Контракти.ua

2147  —  18.12.12
Янукович вирішив знов пограти з Москвою - експерт
Янукович вирішив знов пограти з Москвою - експерт

Причина перенесення візиту Віктора Януковича до Росії полягає у тому, що сторонам не вдалося домовитися, і підписання документів про приєднання до частини положень Митного союзу в останній момент було скасовано. У цьому переконаний голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Як зазначив політолог, «скоріше за все, українська сторона не готова підписати ці документи, які пропонує Москва».

Фесенко також припускає, що причиною відкладення візиту було те, що Януковича переконали в його оточенні, що «не варто ризикувати, краще трохи потягнути час, підписати угоду з європейцями, а потім йти на пошук компромісу з Митним союзом».

«Дуже схоже, що Януковича переконали не здаватися росіянам. Якщо найближчим часом ми побачимо достатньо гострі критичні матеріали з боку Росії на адресу Януковича і України як такої, то це буде підтвердженням цієї гіпотези. Мовляв, російська сторона роздратована, незадоволена тим, що українці в останню мить «зірвалися з гачка». Якщо ж візит просто відкладено і пошук компромісу продовжується, тоді буде спокійна інформаційна ситуація», – зазначив Фесенко.

Політолог вважає, що у цій ситуації «спрацьовує певна впертість Януковича».

«Він побоюється надмірної залежності від Росії. Він дійсно побоюється переступити певну межу. Питання тільки в тому, що він її може відчувати інтуїтивно, а деякі люди з його оточення особливо зараз, коли ситуація загострилася, проявили певну мужність і йому подали аргумент, чому зараз не можна здаватися Росії», – припускає політолог, додавши, що одна з груп в оточенні Януковича може пропонувати йому «підписати угоду з європейцями, а потім продовжувати перемовини з Росією вже на сильніших позиціях».

Фесенко вважає, що надалі ситуація буде хиткою.

«Будемо хитатися між Заходом і Сходом, між Європою і Росією. Оскільки ситуація невизначена. Це буде і свідоме балансування – певна гра на протиріччях, а з іншого боку - це буде і наслідок впливів, які на нас здійснюються і з Москви, і з Заходу. Але і в перемовинах з Брюсселем, і з Москвою активну роль відіграємо не ми, навіть у формуванні проектів документів. Україна скоріше намагаємося ці документи виправити. Але задає їх Брюссель або Москва», – підсумував експерт, якого цитує «Тиждень».

Статьи по теме
Скільки українців хочуть залишитися і скільки переїхали б до ЄС чи США: соціологи вразили відповіддю
Скільки українців хочуть залишитися і скільки переїхали б до ЄС чи США: соціологи вразили відповіддю

Соціологи звертають увагу на настрої серед молоді: 74% українців у віці до 30 років хочуть лишатися в Україні.
19.09 — 467

Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ

Керівник ЦПД РНБО зазначив, що через небажання Кремля закінчити війну, росіяни будуть гинути вже на своїй землі.
16.09 — 381

Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою
Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою

Голова уряду наголосив, що вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру.
13.09 — 272