У березні в Україні спостерігалося зростання цін на деякі продукти. У квітні також очікується сезонне подорожчання овочів та м'яса.
Експерти Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» розповіли виданню «Главред», повідомляють Контракти.
Подорожчання овочів. Головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Інна Сало пояснила, що у квітні очікується незначне сезонне подорожчання овочів. Так, у порівнянні з цінами в березні, вартість деяких овочів може зрости до 5%.
«Перш за все, через втрату якісних показників, що пов’язані переважно зі складнощами зберігання найбільш помітно можуть зрости ціни на капусту білокачанну – до 52,0 грн/кг (+3 %), а також на моркву – до 42,5 грн/кг (+1,6 %). Ціна на картоплю може зрости до 33 грн/кг (+2 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. Ціна на цибулю ріпчасту, за достатнього рівня пропозиції, залишатиметься практично сталою – до 16 грн/кг», – сказала вона.
Зростання цін на м'ясо. Експерти очікують подорожчання м'яса у квітні. Так, за їх прогнозом, підвищення роздрібних цін на основні види м’яса (яловичина, свинина та курятина) може сягнути до 9%.
Науковиця з «Інституту аграрної економіки» Наталія Копитець пояснила, що на подорожчання м'яса впливають декілька факторів:
Копитець підкреслила, що останній фактор також буде однією з причин подорожчання хлібобулочних виробів – через це хліб може зрости в ціні ще на 1,5-3 % упродовж квітня.
Які продукти можуть подешевшати у квітні. Але у другий місяць весни ціни на деякі продукти в Україні можуть знизитися. За прогнозом експертів, у квітні очікується незначне зниження закупівельних цін на молоко, яке надходить на переробку від сільськогосподарських підприємств. Відповідно це вплине і на роздрібні ціни на молочні продукти – ціни на цю продукцію незначно знизяться.
«За попередніми розрахунками експертів «Інституту аграрної економіки», вартість молокопродуктів у роздрібній торгівельній мережі в квітні цього року буде така: молоко пастеризоване жирністю 2,5 % – 40,6 грн/кг (-1 %), сир кисломолочний (9 %) – 159,4 грн/кг (-0,4 %), сир твердий (50 %) – 302,2 грн/кг (-0,6 %)», – сказав провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Іван Свиноус.