Контракти.ua

5654  —  14.07.12
Томенко розповів, як готувався сценарій прийняття скандального мовного закону
Томенко розповів, як готувався сценарій прийняття скандального мовного закону

В ексклюзивному інтерв’ю Контракти.UA віце-спікер Микола Томенко розповів, якою він бачить роль спікера Володимира Литвина у сценарії із проштовхування мовного закону.

«Якби не було виборчої кампанії, якби Володимир Литвин не балотувався на Житомирщині, до речі, достатньо патріотичному регіоні, де народилася Леся Українка, я би повірив у політичну хитрість. Але через те, що йде виборча кампанія і ціна помилок є досить високою, я все-таки схиляюся до історії, що це було зрежисоване дійство», -  заявив віце-спікер.

Томенко нагадав, що для Литвина у цей день була підготовлена 4-годинна програма перебування з Президентом, у тому числі – зустріч із святішим патріархом Володимиром. Наступного дня керівники опозиційних партій мали зустріч з Литвиним. За спостереженнями Томенко, він виглядав щирим, коли говорив, що для нього прийняття мовного закону було несподіванкою. «Адже його депутати вустами Зарубінського та іншого керівництва фракції казали, що «  помруть», але не проголосують за цей закон, а в результаті абсолютна більшість проголосувала. І «  живі» до сих пір. Більше скажу, ходять переконливі чутки, що найактивніші борці проти української мови будуть у списку Партії регіонів», - розповів Томенко.

За його словами, йому розповіли, як саме готувався план прийняття мовного закону. «Спочатку було засідання а-ля ситуативної кімнати. Потім засідання передвиборчого штабу Партії регіонів, де соціологи сказали: для того, щоб підвищити рейтинг (приблизно до 5%), потрібно прийняти цей закон. Регіонали, не вдаючись в деталі, чи можна його виконати, чи ні, - пішли на це. А його не так легко виконати. Що таке, наприклад, перевести все судочинство, документи податкової на 3-4 мови в окремих регіонах. Тільки однієї паперової роботи –сотні мільйонів гривень. Було вирішено: мовляв, для «  лохів» перед виборами ми цей закон приймемо, а виконувати його не будемо».

Повну версію відео-інтерв’ю з віце-спікером Миколою Томенко дивіться на Контракти.UA у понеділок

Статьи по теме
Партия Порошенко переходит в оппозицию
Партия Порошенко переходит в оппозицию

Партия экс-президента Петра Порошенко Европейская солидарность переходит в оппозицию к правлящей партии Слуга народа.
29.08.19 — 543

Петиция о прекращении финансирования партий набрала 25 тысяч голосов
Петиция о прекращении финансирования партий набрала 25 тысяч голосов

Народный депутат просит президента отменить финансирование партий из госбюджета. Под просьбой подписалось более 25 тысяч украинцев.
13.08.19 — 686

В “Слуге народа” назвали комитеты Рады, которые отдадут оппозиции
В “Слуге народа” назвали комитеты Рады, которые отдадут оппозиции

Оппозиции отдадут парламентские комитеты по правам человека и свободы слова.
08.08.19 — 1027