В Україні кавуни подешевшали майже на третину. Продавці вже фіксують новий пік попиту.
В Україні стрімко дешевшають кавуни. За останній тиждень липня гуртові ціни на популярну літню ягоду впали до 14 гривень за кілограм — майже на третину нижче, ніж торік. Причиною такого обвалу стала аномальна спека, яка пришвидшила дозрівання баштанних культур. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Про це повідомляє телемарафон "Єдині новини".
Проте експерти попереджають: посуха в південних регіонах негативно вплинула на якість урожаю. Цьогорічні кавуни можуть бути менш солодкими і соковитими. Ба більше, за недотримання умов вирощування або зберігання зростає ризик отруєння через надмірну кількість нітратів.
За словами представника Держпродспоживслужби у Києві Романа Петрова, під час купівлі кавуна потрібно дотримуватись простих, але важливих правил. Плід має бути цілим, без тріщин і пошкоджень, з характерною жовтою плямою знизу, що свідчить про природне дозрівання на полі.
Кавуни, які вже розрізані, а також ті, що продаються з машин чи у невстановлених місцях, краще не купувати.
У супермаркетах споживачі мають право вимагати документи про походження товару та результати лабораторних досліджень. На офіційних ринках Києва діють лабораторії експрес-аналізу. Гранично допустимий рівень нітратів у кавунах становить 60 мг/кг. Якщо цей показник перевищено, вживання такого плоду може спричинити отруєння, особливо небезпечне для дітей до шести років, вагітних та людей з ослабленим імунітетом.
У супермаркетах ціни варіюються. В АТБ звичайний кавун коштує 17,89 грн/кг, безнасінний — 29,95 грн/кг. У Novus — від 19,99 грн/кг до 39,99 грн/кг за сорт «Торпеда». В «ЕКО-маркеті» — від 19,90 до 29,90 грн/кг.
Нагадаємо, цьогоріч в Україні помітно зросли ціни на свинину, що суттєво впливає на платоспроможність споживачів та стримує обсяги продажів.
2025 року ціни продовжили стрімко зростати — протягом останніх трьох місяців їхні показники не опускалися нижче 250 грн/кг. Зокрема, у червні середня ціна на свинину становила 253,2 грн/кг, що на 32% більше, ніж у червні минулого року (191,9 грн/кг).
Основною причиною підвищення вартості експерти називають збільшення закупівельних цін на живих свиней.