Борщ 1918 року коштував дорого навіть для заможних.
Український історик Олександр Алфьоров розповів про незвичайну історію ціни борщу 1918 року. За його словами, у часи Української держави Гетьмана Павла Скоропадського борщ коштував 8 гривень і 28 шагів. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Про це він розповів у своєму YouTube.
«Шаги» — це розмінна монета, яка діяла поряд із гривнею того часу. Для порівняння: середній чиновник заробляв приблизно 20–25 гривень на день. Таким чином, за борщ доводилося викласти приблизно третину робочого дня. Якщо умовно перевести цю суму на сучасні гроші, то борщ ставав близько 300–400 гривень.
Дослідник Андрій Бойко-Гагарін підрахував, що до ціни борщу входили не лише продукти, а й дрова для печі, на які готували страву. Тож, борщ того часу був не лише смачною стравою, а й справжньою інвестицією у свій обід.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як зварити ідеальний борщ і який популярний продукт потрібно замінити, щоб смак страви перевершив ваші очікування.
Окрім того, ТСН.ua розповідало про те, коли потрібно додавати буряк, щоб борщ набув яскравого червоного кольору.