Контракти.ua

Автор: Наталья Клименко —  8625  —  29.08.11
Левко Лук’яненко: «Найстрашніше за гратами – відчуття несправедливості кари»
Левко Лук’яненко: «Найстрашніше за гратами – відчуття несправедливості кари»

«Погана їжа, відсутність нормальних умов для сну і відпочинку, погане світло – це дуже неприємно. Але найтяжче переноситься за гратами несправедливість кари», - ці слова політв’язня з 26-річним стажем Левка Лук’яненка найбільше вразили у його інтерв’ю kontrakty.ua.

Почали ми розмову з пошуку відповіді на питання, чому людину, яка є автором Акту проголошення України незалежною державою сьогодні викликають до ГПУ за святкування цієї самої незалежності не в тому місці і не в той час…

Левко Григоровичу, вас і ще 20-ьох депутатів викликають до ГПУ через мітинги 24 серпня – під час святкування Дня незалежності. Чим ви порушили закон?

Левко Лук’яненко: Я особисто не порушував ніякий український закон. Його порушила влада. 24 серпня я з 10 до 11 години ранку був на телебаченні, на Хрещатику. Потім я йшов на мітинг, до пам’ятника Тарасу Шевченку, призначений на 11 годину. Та мітинг не міг початися – влада не пропускала озвучувальну техніку. Володимирська вулиця була перегороджена залізними щитами. Я звісно пройшов збоку, та простих громадян не пропускали. Врешті, техніку вдалося доставити і мітинг розпочався. Я, як автор Акту проголошення України незалежною державою мав право виступити першим. Я звернувся до людей, їх зібралося більше 10 тисяч. Звернувся до них з привітанням з приводу річниці Незалежності. Сказав про те, що День проголошення незалежності – це найбільше свято в кожної нації. Отже, держава мала би поєднуватися з народом і святкувати разом. Після мене виступали інші політики. Аж раптом приходить міліція і оголошує, що в неї є рішення київського адмінсуду про заборону, деталей щоправда я не знаю. Але це всіх учасників мітингу обурило. Ніхто не розійшовся.

Чому рішення суду не зупинило мітингувальників? Чому все ж таки вирішили крокувати далі, на Банкову, попри заборону?

Левко Лук’яненко: Знаєте, верховним сувереном влади у демократичному суспільстві є народ. Тому рішення суду, яке обмежувало права громадян є незаконним. І коли громадяни зібралися з мирною метою – посвяткувати, то чому влада чинила перепони? Я розумію, що Партія регіонів прагне встановити однопартійну диктатуру. Ми бачимо лінію на звуження демократичних прав наших громадян на багатьох прикладах. Це, до речі, один з випадків. Але я думаю, що українська нація не дозволить, щоб у нас встановилася однопартійна диктатура. Тому цілком правильно, що проігнорували рішення суду, яке явно суперечить Конституції і Законам України про демократичний лад.

У своїй промові біля пам’ятнику Шевченку ви заявили про те, що опозиція в Україні роз’єднана. Чи вірите в те, що суд над Юлією Тимошенко об’єднає опозиціонерів?

Левко Лук’яненко: Я вірю в те, що демократичні і патріотичні сили об’єднаються. Але їх об’єднає не лише суд над Тимошенко, хоча безперечно, це суттєвий чинник і він зіграє у цьому велику роль. Але більше об’єднає протест проти діяльності партії влади, яка дихає не українським духом. І оця небезпека перетворення держави в авторитарну систему є найбільшим чинником, який штовхає до об’єднання демократичні сили. А що стосується долі Юлії Тимошенко – це просто один з яскравих прикладів, який демонструє, що влада вчиняє незаконно і робить політичну розправу над людиною, яка на минулих виборах набрала більше 11 млн голосів і має загальноукраїнський авторитет. Влада боїться її і хоче усунути з політичної сфери свого найбільшого конкурента.

Сьогодні Тимошенко у СІЗО. Ви, як політв’язень, відсиділи понад 25 років, тож розумієте її, як ніхто. Скажіть, що найстрашніше за гратами?

Левко Лук’яненко: Найстрашніше за гратами – відчувати несправедливість кари. Бо там, знаєте, погана їжа, відсутність нормальних умов для сну і відпочинку, погане світло – це дуже неприємно. Але найтяжче переноситься несправедливість кари. Я думаю, що Юлію Володимирівну це найбільше мучить морально. Вона відчуває, що їй юридично не висунули ні одного серйозного злочину, приміром, що вона щось вкрала, привласнила і так далі. Ця несправедливість найбільше гнітить людину.

