Контракти.ua

181  —  вчера, 10:40
Голова НБУ назвав основні причини подорожчання долару
Голова НБУ назвав основні причини подорожчання долару

Національний банк України рік тому, 3 жовтня 2023 року відмовився від фіксації офіційного курсу гривні до долара. За цей час долар подорожчав майже на 13% через низку причин.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляють Контракти з посиланням на РБК-Україна.

"Ми розуміємо, що за підсумками року керованої гнучкості люди насамперед зважатимуть на показник девальвації офіційного курсу. Так, офіційний курс гривні до долара послабився майже на 13%", - написав він.

За його словами, це відбулося на тлі поєднання екзогенних факторів (триваліша та інтенсивніша війна, руйнування енергетики, чутки про "дефолт"), пом'якшення монетарної політики і валютних обмежень Нацбанком, що було критично важливо для бізнесу та стимулювання економічної активності.

Водночас, зазначив Пишний, така динаміка курсу, по-перше, дала змогу утримати інфляцію протягом цього року близько до цілі НБУ (5%), а її прискорення в серпні було очікуваним і зумовлювалося факторами на боці пропозиції продовольчих товарів. По-друге – не підважила подальше поліпшення інфляційних очікувань. По-третє – сприяла поліпшенню стану зовнішньої торгівлі: дефіцит торгівлі за вісім місяців 2024 року знизився до 22,2 млрд доларів порівняно з 24,5 млрд доларів торік. По-четверте, таке послаблення гривні не підважило привабливість активів у національній валюті.

"Так, за рік курс гривні до долара на готівковому ринку, де купує та продає валюту населення, послабився на 9%. Нагадаю, що ставки за гривневими строковими депозитами рік тому навіть за вирахування податків перевищували 12%. Ставки за облігаціями внутрішньої державної позики були ще вищими і сягали 19%", - нагадав голова НБУ.

Пишний додав, що в контексті привабливості гривні завданням НБУ насамперед є захист гривневих заощаджень населення від інфляції. "Цей захист був забезпечений повною мірою, у тому числі завдяки помірній курсовій динаміці", - вважає він.

Статьи по теме
Українці за останній місяць збільшили покупку доларів у банках на 40%
Українці за останній місяць збільшили покупку доларів у банках на 40%

Населення України у вересні 2024 року продало комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на 1,564 млрд. доларів (в еквіваленті) і купило на 2,660 млрд. доларів. Чиста купівля валюти становила 1,096 млрд доларів.
03.10 — 199

Данія надасть Україні майже 629 млн доларів на закупівлю вітчизняного озброєння
Данія надасть Україні майже 629 млн доларів на закупівлю вітчизняного озброєння

Данія виділить Україні близько 4,2 млрд данських крон (близько 629 млн доларів - ред.). Кошти будуть направлені на закупівлю озброєння українського виробництва.
30.09 — 190

І для України. Пентагон виділяє 1,2 млрд доларів на виробництво ракет AMRAAM
І для України. Пентагон виділяє 1,2 млрд доларів на виробництво ракет AMRAAM

Пентагон уклав контракт на 1,2 млрд доларів на виробництво ракет AMRAAM. Їх отримає й Україна.
13.09 — 211