ліквідувати нерентабельні і ті, що не можуть забезпечити належну освіту школи», - наголошує Лабазюк.

Статьи по теме
У Києві можуть закрити школи через грип
У Києві можуть закрити школи через грип

У Києві зростає захворюванність на грип та ГРВІ серед дітей. Тому в столиці можуть закрити школи.
06.02 — 236

Батькам на замітку. Чи будуть новорічні святранки в школах: відповідь Міносвіти
Батькам на замітку. Чи будуть новорічні святранки в школах: відповідь Міносвіти

Традиційно перед Новим роком у школах та дитячих садках проводять святкові ранки та виступи. Але в умовах війни доцільність проведення таких заходів постає під питання, оскільки не всі заклади забезпечені укриттями на випадок повітряної тривоги.
15.12.23 — 432

Зимові канікули 2023-2024: як відпочиватимуть діти в школах України
Зимові канікули 2023-2024: як відпочиватимуть діти в школах України

Вже зовсім скоро в Україні стартує сезон різдвяних і новорічних свят, а отже й відпочинку для усіх здобувачів освіти. На зимові канікули із нетерпінням чекають як школярі, так і студенти.
27.11.23 — 385