Контракти.ua

381  —  25.06
Чому ціни на черешню в Україні захмарні: фермери та науковці пояснили, що впливає на вартість
Чому ціни на черешню в Україні захмарні: фермери та науковці пояснили, що впливає на вартість

В Україні різко зросли ціни на черешню. Експерти пояснили, що це на це впливає.

В Україні під час сезону черешню продають від 150 до 250 гривень. Фермери нарікають: більшість майбутнього урожаю вимерзло під час весняних заморозків, деякі дерева стоять взагалі без плодів. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Чому урожай черешні цього року такий низький

Оксана Овчаренко на заробітки з сусіднього села приїжджає вже років зо двадцять. Вона каже, що в мирний час на черешні можна було заробити на поїздку на 2 тижні на море. Втім, цьогоріч такого заробітку у неї не буде.

«Зараз люди 40–60 кг збирають. Раніше від 80 до 100, і це була норма. Цього року дуже нашкодив мороз, черешні мало», — кажуть фермери.

Ана понад двох тисячах дерев плодів взагалі майже немає, бідкається В’ячеслав Литовченко. Він керує цим підприємством від 2013-го, але такого провального року ще не пам’ятає.

«На нашому підприємстві вирощується 15 сортів черешень на площі 55 га. Це приблизно 10 тисяч дерев. Заморозки цього року були двічі у квітні, і вони дуже пошкодили урожай. Приблизний урожай на дереві 2–10 кг. Це 20% від минулого року», — каже В’ячеслав Литовченко.

Від збитків, каже, не врятує навіть підвищення вартості продукції. Слідом за фермерами ціни миттєво змінили і продавці на місцевих ринках. Люди придивляються, обурюються, але купують.

Що кажуть на ринках

На одному зі столичних ринків черешню продають від 150 гривень за кіло — це якщо брати оптом. Вроздріб — від 180 гривень.

У профільній асоціації попереджають: чекати на значне здешевшання черешні цьогоріч уже не варто, адже через заморозки загинуло близько 60 процентів урожаю в більшості регіонів України.

Що кажуть науковці

На Київщині на площі 1,5 гектара зібрано 26 найкращих сортів вітчизняної селекції. Це — Інститут садівництва. Докторка сільськогосподарських наук Олена Кіщак веде до дерев, рясно облитих черешнями. Олена Анатоліївна розповідає: столичний регіон розташований у зоні лісостепу. Тут дерева мороз пошкодив менше. Тож геть без черешень українці точно не залишаться.

Водночас втрат деякі фермери зазнають не лише через негоду, а й тому, що неправильно облаштовують сади та доглядають за ними, каже пані Олена.

«Це вдається саме добором оптимального типу саду. Забезпечення мікроклімату в саду, форми крони, щоб це не були дуже щільні сади, як зараз модно», — каже вона.

Важливо також підібрати сорти, які підходять для конкретного регіону і щоб витримали будь-які удари стихії. Однак цим правилом фермери часто теж нехтують.

Сорт Етика, за словами Олени Кіщак, отримали на Бахмутській дослідній станції багато років тому. Такі самі установи були ще в кількох місцях, які зараз або під окупацією, або, ймовірно, знищені. Хоча, на щастя, колекції повністю не втрачені: їх вдалося продублювати.

Цього сезону на окупованих територіях навіть хотіли збільшити обсяги збуту краденої української черешні до Росії. Втім, майже увесь урожай вимерз — і бізнес провалився.

Пані Олена з Інституту садівництва вірить, що загарбані росіянами території невдовзі звільнять, адже селекція сортів на цих землях — дуже важлива і для науки, і для фермерів.

Ну а самі фермери сподіваються: наступного року підступних весняних заморозків не буде. І вони зможуть зібрати щедрий урожай.