Контракти.ua

Автор: Николай Томенко —  10634  —  16.07.12
Микола Томенко: «Кандидатуру нового віце-спікера опозиція подавати не буде»
Микола Томенко: «Кандидатуру нового віце-спікера опозиція подавати не буде»

Віце-спікер Микола Томенко, який вдруге подав заяву про свою відставку, вже готується залишити свій кабінет на Грушевського.

У ексклюзивному інтерв’ю Контрактам Микола Володимирович розповів про те, чому опозиція після його звільнення не буде висувати іншу кандидатуру на посаду заступника голови ВР , які метаморфози відбулися з Володимиром Литвином, що депутати робили вночі у лікарні Юлії Тимошенко та скільки депутатів залишиться ображеними через не потрапляння до спільного списку Об’єднаної опозиції.

Рішення опозиціонерів окупувати Харківську залізничну лікарню, де знаходиться Юлія Тимошенко, напередодні чергового засідання суду, багато хто розцінив як провокацію. Тим більше, Пенітенціарна служба заявила про те, що не збирається силоміць вивозити хвору на суд. Поясніть, навіщо ви це зробили?

Микола Томенко: Ми виходили з того, що до вечора захисники не могли отримати рішення судмедекспертизи про те, що вони теж підтримують нашу ідею і заяву Тимошенко про її нездатність бути присутньою на засіданні суду. Тому вірити у слова посадовців не було підстав. Більше того, як потім з’ясувалося, спочатку цей документ з’явився на сайті Харківської обладміністрації, і лише під вечір його дали нам. Така логіка дій, звичайно, не припустима. Думаю, якщо запитати чергових лікарів, ніякої трагедії через наше перебування у лікарні не було. Вели ми себе тихо, ніхто вночі не заважав хворим. На 9-му поверсі (де знаходилася Юлія Тимошенко – ред.) говорили у пів-голосу. Ліфти нам відключили, тож ми тихенько спускалися на вулицю, щоб подихати повітрям. На мою думку, краще було перестрахуватися, ніж потім мати проблеми. Я розумію, що і головного лікаря, і начальника колонії змусили зробити заяви, що вони не задоволені цими діями. Але ніякого перешкоджання роботі лікарів з нашого боку не було.

У разі, якщо судмедекспертиза засвідчить, що стан здоров’я Тимошенко дозволяє їй бути присутній на судовому засіданні 23 липня, депутати стануть на заваді виконання цього рішення?

Микола Томенко: Ми будемо виходити із згоди чи незгоди самої Тимошенко, а також - з висновків німецьких лікарів, яким ми довіряємо. Якщо вони скажуть, що стан її здоров’я дозволяє, і вона підтвердить, що немає жодних застережень, ми не будемо заважати перевезенню її до суду 23 числа. Якщо німецькі лікарі скажуть, що вона хвора і це заважає їй брати участь у засіданні, і Юлія Володимирівна напише відповідну заяву, ми будемо захищати її право на те, щоб вона спочатку вилікувалась, а потім брала участь у суді.

Навіщо владі потрібна особиста присутність Юлії Тимошенко на суді? Адже автоматично з її приходом увага до цього процесу зросте у рази.

Микола Томенко: Ситуація така: кримінально-процесуальний кодекс зобов’язує розглядати нову справу у суді за присутності підсудної. Натомість при розгляді касаційної скарги її присутність є необов’язковою. Тому в даному випадку це буде кричущим порушенням, якщо без неї розглядатимуть її справу. Влада не піде на такий ризик, бо це викличе значний міжнародний резонанс. Адже на суд приходять і депутати Європарламенту, і посли... Тому владі простіше на ліжку чи на якомусь кріслі доставити її до суду. Там, до речі, для неї встановлена клітка зі скла з віконцем, яке нагадує радянську касу з видачі грошей. Я не знаю, як у це віконце можна говорити, адже воно далеко від ймовірного крісла, на якому має сидіти підсудна.

Ви вважаєте, що 23-го Тимошенко привезуть?

Микола Томенко: Вірогідність розгляду справи з привезенням її насильно досить висока.

