Через війну в Україні здорожчало чимало продуктів. Проте що стало золотим, а що впало в ціні за 4 роки великої війни?
Від початку повномасштабного вторгнення Росії більшість базових продуктів в Україні суттєво здорожчала. Цей стрибок цін став прямим наслідком інфляції, знищення агрокомплексів і господарств, а також загального зниження виробництва. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Про це пише «Слово і Діло».
Найвідчутніше для гаманців українців зросла вартість яблук — аж на 281,3%, приблизно від 12,8 грн до 48,8 грн за кілограм. Майже вдвічі, на 110,3%, підскочила ціна на пачку вершкового масла. Тепер близько 110 грн за 200 грамів.
М’ясні продукти також стали «золотими»: свинина (ошийок) здорожчала на 103,2%, тобто до 251 грн/кг, а морожена риба — на 99,4%, до 206,8 грн/кг.
Ціни на більшість основних категорій товарів зросли на 60–90%:
Серед бакалії найбільше здорожчав рис — +82%. Також різні крупи: пшоно +46%, ячна +43,3%. Пшеничне борошно на +40,6%. Вартість соняшникової олії зросла на 36,4%.
На тлі загального зростання деякі продукти, навпаки, стали доступнішими. На четвертий рік війни здешевшала гречка — на 24,4%, до 36 грн/кг. Серед овочів у ціні впали буряк (-28,2%), капуста (-16,5%), цибуля (-5,8%) та морква (-2,2%).
Нагадаємо, за останній рік українці відчули серйозне здорожчання продуктів харчування. Найбільше зросли ціни на яйця, м’ясо, олію та молочні продукти, водночас деякі овочі стали помітно доступнішими.
Через шкоду, завдану весняними морозами, які знищили десяту частину фруктових садів, фермери зберуть менший урожай фруктів, але очікують, що ціни будуть вищими.