Контракти.ua

219  —  18.10
Чверть біженців не планують повертатися в Україну
Чверть біженців не планують повертатися в Україну

Близько 25% українських біженців у Європі планують назавжди оселитися за межами України.

Про це повідомляють Контракти з посиланням на дані опитування мюнхенського Інституту економічних досліджень ifo на підставі проведеного дослідження серед українських біженців у червні 2024 року.

Голова Центру досліджень міграції ifo Пану Путваара повідомив, що близько 35% українських біженців хочуть повернутися в Україну щойно там знову буде безпечно. Водночас незважаючи на ситуацію з безпекою найближчим часом повернутись в Україну планують лише 4% опитаних.

На разі, за даними Інституту, в Україну вже повернулися майже 11% біженців, які втекли від війни, а ще 25% не визначилися щодо майбутнього.

«Наші результати показують, що хоча багато українських біженців все ще хочуть повернутися до своєї країни, для більшості перебіг війни є вирішальним фактором. Чим довше триває конфлікт, тим більше людей говорять про майбутнє за межами України», – зазначила у свою чергу дослідниця міграції ifo Івон Гізінг.

Вона нагадала, що на початку війни в Україні лише 10% українців говорили, що планують оселитися за межами України в довгостроковій перспективі. Однак до кінця 2023 року ця частка зростала в середньому на 1,6 процентного пункту кожні 100 днів, тоді як фактична прибутковість становила 2,7 процентного пункту. Тоді майже 60% все ще хотіли повернутися в Україну одразу, щойно безпекова ситуація покращиться. Але згодом ця частка почала стрімко зменшуватись.

Статьи по теме
Франція передасть Україні ще 12 САУ Caesar
Франція передасть Україні ще 12 САУ Caesar

Завдяки відсоткам від заморожених активів Російської Федерації Франція направить Україні більше озброєння. Зокрема, Київ отримає ще 12 САУ Caesar.
20.10 — 136

Світовий банк погіршив прогноз по ВВП України
Світовий банк погіршив прогноз по ВВП України

Світовий банк переглянув свої оцінки щодо росту економіки Україну. Так, СБ зберіг свій прогноз стосовно зростання економіки за підсумками 2024 року на рівні 3,2%, однак суттєво погіршив прогноз на 2025 рік.
18.10 — 141

В Пентагоні пояснили, чому США не хочуть збивати російські ракети над Україною
В Пентагоні пояснили, чому США не хочуть збивати російські ракети над Україною

Сполучені Штати не планують розміщувати систему перехоплення ракет середньої дальності THAAD на території союзників по НАТО в Європі, оскільки війни в Ізраїлі та в Україні відрізняються за своєю суттю.
16.10 — 215