Хумус — не просто смачна закуска зі Сходу, яку подають до овочів або піти. Це справжній суперфуд, який за останнє десятиліття із традиційної страви став зіркою продуктових полиць.
За ніжною текстурою і приємним смаком криється безліч поживних речовин, здатних підтримати здоров’я, зарядити енергією та навіть покращити роботу серця і травлення. Видання Real Simple розповіло про 10 вагомих причин, чому хумус варто їсти регулярно. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Основний інгредієнт хумусу — нут (турецький горох). У 100 г готового продукту — близько 8 г білка. Цей рослинний білок сприяє відновленню тканин, підтримці м’язової маси та забезпечує тривале насичення. Це особливо актуально для вегетаріанців і тих, хто скорочує споживання м’яса.
Поради: поєднуйте хумус із броколі або червоним перцем — отримаєте збалансований білковий перекус із клітковиною і вітаміном С.
Хумус — справжній мінеральний коктейль. Він містить:
Тахіні — паста з насіння кунжуту, яка є важливим інгредієнтом хумусу. Вона містить вітамін Е, що діє як природний антиоксидант і захищає клітини від вільних радикалів. Крім того, тахіні багата на лігнани — речовини, які мають протизапальну дію.
Хумус містить мононенасичені жири з оливкової олії — ті самі, які роблять середземноморську дієту такою корисною. Вони сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину (ЛПНЩ) та підвищенню «хорошого» (ЛПВЩ), зменшують ризик серцево-судинних захворювань.
Клітковина та рослинні сполуки нуту сприяють природному зниженню рівня холестерину. Регулярне вживання бобових, зокрема нуту, може знизити рівень ЛПНЩ на 4–5% за кілька тижнів.
Всього одна столова ложка хумусу містить майже грам клітковини. Цього достатньо, щоб підтримати здорову мікрофлору кишківника, уникнути закрепів і забезпечити тривале відчуття ситості. Клітковина також сприяє зниженню ризику появи діабету II типу.
Насіння кунжуту, яке входить до складу хумусу, допомагає зменшити рівень запальних маркерів (CRP, IL-6), а це важливо для профілактики хронічних запалень, артриту, атеросклерозу та інших хвороб.
Завдяки гармонійному поєднанню білків, жирів і клітковини хумус має низький глікемічний індекс. Це означає, що він не викликає різких стрибків рівня глюкози у крові — важливо для профілактики діабету та контролю апетиту.
Хумус містить не лише вітаміни та мінерали, а й біоактивні речовини, які покращують їхнє засвоєння. А якщо поєднати хумус із джерелом вітаміну С (як-от солодкий перець або помідори), організм краще засвоюватиме залізо з бобових.
Класичний хумус складається лише з нуту, тахіні, лимонного соку та оливкової олії — жодного глютену чи продуктів тваринного походження. Це робить його ідеальним варіантом для людей із целіакією, алергією чи тих, хто дотримується веганської дієти.
Лайфгак: якщо готуєте хумус вдома, контролюйте кількість солі. У магазинних варіантах її часто забагато.
Хумус поєднує користь, доступність і легкість приготування. Тож якщо ви шукаєте ідеальне перекушування, яке одночасно підтримує здоров’я, допомагає травленню, доглядає за серцем і додає краси шкірі — баночка хумусу завжди стане у пригоді.