Контракти.ua

1045  —  20.02.13
Нефертіті могла бути матір’ю Тутанхамона
Нефертіті могла бути матір’ю Тутанхамона

Один з найбільш захоплюючих історичних детективів - правління єгипетського фараона-єретика Ехнатона і події, що послідували за цим блискучим періодом розквіту нових форм давньоєгипетського мистецтва і занепаду зовнішньополітичного впливу країни.


Одна з дійових осіб, яка викликає безліч питань, - Тутанхамон, що зійшов на престол у вісім років і помер за загадкових обставин приблизно десятьма роками пізніше. Більшість схиляється до того, що його батьками були Ехнатон і якась із безіменних сестер фараона. Але генетичне дослідження, проведене французьким археологом Марком Габольдом, говорить про те, що його матір'ю була двоюрідна сестра батька - Нефертіті.

Звичайно, такий результат важко назвати несподіваним. Все-таки Нефертіт була дружиною фараона, причому головною. Крім того, відомо, що у них були діти - шість дочок. Проте досі генетичні дані вказували на те, що матір'ю Тутанхамона була інша.

У 2005 році археологи, радіологи та генетики за допомогою комп'ютерної томографії та генетичного аналізу показали, що батьком Тутанхамона слід вважати Ехнатона, а матір'ю - не одну з його відомих нині дружин, а одну з п'яти сестер. Яку саме - сказати важко. Враховуючи численні вроджені дефекти Тутанхамона, в тому числі деформовану ногу, злегка розщеплене піднебіння, помірний сколіоз (викривлення хребта), неважко повірити в те, що він був плодом інцесту, широко розповсюдженого в царській родині.

Подальший аналіз під наглядом Захі Хавасса (головного на той момент чиновника з єгипетських старожитностей), проведений в 2010 році, підтвердив припущення про батьківство Ехнатона. Тим не менш, деякі фахівці продовжують відкидати цю гіпотезу, вважаючи, що Тутанхамон уклав шлюб з Анхесенамон, дочкою Ехнатона, тільки для того, щоб легітимізувати свої претензії на корону.

Марк Габольд, директор археологічної експедиції Університету Монпельє III ім. Поля Валері (Франція) в Царському некрополі Ель-Амарни, дійшов висновку, що дані про ДНК неправильно витлумачені. За його словами, генетична близькість стала результатом шлюбів між двоюрідними братами та сестрами протягомі трьох поколінь. Саме тому ДНК нащадка цього третього покоління виглядає як ДНК дитини брата і сестри. В дійсності Тутанхамон, швидше за все, був плодом союзу кузенів, і на цю роль найбільше підходять Ехнатон і Нефертіті, пише «Компьютлента».

 

Статьи по теме
Експерти відтворили дитяче обличчя Тутанхамона: який він мав вигляд
Експерти відтворили дитяче обличчя Тутанхамона: який він мав вигляд

Під час реконструкції враховували малярію та неправильний прикус передостаннього фараона.
26.10.23 — 456