Контракти.ua

4312  —  19.10.12
Вибори-2012 на Луганщині: як Шахов кинув виклик владі
Вибори-2012 на Луганщині: як Шахов кинув виклик владі

Луганщина є унікальною та своєрідною частиною Донбаського регіону. Проте характерні ознаки вказують на притаманну їй відмінність від Донецької області і беззаперечним підтвердженням цього факту слугує виборча кампанія 2012 року.

Особливості передвиборчої боротьби головних політичних «гравців» області

Домінуючий політичний вплив протягом останніх років на Луганщині мала провладна Партія регіонів. Проте, починаючи з місцевих виборів-2010, помітно активізувались опозиційні політичні сили на кшталт «Фронту Змін», зросла популярність та нині продовжує набирати рейтинг КПУ. Але найбільшою несподіванкою виборчої кампанії 2012 року у Луганській області стала саме поява так званої «команди Сергія Шахова», представники якої «кинули виклик» кандидатам від партії влади у, здавалось би на перший погляд, монолітних одномандатних виборчих округах, електоральні уподобання якої зазвичай були орієнтовані на Партію регіонів.

Почнемо з ситуації, що склалась навколо Об'єднаної опозиції ВО «Батьківщина». Фактично діяльність даної політичної сили на період виборів звелась до розміщення вуличних агітаційних наметів та розповсюдженням агітматеріалів. Падіння рейтингу та гальмівні процеси у практичній складовій «виборчих перегонів» на Луганщині пов’язані з відсутністю належного фінансування та «відпливом» потенційних прибічників партії. Причиною цього стало несприйняття самого факту об’єднання «Фронту Змін» та «Батьківщини». Виявляється, що цьогорічні «виборчі перегони» демонструють неспроможність Об'єднаної Опозиції ВО «Батьківщина» вийти на рівні позиції з Партією регіонів та з кандидатами від даної політичної сили у мажоритарних округах. Організація зустрічей з першими обличчями політичної партії не вплинула істотно на позиції у електоральних уподобаннях виборців. Політичні конкуренти виявилися спритнішими, та на цьому фоні з'явилась альтернативна опозиція у вигляді «Команди Сергія Шахова».

«Команда Сергія Шахова» стала несподіваною складовою передвиборчої боротьби у Луганській та частково Донецькій областях, зайнявши в деяких округах роль реальної опозиційної сили. Річ у тім, що активні дії кандидат у народні депутати Сергій Шахов почав демонструвати ще до початку виборчої кампанії. Практичним результатом його діяльності, як вказують факти, стали випадки чисельного порушення виборчого законодавства. Так, нормою стали факти непрямого підкупу виборців, що демонстрував як сам Сергій Шахов, так і представники його команди в одномандатних округах. Відпрацьована схема роздачі по 50 грн виборцям, соціальні автобуси, показові зустрічі з потенційним електоратом суттєво вплинули на підняття рейтингу кандидатів від «команди Шахова» та тим самим забезпечили реальні шанси перемоги у деяких виборчих округах, де потенційно лідирували регіонали. Резонансними моментом на період передвиборчій кампанії став тиск правоохоронних органів на кандидатів від «команди Шахова». Органами МВС було заведена кримінальну справу на самого кандидата Сергія Шахова. Наявність тиску правоохоронних органів на кандидата у народні депутати також простежується у 106 виборчому окрузі.

Паралельно на фоні політичної боротьби між Партією регіонів та представниками «команди Шахова» активну передвиборчу активність демонструє КПУ. Якщо у мажоритарних округах кандидатам притаманна відносна «тиша», то в цілому позиції політичної сили в області є досить високими, на що вказують останні соціологічні опитування. Показовим є факт активізації представників КПУ у процесах мобілізації виборців на гострих та резонансних соціальних проблемах області, таких як проблеми, пов’язані з підприємством «Луганськвода», відключенням електропостачання у гуртожитках, підвищенням комунальних послуг тощо. Важко не погодитися з тим, що використання популістських гасел, апеляція до ретроградства та радянського минулого забезпечують КПУ у Луганській області одну з лідируючих позицій.

