Контракти.ua

Автор: Наталья Клименко —  4606  —  13.09.11
Остап Семерак: «У Тимошенко на обід – борщ з куркою та каша»
Остап Семерак: «У Тимошенко на обід – борщ з куркою та каша»

Побачивши, у яких умовах утримуються ув’язнені у Лук’янівському СІЗО, бютівець Остап Семерак ледве не втратив дар мови.

У вівторок четверо депутатів на чолі з Арсенієм Яценюком прорвалися до Лук’янівського СІЗО. Насправді, головною їхньою метою було побачення із VIP-арештантами – екс-прем’єркою Юлією Тимошенко та колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Адже суд заборонив відвідини арештантів усім, крім захисників. Тож, до СІЗО депутати потрапили офіційно з іншою метою – перевірити, чи не порушуються права ув’язнених. Хоч самих ув’язнених вони не побачили (їм показали новий, ще не зданий у експлуатацію корпус для в’язнів-жінок), утім, зізналися, що вражень від екскурсії по СІЗО вистачить на все життя. Одним із тих, хто на власні очі побачив побут у камерах Лук’янівського слідчого ізолятора був бютівець Остап Семерак. Він і поділився враженнями від побаченого із kontrakty.ua, щойно вийшов звідти.

Пане Остапе, тож, які ваші враження? Ви взагалі вперше побували у СІЗО?

Остап Семерак: Так, вперше, і, дай Бог, що востаннє (сміється. – ред.). Розумієте, коли людину обмежують в свободі, це тяжка наруга, тяжкі випробування. Найгіршим є те, що Лук’янівське СІЗО не має цілісної інфраструктури, тому немає цілісного розуміння, що це за заклад. Частина його будувалася ще при цариці Катерині, до речі, той корпус так і називається, на її честь. Частина будувалася при Кучмі, частина при Брежнєві… Отут доклеїли, отут доробили… Воно все не відповідає нормам людського утримання. Ми маємо розуміти, що люди, які там знаходяться, не є засудженими. Там є люди, які є невинними, що з часом доведе суд. Питання, скільки там цих людей? Але навіть, якщо це одна людина, то це реально вже початок покарань, несправедливих покарань…

Ви були у їдальні? Розкажіть, яке там меню? Що сьогодні їла Тимошенко на обід?

Остап Семерак: Нам показали, що широкий загал сьогодні будуть годувати борщем і пшоняною кашею. А для людей, які мають дієти - це вісім категорій чи груп, яких годують окремо, для них там пшенична каша, здається. Я бачив рознос, із яким ідуть по камерах… То це взагалі… Ми домовилися поганого не говорити, але це металеві відра, це такий жах…

А м’ясні страви там передбачені?

Остап Семерак: Ну, борщ був із м’ясом. М’ясом курки. А ще морожену рибу дають.

До яких камер вам вдалося потрапити?

Остап Семерак: Ми були в камерах, які готуються до здачі. Були у медичній частині, там теж не було людей. Але це була умова керівництва СІЗО – що ми не можемо потрапити до тих приміщень, де є затримані. Адже українське законодавство не дає можливість нікому, крім тих людей, які мають спеціальне рішення суду, бачитись із затриманими. Ми бачили тільки вікна, але ті жінки, яких ми побачили із вікон – вони залишили жахливе враження.

Більше того, навіть священика з церкви не можна без конвоїра провести, аби він поспілкувався із тими, хто тут утримується.

Арсеній Яценюк передав Тимошенко молитовник. А ви щось передали?

Остап Семерак: Ми не йшли з метою щось передавати, загальна ціль - після відмови суду у зустрічі із ув’язненими Тимошенко і Луценко, ми мали можливість здійснити парламентський контроль роботи цієї установи. Саме це ми і робили. Насправді ми кожен день ходимо на суди і спілкуємося у перервах з Тимошенко, тож мені особисто не було потреби у СІЗО їй щось передавати – я це можу зробити на будь-якому засіданні суду. Але побувавши там і вийшовши звідти, я зрозумів, що ми повинні, як держава, зробити дуже багато кроків. Причому – терміново.