Давайте поговоримо про прийняття мовного закону. Зокрема, про роль спікера Литвина у цій грі. Мало хто повірив його розповідям про те, що він не був присутній на засіданні бо « нічого не знав», у той час, коли його фракція у повному складі голосувала « за»...

Микола Томенко: Якби не було виборчої кампанії, якби Володимир Литвин не балотувався на Житомирщині, до речі, достатньо патріотичному регіоні, де народилася Леся Українка, я би повірив у політичну хитрість. Але через те, що йде виборча кампанія і ціна помилок є досить високою, я все-таки схиляюся до історії, що це було зрежисоване дійство. Для Литвина підготували 4-годинну програму перебування з президентом у цей день. Спочатку - відвідини святішого патріарха Володимира, потім ще щось, потім пішли на засідання Гуманітарної Ради. Наступного дня керівники опозиційних партій зустрічалися з ним. Я був на цій зустрічі, і мені здалося, що для нього це була не менша несподіванка, ніж для нас. Як прийняття цього закону загалом, так і голосування за нього його фракцією зокрема. Адже його депутати вустами Зарубінського та іншого керівництва фракції казали, що «помруть», але не проголосують за цей закон, а в результаті абсолютна більшість проголосувала. І «живі» до сих пір. Більше скажу, ходять переконливі чутки, що найактивніші борці проти української мови будуть у списку Партії регіонів.

Нам в деталях розповіли, як приймалося це рішення. Спочатку було засідання а-ля ситуативної кімнати. Потім засідання передвиборчого штабу Партії регіонів, де соціологи сказали: для того, щоб підвищити рейтинг (приблизно до 5%), потрібно прийняти цей закон. Регіонали, не вдаючись в деталі, чи можна його виконати, чи ні, - пішли на це. А його не так легко виконати. Що таке, наприклад, перевести все судочинство, документи податкової на 3-4 мови в окремих регіонах. Тільки однієї паперової роботи –сотні мільйонів гривень. Було вирішено: мовляв, для «лохів» перед виборами ми цей закон приймемо, а виконувати його не будемо.

Ви належите до керівництва ВР. Невже не здогадувалися про те, що віце-спікер Мартинюк разом з регіоналами готують таку операцію?

Микола Томенко: Нагадаю, голова Верховної Ради запевнив, що закон не буде розглядатися, представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко сказав те саме. Звичайно, був один момент. Вдень з’ясувалося, що в перерві в крісло Володимира Литвина сів прем’єр Микола Азаров і проводив партійно-господарське зібрання. Цей момент мене стурбував. Хоча на зібранні не йшлося про мову, а йшлося про успіхи ПР, про Хюндаї, стадіони і все інше. Те, що багато людей прийшло на це зібрання, ми спочатку для себе пояснили присутністю прем’єра Миколи Азарова. Ще був момент: усіх депутатів з Західної України зібрали в Західній Україні нібито для того, щоб обговорити плани виборчої кампанії, щоб вони не прийшли і не забрали картки. Це була стратегія, щоб не допустити до голосування тих депутатів, яким не до кінця довіряли.

Скільки людей було посвячено у цей план?

Микола Томенко: Гадаю, що більшість депутатів ПР не знали, що вони будуть голосувати о 16 годині. Очевидно, був дзвінок Єфремову (навіть не Чечетову), який дав команду розглядати питання. Звісно, посвячений був Мартинюк, Єфремов і, очевидно, Льовочкін.

Голосуванню за мовний законопроект у першому читанні опозиція також не змогла завадити. Як пізніше зізнався Андрій Кожем'якін, у вас був план зі зриву голосування – висмикувати картки депутатів з гнізд. Утім цей план викрили, причому хтось зі своїх. У ваших рядах завівся щур?

Микола Томенко: Тут можливі дві версії. Або хтось здав зі своїх, або Служба безпеки оперативно спрацювала, бо телефонні розмови ж прослуховуються. Тут я з Кожем’якіним погоджуюся, бо стався витік інформації з нашої наради. Ключова підстраховка стосувалася депутатів групи « Реформи заради майбутнього» та позафракційних, які зазвичай не активно ходять на засідання. Ми не хотіли блокувати їхні «гнізда». Ми хотіли не допустити голосування картками відсутніх, захищаючи норму Конституції про персональне голосування. Але вже тоді частина депутатів Блоку Литвина здала його. Вони витягли свої картки і ніші віддали під картки позафракційних. І тому, навіть якби спрацював наш план – не допустити не персональне голосування позафракційних та «реформістів» - їхніми картками було б проголосовано через гнізда депутатів блоку Литвина.

