Контракти.ua

1366  —  23.11.12
Іноземні медичні вироби в Україні під загрозою зникнення
Іноземні медичні вироби в Україні під загрозою зникнення

Починаючи з 1 січня 2013 року імпорт медичних виробів в Україну може бути фактично заблокований, що призведе до колапсу діяльності медичних компаній та унеможливить доступ пацієнтів до медичних виробів, значна частина яких взагалі не виробляється в Україні.

Як відзначають експерти Європейської Бізнес Асоціації, така ситуація пов’язана з запланованим введенням в дію 1 січня наступного року Технічних регламентів щодо медичних виробів, які досі не погоджені з законодавством ЄС та містять неврегульовані питання.

На територію України можуть ввозитися лише ті медичні вироби, які відповідають вимогам Технічних регламентів. При цьому вимоги, продиктовані Технічними регламентами, є недосконалими і ускладненими – вони  мають бути гармонізовані з міжнародними та європейськими стандартами, а також спрощені для медичних виробів, що вже пройшли належні процедури для підтвердження їх якості та ефективності.

Дискусія навколо введення в дію нових Технічних регламентів щодо медичних виробів точилася ще рік тому, утім проблемні питання так і залишились невирішеними.

По-перше, незважаючи на те, що проекти змін до Технічних регламентів були опубліковані для громадського обговорення в серпні-вересні 2012 року, затвердити зміни вчасно та прийняти фінальну версію регламентів так і не вдалося.

По-друге, досі відсутня  чітка офіційна та обов’язкова для всіх залучених суб’єктів процедура  проходження оцінки відповідності медичних виробів, в якій були б прописані строки, етапи, вартість послуг, які надають компаніям-заявникам відповідні уповноважені державні органи.

По-третє, із впровадженням нових Технічних регламентів, діюча обов’язкова процедура державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення має бути змінена та значно спрощена, з тим, аби не допустити дублювання процедур та їх ускладнення. Однак, попри всі звернення, запропоновані зміни до механізму реєстрації так і залишились на папері та не увійшли в дію.

Вчетверте, визнання СЕ маркування на державному рівні досі неврегульоване. Це питання безпосередньо торкається такої соціально значимої групи товарів, як медичні вироби, і відсутність його вирішення значно ускладнює доступ українських пацієнтів до якісних та вже перевірених медичних виробів іноземного виробництва.

На думку Європейської Бізнес Асоціації, очевидним є те, що існуючі Технічні регламенти, які мають наміри зробити обов’язковими з 1 січня 2013 року, є недопрацьованими і такими, що не відповідають стандартам ЄС.

Статьи по теме
Бізнес потребує пом’якшення валютних обмежень – опитування
Бізнес потребує пом’якшення валютних обмежень – опитування

Європейська бізнес-асоціація провела опитування бізнесу та виявила актуальні потреби щодо помʼякшення валютних обмежень.
16.09 — 132

Цьогоріч 59% ФОПів в Україні зареєстрували жінки
Цьогоріч 59% ФОПів в Україні зареєстрували жінки

У 2024 році понад 43 тисячі ФОПів в Україні зареєстрували жінки. Це більш ніж половина від загальної кількості новостворених ФОПів за перший квартал цього року.
20.05 — 299

Які безкоштовні ліки можуть отримати українці та де їх можна взяти
Які безкоштовні ліки можуть отримати українці та де їх можна взяти

Українці мають право на отримання безкоштовних ліків за певним переліком захворювань відповідно до державних програм.
18.05 — 310