Щоб ви побажали Тимошенко?

Левко Лук’яненко: Я побажав би їй вірити в те, що врешті решт Україна поступово іде до демократії, до зміцнення своєї державності. Нажаль, рух до справедливості і доброї, заможної України дуже повільний. Тому що Україною керують люди колишнього антиукраїнського, промосковського, проімперського виховання. І тому вони перетворили Україну у місце власного збагачення. І ця несправедливість і суперечність між владою і народом, коли суми прибутків найбіднішої і найбагатшої сім’ї відрізняються у 40 разів... Це страшна несправедливість, і вона небезпечна для самої влади. Бо чим більша ця різниця між найнижчими і найвищими прибутками, тим швидше країна рухається до революції. У нормальних державах ця різниця складає вісім-дев’ять разів. Думаю, такий лад довго тривати не буде. І хочу, щоб Юлія Володимирівна цю закономірність розуміла. І у цьому є джерело віри у те, що її несправедлива кара буде скасована і Україна врешті решт подолає несправедливу владу.

Що вдалося, а що не вдалося здобути Україні до 20-ї річниці незалежності?

Левко Лук’яненко: Ви знаєте, за 20 років в Україні здобули багато позитивного. Власне, це був період переучування нації, народу. Ми зараз зовсім не ті, якими були 20 років назад. Багато ілюзій втратили. Мали можливість порівняти себе із закордоном – і наші товари, і наших фахівців. Світ розкрився перед нами. Ми подивилися на себе, на інших, відійшли від фантастичних уявлень і наблизились до реального розуміння: що таке Захід, що таке інші країни. Ось цей досвід життєвий, який здобула нація через порівняння себе із закордоном, є страшенно важливим для подальшого розвитку. З формального боку, Україна постійно зміцнювала свою державність: запровадили Конституцію, гроші і так далі. Хоча процес творення державності ще не закінчився. Наприклад, у Конституції записано, що мають бути ухвалені закони про порядок використання гімну, державних символів. Таких законів ще не створено. Я будучи народним депутатом готував такі законопроекти, але до їх ухвалення справа так і не дійшла. Але тим не менш, зробили все одно дуже багато.

На цьому шляху Україна і втратила чимало. Власне, через те, що Україною 20 років керували не патріотичні сили, а люди, виховані в антиукраїнському, промосковському дусі, вони розікрали величезний промисловий потенціал, розтягнули його, знищили на догоду комусь, збільшили конкурентів української галузі. Але навіть попри те, що п’ять мільйонів українців змушені були покинути батьківщину і поїхати за кордон у пошуках куска хліба, у цьому є й позитивний момент. Бо всі ці люди тепер є так би мовити дипломатами від України, вони знайомлять світ з Україною, з їх уст і іспанці, і португальці, і мешканці інших країн дізнаються, що Україна – не Росія, що ми маємо окрему мову, окремі традиції. Україна спростовує московські брехні. Це так само важливо для утвердження української нації у світі.

Статьи по теме
Тимошенко закликає розробити мотиваційний закон про мобілізацію
Тимошенко закликає розробити мотиваційний закон про мобілізацію

Ухвалений Верховною радою у першому читанні новий закон про мобілізацію має бути доопрацьований. В нинішньому вигляді він має репресивний характер та не допоможе покращити ситуацію з обороною держави.
10.02 — 268

Тимошенко назвала законопроект про мобілізацію репресивним
Тимошенко назвала законопроект про мобілізацію репресивним

Лідер партії "Батьківщина" розкритикувала нову редакцію законопроекту про мобілізацію, назвавши його ще більш репресивним та антиконституційним. На її переконання, цей закон не посилить, а навпаки послабить Україну.
04.02 — 248

Юлія Тимошенко назвала законопроєкт про мобілізацію катастрофою, адже він містить неприпустимі антиконституційні вимоги
Юлія Тимошенко назвала законопроєкт про мобілізацію катастрофою, адже він містить неприпустимі антиконституційні вимоги

Команда «Батьківщини» боротиметься проти нового законопроєкту про мобілізацію, адже його ухвалення буде злочином проти України та неповагою до її громадян.
03.02 — 352