Контракти.ua

12335  —  27.07.12
Вибори-2012 на Рівненщині: зять Ющенка рветься в депутати по мажоритарці
Вибори-2012 на Рівненщині: зять Ющенка рветься в депутати по мажоритарці

Особливістю парламентських виборів 2012 року на Рівненщині є фактична відсутність конкурентів у провладних мажоритарних кандидатів, масовий фальстарт кампанії та завуальований підкуп виборців.

Хліба, видовищ та реклами…

У Рівненській області політичні партії та мажоритарні кандидати розпочали свою передвиборчу діяльність задовго до офіційного старту кампанії. Вже з березня в регіоні активно працюють «Фронт Змін», «Батьківщина», «Свобода», партія «Україна вперед!» та УДАР. Їхня діяльність зводиться до проведення протестних акцій, наметових кампаній, роздачі агітаційних матеріалів та реклами на зовнішніх носіях і у місцевих ЗМІ.

Серед опозиційних сил спостерігається чіткий розподіл агітаційних площадок. Партія «Україна вперед!» домінує у використанні біг-бордів, агітаційних наметів та постійної реклами в ЗМІ. Менш активною є об’єднана опозиція. В червні ця сила виставила агітаційні намети та розмістила зовнішню рекламу. В той же час почали працювати потенційні кандидати-мажоритарники, найактивнішими з яких є Валентин Королюк та Микола Кучерук. Перший шукає шлях до виборців через шлунок, пригощаючи їх кулішем на урочистостях з нагоди річниці Берестецької битви та морозивом з нагоди Дня молоді. Потенційний кандидат від об’єднаної опозиції по виборчому округу №156 Микола Кучерук робить ставку на розважальні заходи. За підтримки політика у Сарнах відбувся концерт гурту «Мандри» та співака Сашка Невже. У Костополі Микола Кучерук профінансував концерт гурту «Тартак» та Міли Нітіч.

Провладні благодійники

На відміну від опозиції, провладні партії та кандидати свої кампанії будують на «добрих справах» та прихованому підкупі виборців. Першим з мажоритарників почав «світитися» народний депутат Микола Шершун. З початку весни він регулярно навідується з робочими візитами до 156 виборчого округу. В ЗМІ періодично оприлюднюється інформація про сприяння, яке надав нардеп у справі газифікації сіл, розбудови доріг, зведення мостів… У Сарнах Микола Шершун вручив грамоти та конверти з банківськими картками 13 мешканцям.

Не менш активним є заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко, який балотуватиметься по 153 округу. Географія робочих візитів цього політика співпадає з межами виборчих районів. В ЗМІ та на сайті адміністрації регулярно публікуються матеріали про роботу чиновника.

Прихований підкуп виборців на Рівненщині відбувається через благодійні фонди кандидатів, географія діяльності яких співпадає з межами виборчих округів. З нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Здолбунові відбулися заходи за підтримки Рівненського обласного благодійного фонду «Любіть Україну». Його почесним головою є потенційний кандидат по 154 виборчому округу, голова Дубенської РДА Данило Корилкевич.

У лютому фонд «Любіть Україну» оголосив конкурс міні-грантів для підтримки розвитку місцевих громад області з бюджетом у сто тисяч гривень. У квітні конкурсна комісія рекомендувала до фінансування 25 проектів. Середній розмір одного – чотири тисячі гривень. Практично всі переможці представляють Здолбунівський, Дубенський, Радивилівський, Млинівський та Демидівський райони, що входять до виборчого округу №154. У місцевих ЗМІ систематично з’являється інформація про реалізацію проектів переможців і вклад фонду та кандидата в цю справу. У липні фонд оголосив про початок другого конкурсу міні-грантів, загальний бюджет якого становить 70 тисяч гривень.

Фінансує фонд пана Корилкевича і розважальні заходи. За його підтримки відбулося свято села у Вишневому Демидівського району. Від імені фонду проводяться різноманітні конкурси. Їх переможці отримують грамоти та продуктові пакети. Грошовими преміями та почесними грамотами від імені фонду відзначили 7 команд, які пробилися до фіналу Здолбунівського районного фестивалю культурно-дозвілевих комплексів (КДК).

Ще один потенційний кандидат по 154 виборчому округу, генеральний директор ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Сергій Костючко взяв участь в урочистих з народи відзначення 361-річниці Берестецької битви. Від імені приватного підприємства та його керівника ветеранам Млинівського району роздаються продуктові пакети.