Не менш цікавою у процесі «виборчих перегонів» на Луганщині залишається діяльність політичної партії «УДАР». На фоні постійних скандалів, що виникають навколо даної політичної сили у Луганській області, відстежити активність виборчої кампанії досить важко. «Активність» проявляється у суто агітаційній складовій без особливих відмінностей у порівнянні з ВО «Батьківщина». Проте резонансними були події навколо кадрової перебудови у складі обласного керівництва, тиску правоохоронних органів на керівників штабів та мовний конфлікт у обласному штабі партії.

На момент початку кампанії активну позицію у передвиборчій боротьбі зайняли політичні партії «Україна – Вперед!» та Радикальна Партія Олега Ляшка, проте належної електоральної підтримки, за оцінкою соціологічних досліджень, їм отримати не вдалося. Політичній силі «Україна – Вперед!» в масштабах області виявилося досить складно вивести на конкурентне поле власних кандидатів, через що вона зараз змушена працювати на підтримку власне партійного рейтингу. Елементами політичної діяльності на період виборів залишається демонстрування зовнішньої реклами (здебільше білборди та сіті-лайти) та розміщення агітаційних наметів. Відносно Радикальної Партії Олега Ляшка вимальовується протилежна ситуація: політична сила навпаки демонструє активність саме через діяльність та рейтинг кандидатів у мажоритарних округах. Зокрема, це демонструється у 113, 111 та 109 виборчих округах.

Беззаперечним лідером виборчої кампанії 2012 р. у Луганській області залишається Партія регіонів. На відміну від інших політичних сил, у різноманітності засобів передвиборчої агітації дана партія демонструє наявність цілого арсеналу методів впливу на виборців. Лідирує серед них непрямий підкуп виборців: від масового будівництва дитячих майданчиків до надання безкоштовних медичних послуг. Своєрідним ноу-хау цих виборів стало використання веб-порталів офіційних органів влади для просування політичної реклами та агітації кандидатів від Партії регіонів. Громадськими спостерігачами були зафіксовані факти використання закладів державної та комунальної форми власності в якості інструменту політичної агітації. Серед засобів політичної агітації представники Партії регіонів використовують й добре відпрацьовані майже всіма політичними силами засоби: розгортання вуличних наметів, кампанія «від дверей до дверей», організація святкових заходів та акцій з залученням зірок естради.

«Хто є хто» у виборчих округах Луганщини

Округ № 104. Даний виборчий округ став справжньої ареною політичної боротьби за депутатський мандат. Тут перетинаються інтереси як Партії регіонів, так і окремих кандидатів-мажоритарників. Проте в цілому, основна боротьба розгортається між кандидатом від провладної сили Володимиром Гончаровим та, екс-регіоналом, проти якого було порушено кримінальну справу, Володимиром Струком. Олії у вогонь підливає активізація передвиборчої боротьби Ігоря Мартиненкова, який звинувачує обласне керівництво Партії регіонів у рейдерському захопленні шахти «Білорічинської», яку власне сам і очолював. Крім того, на великому телеекрані, встановленому недалеко від Луганської ОДА, можна було побачити передвиборчий відеоролик. На ньому транслювали гасло «…або нах…або разом!», натякаючи на нецензурні слова. У ЗМІ можна було зустріти інформацію, що відеоролик пов’язаний з кандидатом Ігорем Мартиненковим. Надає популярності й використання концерту гурту «Бутирка», організованого кандидатом Володимиром Струком у рамках святкування Дня шахтаря у селищі Ювілейне. Взагалі, візити зірок естради на округ стали нормою в рамках агітаційної кампанії кандидатів у народні депутати.

