На заході України, в селі Смідин, жителі зберегли та передають із покоління в покоління унікальний рецепт печеної капусти.
Це автентична страва, яку готують до святкового столу у Смідинській громаді вже понад сто років, і навіть нині вона залишається головною гастрономічною окрасою.На сторінці shotam.info розповіли про справжній ритуал приготування, адже цей процес має свої таємниці й тонкощі. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Смідинська громада ставиться до печеної капусти з особливою любов'ю. Багато господинь готують її для своєї родини, і вважається, що чим більше головок капусти покладено до печі, тим смачнішою вона вийде. Крім того, цей традиційний рецепт було включено до переліку кулінарної нематеріальної спадщини Волині, підкреслюючи її важливість та унікальність для української культури.
У смідинських домівках капусту традиційно запікають у печі на дубових дровах. Ранком розпалюють піч, дрова перегорають, утворюючи жар, на який і викладають головки капусти. Піч ретельно обмазують сумішшю з піску й води, щоб уникнути витоку тепла та створити для капусти ідеальні умови для запікання. Страва готується протягом цілої ночі, а вранці господині виймають її та очищають від верхніх запечених листків. Така капуста має неповторний смак, насичений колір "кави з молоком" і ніжну м'яку консистенцію.
Перед подаванням печену капусту доповнюють маринованими огірками, квашеними овочами, спеціями та запашною олією з часником. Це робить її ще ароматнішою і пікантнішою. Її зазвичай подають з варениками або свіжим домашнім хлібом, що ідеально поєднується з ніжною текстурою та смаком капусти. Така страва дуже подобається як місцевим жителям, так і туристам, що приїжджають до Смідина.
Якщо у вас немає можливості готувати страву в печі, її можна приготувати в домашніх умовах, у духовці.
Інгредієнти:
Після запікання перекладіть капусту до посуду та залийте на добу розсолом від квашених огірків або капусти. Якщо у вас немає готового розсолу, можна зварити свіжий маринад з додаванням спецій на свій смак. Залийте капусту, щоб вона була повністю покрита маринадом. Так вона може зберігатися в холодильнику до тижня.
Перед подаванням наріжте капусту великими шматками, змішайте з олією, подрібненим часником і зернами гірчиці. Це ідеальна закуска, яка не лише підкорить своїм автентичним смаком, але й додасть тепла та затишку будь-якому столу.
Цей рецепт обов’язково здивує вас і ваших гостей. Завдяки простим інгредієнтам і цікавому процесу приготування печена капуста подарує смак старовинної української кухні та відкриє для вас багатство народних традицій.