Потенційним кандидатом по 155 виборчому округу є засновник благодійного фонду «Наш Край» Василь Яніцький. У Міжнародний день захисту дітей фонд «Наш Край» нагородив лауреатів премії «Інтелект-2012» у Володимирці та Кузнецовську. Напередодні були нагороджені лауреати в Дубровиці та Рокитному. У середині червня нагородження відбулося у Зарічному. У Рокитному фонд організував свято для сиріт, малозабезпечених і дітей, що опинилися у скрутних життєвих обставинах. Під час заходу Василь Яніцький вручив усім 170 учасникам солодкі гостинці. На сцені Кузнецовського міського будинку культури Василь Яніцький показово вручив конверт з двома тисячами гривень хлопчику, який півроку хворіє на важку хворобу.

Кандидати від яких «неможливо відмовитися»

Досвід попередніх місцевих виборів засвідчує, що основна боротьба на парламентських виборах відбуватиметься в одномандатних виборчих округах. Дуже ймовірно, що перемогу в них отримають представники провладних сил. Причиною цьому може стати величезний розрив між авторитетом кандидатів від влади та опозиції.

Задум влади полягає у тому, щоб запропонувати виборцям мажоритарного кандидата від якого вони не зможуть відмовитися. Зважаючи на вподобання виборців, ця особистість не обов’язково має бути представником Партії регіонів, однак, повинна користуватися авторитетом електорату. Особливо яскраво ця тенденція стала помітною після прийняття мовного закону. Для прикладу, з чотирьох активних потенційних кандидатів 154-го виборчого округу тільки в двох є реальні шанси на перемогу. Попри те, що ці кандидати користуються підтримкою Партії регіонів, на вибори вони йтимуть, як самовисуванці. Більше того, після прийняття мовного закону, один з рейтингових висуванців округу заявив про вихід з складу фракції Партії регіонів.

В решті округів ситуація із одномандатними округами дуже схожа. Авторитетним провладним кандидатам, які ведуть активну благодійницьку кампанію, протистоять маловідомі представники опозиції. За таких умов, для забезпечення перемоги партії влади достатньо не допустити в округи сильних опозиційних кандидатів та обмежити активність їхніх політичних сил. Прояви цієї діяльності на Рівненщині вже є. Проти потенційного кандидата від об’єднаної опозиції по 153 виборчому округу Юрія Вознюка правоохоронними органами здійснюються постійні перевірки. Об’єднана опозиція все частіше заявляє про те, що їй не вдається орендувати в районах приміщення для організації зустрічей з виборцями.

Небезпечні для опозиції особисті амбіції

Опинився під загрозою і намір опозиції перемогти за рахунок висування єдиних кандидатів. Вже відомо, що в області планує балотуватися декілька кандидатів, які представляють опозиційні сили. Своїх представників у всіх п’яти виборчих округах збирається висувати «УДАР», об’єднання «Правиця» («Наша Україна», УНП, КУН). В окремих округах своїх кандидатів висуне партія Наталія Королевської «Україна-Вперед».

Частина політиків, що орієнтується на опозиційний електорат, планує пробитися до парламенту, як самовисуванці. Екс-нардеп Віктор Матчук, який нещодавно склав повноваження, потенційно балотуватиметься по 152 виборчому округу. В 153 – зять екс-президента Віктора Ющенка Олексій Хахльов. У виборчому окрузі №156 – депутат Рівненської обларади, висуванець ВО «Батьківщина» Олександр Данильчук…

У Рівному головного конкурента вибили ще до початку перегонів

28 квітня 2012 року ЦВК змінила межі трьох із п’яти виборчих округів Рівненської області з центром у Рівному, Дубно та смт.Гощі. З точки зору виборчого законодавства, дії комісії є цілком обґрунтованими. Після реорганізації кількість виборців у кожному з округів не перевищує дозволене відхилення у 12%. В той же час, привівши у відповідність чисельність голосуючих, ЦВК суттєво вплинула на результат виборів по 152-му мажоритарному виборчому округу з центром у Рівному.

У 2012 році, вперше в історії обласного центру його розділили на два виборчі округи. Від Рівного відділили частину вулиць, які приєднали до виборчого округу №153, цент якого донедавна знаходився в смт. Гоща. Однак, логічніше було б приєднати до сусіднього виборчого округу колишні села, які відносно недавно стали частиною Рівного. Адже, за структурою, і там, і там виборець є сільським мешканцем.

