Контракти.ua

509  —  11.10
Саміт миру перенесли на грудень? Що каже Офіс президента
Саміт миру перенесли на грудень? Що каже Офіс президента

Саміт миру не має прив'язки до конкретної дати. Наразі йде робота над базовими позиціями в тематичних групах.

Про це у коментарі YouTube-каналу РБК-Україна заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. Про це повідомляють Контракти.UA.

Раніше йшли розмови про те, що другий Саміт миру відбудеться в листопаді, але представниця Офісу президента Дарія Зарівна нещодавно повідомила, що його перенесли.

"Щодо дати, ви ж розумієте, що немає прив'язки до конкретної дати, бо продовжують працювати тематичні групи й вони мають напрацювати базові позиції", - прокоментував ці повідомлення Подоляк.

Водночас він зазначив, що Саміт миру має розв'язувати певні питання, і присутність Росії там має бути забезпечена за рахунок інструментів примусу.

"Політично, коли знімаються всі ці обмеження. От хоче Україна бути в НАТО, то давайте це зафіксуємо юридично, попри бажання РФ, це буде політичним сигналом. Економічна складова - санкції мають працювати ефективно", - наголосив він.

Проте радник керівника Офісу президента заявив, що є багато чинників, які можуть суттєво повпливати на позицію Росії.

"І так само ключове - це "Рамштайн". Це кількість зброї, неформальні дозволи. Кількість зброї, яка буде доводити, що ці дозволи почали працювати. Удари вглиб Росії повинні зростати. І тоді Росія має розуміти, що чим далі, тим більше вона буде втрачати", - підсумував він.

Підготовка другого саміту миру

Нагадаємо, що Україна має на меті провести другий саміт миру за участі представників Росії, а сам захід наразі заплановано на час після завершення роботи над спільним мирним планом.

Однак Росія неодноразово стверджувала, що не має наміру брати участь у зустрічі.