Щодо ще однієї особи, яка також утримується у Лук’янівському СІЗО, колишнього виконуючого обв’язки міністра оборони Валерія Іващенко, ви з’ясовували, у якому він стані? Які умови його утримання? Бо ви розповідаєте лише про Луценко і Тимошенко…

Остап Семерак: Керівництво СІЗО повідомило, що ці люди, про яких ви запитуєте, і про яких ми запитували, перебувають у кращих умовах, ніж середньостатистичний ув’язнений. Але ще раз підкреслюю – ми не були ні в корпусі приміщення, ні в коридорі. Тим більше – у камерах. Нам показали камеру корпусу для жінок, який незаселений сьогодні, він фактично готовий, але не зданий в експлуатацію. Тому ми там мали право бути. Але ми просили показати нам вільну камеру у корпусі, де зараз перебувають ув’язнені. Адже у будь-якій тюрмі має бути вільна камера, хай там як. Наприклад, когось мають відселити, чи ще щось. На що нам було сказано, що в цьому ізоляторі немає жодної вільної камери, яка є в експлуатації.

Загалом, я так розумію, умовами ви лишилися незадоволені? Що б ви там змінили?

Остап Семерак: Я б там все змінив. Повністю. І на цьому місці збудував би приміщення, яке відповідає європейським стандартам. Ви знаєте, що Швейцарія фінансує будівництво корпусу, у якому ми були? Звичайно, керівництво намагається щось покращити, але в межах діючого фінансування це неможливо.

Чи правда, що на харчування одного ув’язненого на день виділяється лише 7 гривень?

Остап Семерак: Ми задали це запитання. Але керівництво СІЗО нам дало приблизну цифру, як в тому анекдоті: десь 7-8, але не 10.

Ваш прогноз на 27 вересня – день, на який перенесли чергове засідання суду: чи буде вирок Тимошенко?

Остап Семерак: Ні, вироку ще не буде. Бо є ще процедури, які ще не пройшли – це дебати, це заключне слово, зачитування вироку та власне підготовка цього вироку. Приміром, у справі Діденка суддя три доби готував вирок – його ж треба написати. Тобто, після 27-го буде ще якийсь час.

У зв’язку з чим насправді перенесли наступне засідання суду по Тимошенко, вдалося з’ясувати?

Остап Семерак: Формальна відповідь судді була такою, що він 31 числа на 14 днів продовжив термін оформлення протоколу, і відповідно на 14 днів переніс засідання суду.

А неформально – хто ж скаже. Я думаю, що це пов’язано з міжнародними контактами президента України.

 

Фото сайта LifeKiev

Статьи по теме
Тимошенко закликає розробити мотиваційний закон про мобілізацію
Тимошенко закликає розробити мотиваційний закон про мобілізацію

Ухвалений Верховною радою у першому читанні новий закон про мобілізацію має бути доопрацьований. В нинішньому вигляді він має репресивний характер та не допоможе покращити ситуацію з обороною держави.
10.02 — 268

Тимошенко назвала законопроект про мобілізацію репресивним
Тимошенко назвала законопроект про мобілізацію репресивним

Лідер партії "Батьківщина" розкритикувала нову редакцію законопроекту про мобілізацію, назвавши його ще більш репресивним та антиконституційним. На її переконання, цей закон не посилить, а навпаки послабить Україну.
04.02 — 248

Юлія Тимошенко назвала законопроєкт про мобілізацію катастрофою, адже він містить неприпустимі антиконституційні вимоги
Юлія Тимошенко назвала законопроєкт про мобілізацію катастрофою, адже він містить неприпустимі антиконституційні вимоги

Команда «Батьківщини» боротиметься проти нового законопроєкту про мобілізацію, адже його ухвалення буде злочином проти України та неповагою до її громадян.
03.02 — 352