Контракти.ua

407  —  31.10
Кулінарна спадщина Волині: рецепт смідинської печеної капусти
Кулінарна спадщина Волині: рецепт смідинської печеної капусти

На заході України, в селі Смідин, жителі зберегли та передають із покоління в покоління унікальний рецепт печеної капусти.

Це автентична страва, яку готують до святкового столу у Смідинській громаді вже понад сто років, і навіть нині вона залишається головною гастрономічною окрасою.На сторінці shotam.info розповіли про справжній ритуал приготування,  адже цей процес має свої таємниці й тонкощі. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Історія страви

Смідинська громада ставиться до печеної капусти з особливою любов'ю. Багато господинь готують її для своєї родини, і вважається, що чим більше головок капусти покладено до печі, тим смачнішою вона вийде. Крім того, цей традиційний рецепт було включено до переліку кулінарної нематеріальної спадщини Волині, підкреслюючи її важливість та унікальність для української культури.

Як готують капусту в печі

У смідинських домівках капусту традиційно запікають у печі на дубових дровах. Ранком розпалюють піч, дрова перегорають, утворюючи жар, на який і викладають головки капусти. Піч ретельно обмазують сумішшю з піску й води, щоб уникнути витоку тепла та створити для капусти ідеальні умови для запікання. Страва готується протягом цілої ночі, а вранці господині виймають її та очищають від верхніх запечених листків. Така капуста має неповторний смак, насичений колір "кави з молоком" і ніжну м'яку консистенцію.

Подавання

Перед подаванням печену капусту доповнюють маринованими огірками, квашеними овочами, спеціями та запашною олією з часником. Це робить її ще ароматнішою і пікантнішою. Її зазвичай подають з варениками або свіжим домашнім хлібом, що ідеально поєднується з ніжною текстурою та смаком капусти. Така страва дуже подобається як місцевим жителям, так і туристам, що приїжджають до Смідина.

Рецепт приготування печеної капусти вдома

Якщо у вас немає можливості готувати страву в печі, її можна приготувати в домашніх умовах, у духовці.

Інгредієнти:

  • вода холодна – 150 мл
  • розсіл огірковий – 1 л
  • олія – 100 мл
  • гірчиця з зернами – 3 ст. л.
  • часник – 8 зубків

Приготування: 1 спосіб

  1. Розріжте капусту середнього розміру на чотири частини.
  2. Щільно складіть шматки до товстостінного посуду, наприклад, чавунця або гусятниці.
  3. Додайте холодну воду, щільно закрийте кришкою і поставте в духовку.
  4. Запікайте за температури 150°C протягом 4 годин до кремового кольору, після чого залиште страву в духовці до повного охолодження.
  5. Запікайте капусту годину за температури 200°C, потім знизьте її до 150°C і готуйте ще 2 години.
  6. Щільно набийте порізану капусту до великого чавунця, переверніть його догори дном на деко (воду не додавати) і поставте в духовку на 2 години за температури 170°C. Після цього вимкніть духовку та залиште страву в ній до ранку.

Приготування: 2 спосіб

Маринування і додаткові секрети смаку

Після запікання перекладіть капусту до посуду та залийте на добу розсолом від квашених огірків або капусти. Якщо у вас немає готового розсолу, можна зварити свіжий маринад з додаванням спецій на свій смак. Залийте капусту, щоб вона була повністю покрита маринадом. Так вона може зберігатися в холодильнику до тижня.

Перед подаванням наріжте капусту великими шматками, змішайте з олією, подрібненим часником і зернами гірчиці. Це ідеальна закуска, яка не лише підкорить своїм автентичним смаком, але й додасть тепла та затишку будь-якому столу.

Цей рецепт обов’язково здивує вас і ваших гостей. Завдяки простим інгредієнтам і цікавому процесу приготування печена капуста подарує смак старовинної української кухні та відкриє для вас багатство народних традицій.