Округ № 105. Беззаперечним лідером виборчих «перегонів» залишається кандидат від Партії регіонів Сергій Горохов. Конкуренцію йому може скласти кандидат від КПУ Максим Чаленко. Своєрідної особливістю виборчої кампанії залишається діяльність Владислава Кривобокова, кандидата-самовисуванця. Особливою рисою агітаційної діяльності кандидата є пропаганда інтеграції з Євразійським союзом, яка супроводжується порушенням виборчого законодавства. Ноу-хау кандидата стала розробка відеокліпа з агітацією за Президента РФ Володимира Путіна.

Округ № 106. Примітно, що із 17 офіційно зареєстрованих кандидатів по цьому одномандатному виборчому округу, серйозну боротьбу за місце парламентаря ведуть лише двоє політичних гравців. Перший – діючий депутат від Партії регіонів Олексій Кунченко. Конкурентом виборчих перегонів кандидата від провладної сили виступає представник «команди Шахова» Юрій Фурман. Особливістю кампанії в окрузі є постійний тиск на Фурмана, непрямий підкуп виборців кандидатом Олексієм Кунченко у вигляді будівництва дитячих майданчиків та агітації в закладах державної та комунальної форми власності. Періодичний тиск здійснюється й на інші опозиційні сили округу, зокрема, на політичну партію «УДАР», що проявляється у переслідуванні осіб, які надають в оренду приміщення під окружний штаб політичної партії.

Округ № 107. «Найгарячіший» округ зі всіх одинадцяти. Тут балотується одіозний та скандально відомий Сергій Шахов. Конкуренцію йому складає діючий міський голова м. Лисичанськ Сергій Дунаєв. Громадянська Мережа ОПОРА неодноразово фіксувала факти, коли проти кандидатів у народні депутати в даному окрузі розповсюджувались агітаційні листи, які містили наклепницькі матеріали. Політична ситуація ускладнюється тим, що на кандидата Сергія Шахова здійснювався постійний тиск з боку правоохоронних органів. На сьогодні проти Сергія Шахова заведено кримінальну справу за підозрою у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 296 Кримінального Кодексу України (хуліганство). Сергія Шахова об’явлено в розшук, проте це не заважає виборчому штабу кандидата продовжувати агітаційну кампанію.

Округ № 108. Не менш драматично розгортаються події виборчої кампанії на території даного округу. Спочатку несподіванкою стало відмова від участі у виборчій кампанії Володимира Ландика. Далі основна конкурентна боротьба розгорнулась між кандидатом, висунутим Партією регіонів Юрієм Терніковим та самовисуванцем Валерієм Мошенським. У засобах політичної боротьби у межах округу використовується адмінресурс і непрямий підкуп виборців. Так, кандидатом Валерієм Мошенським розповсюджуються безкоштовні ліки для майбутніх матерів, продуктові набори, надаються безкоштовні курси для пенсіонерів з отримання навичок користування ПК. Відносно кандидата Юрія Тернікова слід виділити факт «дублювання відпрацьованої схеми», подібної до інших округів, де балотуються представники Партії регіонів. У цьому сенсі кандидат використовує для агітації представників та сайти місцевих органів влади, будівництво дитячих майданчиків та агітацію у закладах комунальної та державної форми власності. Резонансною подією у цій передвиборчій кампанії також став факт побиття кандидатом Валерієм Мошенським інтернет-журналіста Івана Жеведя.

Округ № 109. Фаворитом цього виборчого округу залишається кандидат від Партії регіонів Володимир Медяник. Опонент від «команди Шахова», який може реально з ним позмагатися за голоси виборців, Олександр Макаров істотно втрачає власні позиції. Олександр Макаров на сьогодні залишається співробітником СБУ та у своєму арсеналі засобів на час виборчої кампанії неодноразово вдавався до непрямого підкупу виборців, притаманного всім представникам «команди Шахова». У серпні поточного року працівниками штабу кандидата у Луганську було скоєно перешкоджання журналістській діяльності громадського спостерігача ОПОРИ Максима Данильченка. Щодо агітаційної кампанії Володимира Медяника, тут також слід констатувати факт наявності непрямого підкупу виборців як шляхом роздачі продуктових наборів пенсіонерам, так і актуальним на сьогодні будівництвом дитячих майданчиків.