Мені здається, експерти, журналісти ідуть хибним шляхом. Ми кілька тижнів обговорюємо, що робити – заливати клеєм чи заліплювати скотчем місце для голосування. І якщо битися, то краще чим: Конституцією по голові чи бітами? Я гадаю, ми не в середньовіччі живемо. І якщо ми бачимо виразні приклади шулерства і фальсифікацій, потрібно домагатися виконання закону. Порушення очевидні, і Литвин це визнав. Отже голосування не сьогодні-завтра має бути відмінено. Ми з Арсенієм Яценюком зареєстрували постанову про неможливість підписання даного законопроекту. Я звернувся до Генпрокурора з проханням розслідувати факти свідомої незаконної, на мою думку, діяльності, що підпадає під дію кримінального кодексу. Адже це виглядало як діяльність організованого злочинного угрупування на чолі з Мартинюком за попередньою згодою. Тому якщо сьогодні не буде відкрита кримінальна справа, то буде відкрита за три місяці. Але нам потрібно створити прецедент відповідальності депутатів, які діють всупереч Конституції і законів України.

Ви написали заяву про відставку з посади віце-спікера. Але за неї не проголосували...

Микола Томенко: Я вже другий раз пишу заяву про відставку. До речі, я єдиний віце-спікер, який добровільно відмовляється від своєї посади двічі. Вперше я написав заяву не лише про відставку з посади віце-спікера, а й про складання депутатських повноважень у 2007 році на знак незгоди з незаконним формуванням парламентської більшості та корупцією у парламенті. Вдруге тепер – після того, як стало очевидно, що парламент своїми голосуваннями реалізовує стратегію передвиборчого штабу Партії регіонів. Більше того, об’єднана опозиція вважає, що її представник не повинен знаходитися в президії Верховної Ради, а, як мінімум, до осені, ми не повинні освячувати діяльність цієї Верховної Ради. Тому, скоріше за все, 31 липня чи 1 серпня буде проголосована моя відставка, на позачерговому засіданні Ради. Свою участь у цьому засіданні ми визначатимемо в залежності від того, які питання будуть винесені на нього.

А ось з Володимиром Литвином складніше...

Ви прогнозували, що його також відправлять у відставку і оберуть « передвиборчого спікера» ПР. Навіщо?

Микола Томенко: У них була тактика така: Литвин по їх розумінню мав сказати: «Вибачте, я відбився від нашого колективу, я повертаюся до ПР і президента, закон я підпишу із застереженнями, точніше – після пере голосування». Я так розумію, що Литвин на такий крок не йде, вони дали йому шанс подумати. А тим часом Конституційний суд вже створив передумову для того, щоб звільнити Литвина у простий спосіб, визнавши норму про таємне голосування бюлетенями неконституційною. Для мене це незрозуміло, бо всіх голів ВР обирали таємним шляхом, а тепер, виходить, всі вони виявилися поза законом? Отже, після звільнення Литвина, ймовірно, одразу проголосують за передвиборчого голову – Мартинюка чи Єфремова, який відразу підпише закон про мову.

Хто буде наступним спікером?

Микола Томенко: Найбільш вірогідно - це буде представник Партії регіонів. Тому що сьогодні для них важливо, щоб у передвиборчий період парламент працював в інтересах Партії регіонів. Мені здається, що аргументи про обрання Івана Плюща (НУ-НС) не переконливі. Може бути хтось із керівництва Блоку Литвина, хто активно допомагав ухваленню мовного закону.

На парламентських виборах опозиція ставить за мету отримати більшість у ВР. Навіть якщо ви її отримаєте, прийняті вами закони не будуть підписуватися « не вашим» президентом. Який далі план? Імпічмент?

