Контракти.ua

211  —  10.10
Війну не завершити ніякими договорами з Росією – Чалий
Війну не завершити ніякими договорами з Росією – Чалий

Війну в Україні не завершити договорами з Росією. Для закінчення потрібно вийти з контактної війни, це можуть допомогти здійснити партнери України.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів експосол України у США та голова правління Українського кризового медіа-центру Валерій Чалий, повідомляють Контракти.

"Нам треба план виходу з широкомасштабної війни на іншу інтенсивність конфлікту. Війну ми не завершимо ніякими договорами з Росією. Нам треба вийти з зіткнення на суходолі, де стріляють Калашникови і купа народу гине, де війна контактна, на відстані 3, 5, 10 кілометрів. Як вийти? Це точне снайперське озброєння, це гаубиці, це точні ракети. Тобто парадокс в тому, що Україна може перейти за допомогою Америки і інших партнерів до більш гуманної війни", - сказав він.

Дипломат переконаний, що російський диктатор Володимир Путін може ухвалити рішення про закінчення війни, якщо побачить гарантовану підтримку України. На думку Чалого, війна потрібна Путіну, але йому байдуже, де воювати.

"Частково є мета зруйнувати Україну, як країну, яка показала успішну модель розвитку. Але ж він шкодує за розвалом Радянського Союзу, і відновлення імперії - це мета. Та він же може відновлювати його не одразу з Україною. Він міг піти на країни Балтії, в інший бік, міг піти на Казахстан, трошки дисциплінувати його, зробити більш союзницьким, як Білорусь. Він багато що міг зробити. Але наша слабкість його привела сюди. І це його помилка, тому що це зруйнує його модель", - вважає колишній посол.

Чалий зазначає, що зараз у світі період регіональних воєн, про що свідчать події на Близькому Сході та в Азії. Тому Україні, за його словами, потрібно перевести війну в інший бік - з Європи, і виставити бар’єр.

Статьи по теме
Зеленський представив План перемоги
Зеленський представив План перемоги

У середу 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді свій План перемоги, який складається із 5 пунктів і 3 таємних додатків.
16.10 — 164

У ЄС обговорюють два варіанти збереження транзиту газу через Україну, - Bloomberg
У ЄС обговорюють два варіанти збереження транзиту газу через Україну, - Bloomberg

Міністри енергетики країн Європи обговорять імпорт російського природного газу, який, як і раніше, надходить до регіону, незважаючи на те, що війна в Україні вирує вже третю зиму. Обговорюються два варіанти, але угода далека від укладання.
15.10 — 136

РФ не здатна на масштабний наступ, але просування можливе – ISW
РФ не здатна на масштабний наступ, але просування можливе – ISW

Російське військове командування кілька місяців готувало наступальну операцію влітку 2024 року і накопичило оперативні резерви та ресурси для її реалізації. Однак за останні місяці виснажливих бойових дій, ці ресурси суттєво скоротилися.
04.10 — 248