Округ № 110. Лідером виборчих «перегонів» залишається діючий міський голова м. Алчевськ Володимир Чуб, висунутий Партією регіонів. Представник КПУ Олександр Бебешко та кандидат від «Команди Шахова» Олександр Жученко мають показники рейтингу відносно нижче від головного фаворита виборів Володимира Чуба. Особливістю кампанії є постійні судові позови до суду КПУ та Партії регіонів з висуванням звинувачень у бік одне одного за фактом порушення норм виборчого законодавства.

Округ № 111 є одним зі «спокійних округів», де беззаперечним лідером виборчої кампанії залишається кандидат у народні депутати від Партії регіонів Олександр Коваль, за яким громадські спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували факти непрямого підкупу виборців.

Округ № 112. Політичне протистояння на території округу в основному зводиться до боротьби за перемогу у виборчих перегонах між кандидатом від «команди Шахова» Олександром Бухаловим, висуванцем від КПУ Юрієм Хохловим та представником Партії регіонів Юлієм Іоффе. Найбільш активним на території округу з огляду та змісту агітаційної кампанії залишається Юлій Іоффе. Проте ведення передвиборчої боротьби супроводжується порушенням кандидатом виборчого законодавства за фактом непрямого підкупу виборців.

Округ № 113.Не зважаючи на активну агітаційну кампанію кандидата від Радикальної Партії Олега Ляшка Сергія Шакуна та кандидата-самовисуванця Віталія Курило, лідером виборчої кампанії в найбільш віддаленому виборчому окрузі області продовжує залишатись представник Партії регіонів Віктор Тихонов. Особливістю кампанії стало розповсюдження агітаційних матеріалів проти Віталія Курило з наявним наклепницьким змістом. Також слід відмітити факт використання адміністративного ресурсу та наявність непрямого підкупу виборців з боку кандидата Віктора Тихонова.

Округ № 114. Даний виборчий округ, так само як і 111, є одним з так званих «спокійних округів», де наявним є факт цілковитого лідерства у передвиборчій боротьбі Володимира Демішкана, кандидата від ПР. Відомий політик та голова «Укравтодору» перманентно користується адміністративним ресурсом і не нехтує грубим порушенням виборчого законодавства.

В цілому в Луганській області для виборчих округів притаманні такі тенденції:

  1. Більшість кандидатів, які претендують на перемогу в округах, були помічені у порушенні норм виборчого законодавства у питаннях ведення виборчої агітації;
  2. Всім округам, окрім 111 та 114, притаманна активна агітаційна кампанія та передвиборча боротьба;
  3. Більшість кандидатів від Об'єднаної опозиції, політичних партій «УДАР» та «України – Вперед!» є маловідомими для широкого загалу особами та мають обмежені ресурси для ведення виборчої кампанії
  4. Активна політична боротьба, яка розгорнулась між представниками «команди Шахова», кандидатами від КПУ та Партії регіонів, супроводжується переслідуванням правоохоронних органів Сергія Шахова та Юрія Фурмана.
  5. Основним елементом агітаційної кампанії політичних партій та кандидатів в мажоритарних округах став непрямий підкуп виборців.

 

Олексій Кормілецький, координатор виборчих програм Громадянської
мережі ОПОРА в Луганській області

Статьи по теме
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку

Народний депутат розповів, чи не вплине це на законопроєкт про мобілізацію.
11.04 — 177

Помер ексдепутат Ігор Юхновський
Помер ексдепутат Ігор Юхновський

Останні роки життя він жив у Львові.
27.03 — 248

Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора
Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора "армії Вагнера" російського олігарха Кондрашова, який заблокував ukr.net

Низка народних депутатів України звернулась до секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова та до голови Служби безпеки України Василя Малюка із проханням накласти санкції на російського бізнесмена Станіслава Кондрашова.
19.03 — 613