Контракти.ua

Автор: Наталья Клименко —  2789  —  08.02.12
Спецоперація по-бютівські, або як Забзалюк у «штаб ворога» проник
Спецоперація по-бютівські, або як Забзалюк у «штаб ворога» проник

У фракції Ігоря Рибакова дуже чекали на цю прес-конференцію свого нового «партнера», який 23 грудня вийшов зі складу БЮТ, а 10 січня увійшов до лав «Реформ заради майбутнього». Згідно з попередньою легендою, Забзалюк мав оприлюднити компромат на Юлію Тимошенко, якісь скандальні записи і листи. Але вже з перших слів спікера стало зрозумілим, що маски скинуті, спектакль пішов за іншим сценарієм…

Забзалюк прийшов до прес-зали УНІАН заздалегідь. Журналістів зібралося не багато – хто ж знав, що саме тут, за кілька хвилин розірветься така інформаційна бомба. Ймовірно, організатори заходу і не намагалися привертати до нього багато уваги, аби не зірвати.

Забзалюк помітно нервував: ходив туди-сюди по коридору, заламував руки. Ніхто не підходив до нього, мало хто сподівався на те, що цей не публічний політик здатен на те, аби стати новим Мельниченком. А дарма.

Нардеп розпочав несміливо, ковтав слова. «Янукович… Олігархія… Мижигір’я… Провокації…». Лише десь на п’ятій хвилині його монологу став зрозумілим головний месидж: з біло-сердечними колегами він не рвав стосунки, а у фракцію «Реформи заради майбутнього» проник з однією метою: викривальною.

За словами Забзалюка, нещодавно керівництву «Батьківщини» стало відомо про підготовку чинним режимом фальсифікацій на виборах і спроб дискредитації опозиції. Тож, у вузькому колі бютівців було прийнято рішення припинити такі провокації і пролити світло на плани влади. Про спецоперацію, як пізніше підтвердять самі бютівці, більшість з них не знали. Вона проходила під заступництвом Андрія Кожем’якіна та Олександра Турчинова.

«Це відповідальне завдання було доручено безпосередньо мені», - Забзалюк, нарешті, дійшов до найголовнішого.

Нардеп продемонстрував журналістам аудіозапис, зроблений ним на мобільний телефон, на якому чути голоси, схожі на Забзалюка і лідера групи «Реформи заради майбутнього» Ігоря Рибакова. В ході розмови Забзалюку пропонуються гроші за його перехід і діяльність проти «Батьківщини» – 450 тисяч доларів. Нардеп зізнався, що ці гроші взяв, а на додаток – ще й «зарплату» у 20 тисяч отримав, яку нібито платять щомісяця членам фракції за «правильні» голосування.

До прес-зали увійшов адвокат Сергій Власенко. Він спочатку стояв, підпираючи стінку, і посміхався. А коли його колега закінчив читати з папірця свої зізнання, почав хлопати. Журналісти підхопили.

Далі – усі рушили до Верховної Ради, де ця новина також стала для більшості несподіванкою. У першу чергу – для колишніх колег Забзалюка по фракції «Реформи і порядок», про вихід з якої і повернення назад до БЮТу «спецагент» вже встиг оголосити.

Тарас Чорновіл – один з найдавніших соратників Ігоря Рибакова, сидів у курилці ВР. Він розвалився на шкіряному кріслі і здавався розгубленим – чи то від того, що фракція, до якої він входить, опинилася в некрасивому становищі, чи від того, що, як він каже, йому «ніхто півмільйона не заплатив»…

«Про цю справу я почув від кількох людей тут, у курилці. Для мене це не очікувано. Я сам собі не можу пояснити, що насправді відбулося: чи це була продумана спецоперація, чи це людина примудрилася взяти гроші, а потім зіграти в зовсім іншу гру…Мені ніхто не платив гроші. Якби мені давали зарплату 25 тисяч доларів щомісяця, я б не їздив на старій роздовбаній машині», - сумно прокоментував новину Чорновіл.

«І мені не платили гроші за вихід з БЮТ. А я віруюча людина, і стою перед вами, перед Господом Богом», - виправдовувався перед журналістами ще один «реформіст», колишній бютівець Володимир Каплієнко.

За його версією, це була низькопробна провокація, а Забзалюк просто «кинув товаришів», які допомогли йому зібрати гроші на лікування.

Насправді, відразу після оголошення про вихід з БЮТ, Забзалюк дійсно пішов на лікарняний і «заліг на дно».

«Йому на лікування було зібрано майже 100 тисяч. Це вартість лікування, яке було проведене в Ізраїлі. Ігор (Рибаков. – ред.) зібрав фракцію і задав питання: чи готові ви допомогти нашому колезі, який потім перейде до нас? Ну, ми допомогли, кожен скинувся, по крихітці збирали», - розповідає Володимир Каплієнко.

Що робити далі – у фракції Ігоря Рибакова поки не знають. Збираються радитися. Регіонали ж радять бютівцям, «якщо вони такі чесні» віддати гроші до державного бюджету, як такі, що були отримані незаконним шляхом. І звернутися до прокуратури. Утім сам герой відмовлятися від майже половини мільйона доларів не збирається – каже, пустить їх на, розвиток демократії, боротьбу з режимом та агітаційну роботу в одній з областей під час виборчої кампанії. Кошторис з усіма витратами обіцяє пред’явити журналістам.

Ексклюзивне інтерв’ю з Романом Забзалюком

Статьи по теме
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку
Мобілізація від 20 років: депутат розповів, чи планується радикальне зменшення призовного віку

Народний депутат розповів, чи не вплине це на законопроєкт про мобілізацію.
11.04 — 177

Помер ексдепутат Ігор Юхновський
Помер ексдепутат Ігор Юхновський

Останні роки життя він жив у Львові.
27.03 — 248

Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора
Вісім народних депутатів звернулися до РНБО та СБУ з закликом ввести санкції проти спонсора "армії Вагнера" російського олігарха Кондрашова, який заблокував ukr.net

Низка народних депутатів України звернулась до секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова та до голови Служби безпеки України Василя Малюка із проханням накласти санкції на російського бізнесмена Станіслава Кондрашова.
19.03 — 613