Розділення Рівного надвоє викликало в регіоні чимало дискусій про те, що округи різалися під окремого мажоритарного кандидата, яким може бути діючий міський голова Володимир Хомко. Детальніший аналіз показує, що рішення ЦВК швидше працює проти конкретного потенційного кандидата – власника ВАТ «Рівненський Льонокомбінат» Олега Червонюка. Дев’ять відірваних від міста виборчих дільниць знаходяться в районі компактного проживання працівників цього підприємства. Зважаючи на те, що пан Червонюк є достатньо відомою в місті особистістю та володіє достатніми коштами для проведення передвиборчої кампанії, він міг стати реальним конкурентом для провладного мажоритарного кандидати по Рівному. Сам власник Льонокомбінату неодноразово заявляв, що балотуватиметься по 152 округу. З цією метою, навесні він створив громадський рух «Льонокомбінат» та почав видавати і безкоштовно поширювати серед рівнян однойменну газету. Віднесення дев’яти дільниць Рівного до складу іншого виборчого округу суттєво погіршило становище Олега Червонюка. Таким чином, ЦВК підірвало позиції найреальнішого не провладного кандидата по Рівному.

Внутрішні конфлікти та перші випадки чорного PR

Непросте становище опозиційних сил в регіоні погіршується постійними внутрішніми конфліктами, які виникають через персональні амбіції окремих політиків і вдало використовуються їх опонентами. 13 липня політрада обласної організації «Фронту Змін» виключала з лав партії чотирьох голів своїх міських та районних осередків. Офіційною причиною звільнення є публічні висловлювання політиків проти рішення партії про об’єднання із ВО «Батьківщина». Неофіційно, - керівники організацій образилися, що їм не дали очолити виборчі штаби і написали гнівного листа до лідера партії Арсенія Яценюка.

Найслабшою ланкою в Комітеті опору диктатурі виявилися представники Української народної партії на чолі з Світланою Ніколіною. Ця політична сила вже встигла відзначитися у справі розколу об’єднаної опозиції. Під час мітингу в Берестечку на інформаційному стенді УНП було розміщено статтю з журналу «Український тиждень» під назвою «Колишніх кадебістів не буває». В ній йдеться про те, як лідери об’єднаної опозиції «здали» голосування за мовний законопроект. Копію цього матеріалу також було розміщено в Народному домі, де знаходяться партійні офіси ряду опозиційних сил області.

Конфлікти на Рівненщині виникають і через те, що на всіх охочих балотуватися по мажоритарній системі не вистачає виборчих округів. Так, по виборчому окрузі з центром в Сарнах мають намір висуватися двоє представників від Батьківщини, - Микола Кучерук, як кандидат від об’єднаної опозиції та Олександр Данильчук, як – самовисуванець. Подібні конфлікти є причиною висунення по одному округу двох кандидатів від провладних політичних сил. Наприклад, по 154 балотуватимуться одразу два кандидати, що користуються підтримкою Партій Регіонів – Данило Корилкевич та Василь Яніцький.

Цікаво, що задовго до старту перегонів на Рівненщині виявлено перші випадки чорного PR. Так, УНП, «Свобода» та «Собор» поширили заяву в якій закликали опозиційні партії не приймати до своїх списків тоді ще народного депутата від «Нашої України» Віктора Матчука. Зафіксовано спроби дискредитації провладних кандидатів. В соціальних мережах з’явилися персональні сторінки потенційних кандидатів від Партії регіонів Анатолія Юхименка та Миколи Сороки. З них розповсюджується інформація, що дискредитує діючу владу. Самі політики запевняють, що не мають відношення до цих профілів і називають їх політичної провокацією.

Роман Мартин, прес-секретар кампанії громадського спостереження за парламентськими виборами Громадянської мережі «ОПОРА» у Рівненській області

Статьи по теме
Помер ексдепутат Ігор Юхновський
Помер ексдепутат Ігор Юхновський

Останні роки життя він жив у Львові.
вчера, 08:58 — 199

Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора
Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора "армії Вагнера" російського олігарха Кондрашова, який заблокував ukr.net

Низка народних депутатів України звернулась до секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова та до голови Служби безпеки України Василя Малюка із проханням накласти санкції на російського бізнесмена Станіслава Кондрашова.
19.03 — 509

300 депутатів підтримали: Антон Дробович розповів, де розташують Національне військове меморіальне кладовище
300 депутатів підтримали: Антон Дробович розповів, де розташують Національне військове меморіальне кладовище

Директор Українського інституту національної пам'яті розповів про ідею цього великого простору меморіального кладовища.
05.03 — 617