Микола Томенко: Ще раз підкреслюю, що я реаліст. Тому вважаю, що потрібно ставити план мінімум – вибороти перше місце за партійною частиною, це світоглядний показник. Якщо ми як опозиція займаємо перше місце, а партія президента – друге, це сигнал для світу, що президент програв вибори і не користується довірою. Програма максимум - набрати таку кількість людей в округах, щоб ми мали 226 мандатів. Але ми розуміємо, що навіть за таких умов ми не зможемо керувати в країні. Бо є президент і уряд, який він формує. Кадровий вплив парламенту за нинішньою Конституцією є мінімальний. Це означає, що конфлікт переходить у нову фазу. Або – президент буде змушений реагувати на наші законопроекти. Приміром, він має підписати законопроект по декриміналізації, який допоможе звільнити Тимошенко і Луценка, виходячи з його обіцянок Європі. Можливо, й по інших законопроектах президент буде змушений іти на компроміс. Проте в принципових політичних питаннях буде конфлікт. Я бачу його вирішення лише через проведення дострокових президентських виборів одночасно з достроковими парламентськими на підставі політичного рішення. Орієнтовно у 2013, можливо 2014 році.

До з’їзду, який Об’єднана опозиція планує провести 31 липня, вже все готове? Всі питання узгоджені?

Микола Томенко: Ні, є ще дуже багато питань. Перш за все, пов’язаних з мажоритарними округами. Наприклад, остання історія – з Ющенком. Перед з’їздом дуже багато людей повиходило з його партії. Я маю на увазі і Наливайченка, і Огризка. Вони говорять, що вони за єдину опозицію, тільки без Ющенка. Тепер нам треба приймати рішення, чи погоджуємо ми того ж Наливайченка, як нашого спільного кандидата в мажоритарному окрузі, чи ні. І таких кандидатів досить багато. Гадаю, до останнього дня, до 31-го липня буде відбуватися це узгодження. І дай Бог, щоб після 31-го липня ми далі не вели дискусії, чи правильно ми погодили, чи не правильно, а починали виборчу кампанію.

Після оголошення списків Об’єднаної опозиції буде багато ображених?

Микола Томенко: Багато. Верховна Рада України 6-го скликання матиме найбільше депутатів, ображених рішеннями своїх з’їздів. Найбільше будуть ображені депутати ПР. Тому що, коли у них 194 депутати зараз, рахуйте, що з них більше половини не стануть депутатами у наступному скликанні. Я не кажу про позафракційних, про групу» Реформи заради майбутнього», яких просто кинули – обіцяли зробити узгодженими кандидатами від влади і не зробили.

Звичайно у нас також є певна кількість людей, які не готові іти в мажоритарні округи, і які опиняться на межі прохідності списку. Звісно ці люди будуть незадоволені. У нас у фракції є депутати, які давно вже не працюють у парламенті і розуміють, що шансів в них немає. Очевидно до 20 нинішніх депутатів фракції не стануть депутатами у наступному парламенті. Це не трагедія. Я вважаю, що новий парламент на 100% не має повторювати попередній. Ми шукаємо нових людей, громадських діячів, фахівців, журналістів і хочемо показати нову якість парламенту у наступному скликанні. Я можу чесно визнати: у нас зараз недостатньо професійних депутатів, які б системно моніторили виконання бюджету, його ухвалення. У нас недостатньо професіоналів серед тих людей, які працюють у сфері регіональної політики. У нас недостатньо професіоналів, які працюють в сфері фінансів. Тому ми мусимо іти на такі рішення, які дозволять створити сильну, оновлену і професійну команду у наступному парламенті.

Повну версію відео-інтерв'ю з Миколою Томенко можна переглянути тут

Статьи по теме
Скільки поляків підтримують відправлення своїх військ до України – опитування
Скільки поляків підтримують відправлення своїх військ до України – опитування

Громадська підтримка військової присутності поляків в Україні зростає.
26.03 — 215

Нові атаки: до відключень приготуватись!
Нові атаки: до відключень приготуватись!

Андріан Прокіп: Минулого тижня трапилось те, до чого усі начебто мали бути психологічно готовими, але сподівались, що не станеться – масовані обстріли енергосистеми. Після ретельно спланованої атаки 22 березня (а вона була саме такою) кілька днів поспіль здійснювались удари меншого масштабу.
25.03 — 329