Ціни на м’ясо встановили антирекорд року: курятина здорожчала майже в півтора раза, а яловичина стає делікатесом.
М’ясні відділи українських супермаркетів зустрічають покупців рекордними, але не надто приємними цінами. За останній рік вартість найпопулярніших видів м’яса зросла майже наполовину. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Про це повідомляють аналітики Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) у своєму різдвяному моніторингу цін.
Найбільшим шоком для споживачів стала ціна на куряче філе, яке традиційно вважалося одним із найдоступніших видів м’яса.
Аналітики пояснюють такий стрибок здорожчанням кормової бази, що суттєво збільшує виробничі витрати птахофабрик.
Не відстає і червоне м’ясо. Яловичина демонструє стабільну тенденцію до зростання цін кілька років поспіль.
Кілограм гуляша, який 2023 року коштував 250 грн, а рік тому — 300 грн, зараз стане покупцям у середньому в 352 грн (+17%). Основна причина — дефіцит поголів’я великої рогатої худоби в Україні.
Ситуація з іншими продуктами тваринного походження має такий вигляд:
На жаль, стабілізації цін поки що не передбачається. Експерти УКАБ прогнозують, що до кінця зими вартість м’ясних продуктів може зрости ще на 5–7%. Тиск на галузь продовжують чинити високі ціни на енергоносії та логістику.
Нагадаємо, за останній рік індекс борщу в Україні зріс. Основними факторами здорожчання стали несприятливі погодні умови та зменшення запасів овочів.