Контракти.ua

136  —  вчера, 16:59
Від початку війни населення України скоротилося на 10 млн – ООН
Від початку війни населення України скоротилося на 10 млн – ООН

За даними ООН, населення України скоротилося на 10 мільйонів осіб, або приблизно на чверть, з початку повномасштабного вторгнення Росії внаслідок відтоку біженців, падіння народжуваності та смертності від війни.

Про це повідомляють Контракти з посиланням на Reuters.

Голова Фонду народонаселення ООН у Східній Європі Флоренс Бауер сказала, що вторгнення в лютому 2022 року погіршило і без того складну демографічну ситуацію.

«Рівень народжуваності різко впав і наразі становить близько однієї дитини на жінку, що є одним з найнижчих показників у світі», - сказала вона.

За її словами, для підтримки стабільної чисельності населення необхідний рівень народжуваності на рівні 2,1 дитини на жінку.

Бауер заявила, що негайний вплив відчули на собі регіони, які майже обезлюдніли через війну, села, в яких залишилися лише старі або одинокі люди, які не можуть створити сім'ю.

Найбільша частка скорочення населення України припадає на біженців – 6,7 мільйона українців нині живуть за кордоном, переважно в Європі. Смерті, спровоковані воєнними діями, також є фактором скорочення.

Бауер зазначила, що для точного підрахунку впливу війни на населення України доведеться почекати до завершення конфлікту, коли нарешті можна буде провести повний перепис населення.

Статьи по теме
Франція передасть Україні ще 12 САУ Caesar
Франція передасть Україні ще 12 САУ Caesar

Завдяки відсоткам від заморожених активів Російської Федерації Франція направить Україні більше озброєння. Зокрема, Київ отримає ще 12 САУ Caesar.
20.10 — 141

Чверть біженців не планують повертатися в Україну
Чверть біженців не планують повертатися в Україну

Близько 25% українських біженців у Європі планують назавжди оселитися за межами України.
18.10 — 224

Світовий банк погіршив прогноз по ВВП України
Світовий банк погіршив прогноз по ВВП України

Світовий банк переглянув свої оцінки щодо росту економіки Україну. Так, СБ зберіг свій прогноз стосовно зростання економіки за підсумками 2024 року на рівні 3,2%, однак суттєво погіршив прогноз на 2025 рік.
18.10 — 146