Контракти.ua

155  —  26.09
В Нацбанку спрогнозували, як зміняться ціни через підвищення податків
В Нацбанку спрогнозували, як зміняться ціни через підвищення податків

Підвищення податків в Україні, яке запланував Кабмін та повинна підтримати ВР, не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції. Адже додаткові надходження в бюджет повернуться в економіку через бюджетні видатки.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляють Контракти з посиланням на ZN.ua.

За його словами, Нацбанк уже проводив відповідні розрахунки, які відображені в липневому "Інфляційному звіті". Там йшлося про можливі додаткові інфляційні ефекти у разі підвищення ставок на окремі податки, зокрема на ПДВ.

"Водночас, аналізуючи пакет ініціатив, поданих до парламенту, ми дійшли висновку, що більшість із них матимуть переважно нейтральний вплив на ціни", — додав Ніколайчук.

За його словами, підвищення оподаткування доходів буде збалансовано тим, що отримані додаткові бюджетні ресурси повернуться в економіку у вигляді державних видатків, що не призведе до значного тиску на попит та зростання цін.

Статьи по теме
Нові податки
Нові податки "на пальцях": хто і скільки платитиме з жовтня

З 1 жовтня в Україні, швидше за все, підвищать податки. Відповідний закон може бути ухвалений в середині жовтня (саме так – нові податки можуть запровадити "заднім числом").
22.09 — 181

Накопичувальні пенсії запроваджуватимуть з 2026 року
Накопичувальні пенсії запроваджуватимуть з 2026 року

Міністерство соціальної політики України збирається впроваджувати накопичувальну пенсійну систему з 2026 року.
20.09 — 194

У якій сфері спостерігається найбільший кадровий голод
У якій сфері спостерігається найбільший кадровий голод

Від початку повномасштабної війни в Україні зберігається нестача кадрів, серед причин – міграція громадян, мобілізація до лав Сил оборони. На ринку праці виник значний дефіцит кваліфікованих фахівців та представників робітничих професій.
14.09 — 168