Контракти.ua

219  —  24.09
Девелопери прогнозують зростання цін на житло
Девелопери прогнозують зростання цін на житло

Прийняття податкового законопроєкту №11416-д в цілому може призвести до зростання цін на житло та інші будівельні об'єкти.

Про це в коментарі LIGA.net розповів голова правління Української асоціації девелоперів Євген Фаворов, повідомляють Контракти.

"Із підвищенням військового збору збільшаться операційні витрати. Це, в свою чергу, може призвести до зростання цін на житло та інші будівельні об'єкти", – зазначив він.

Нагадаємо, військовий збір стягується при купівлі нерухомості і, зазвичай, ділиться порівну між покупцем та продавцем. Відповідно, за умови підвищення збору з 1,5% від вартості "квадратів" до 5%, покупцю доведеться переплатити за квартиру додаткові 1,75%, а девелопер ці самі 1,75% втратить зі свого доходу.

Є ймовірність того, що аби компенсувати свої втрати, багато девелоперів переглянуть ціну квадратного метра в бік збільшення.

"Загалом збільшення податків ускладнює умови для розвитку будівельної галузі, яка вже страждає від браку інвестицій та низького попиту на нерухомість", – каже Євген Фаворов.

Водночас, на ціні квадратного метра може відбитися не тільки збільшення військового збору, а й встановлення ставки податку на прибуток для фінансових установ на рівні 25%. Наприклад, якщо продаж нерухомості відбувається через фонд фінансування будівництва, до обов’язкових платежів додається винагорода управителя фонду – компанії, яка супроводжує угоду.

І якщо зі своєї винагороди замість поточних 18% управитель буде змушений сплачувати 25% податку на прибуток, втрачену різницю йому доведеться компенсувати – знову-таки, переклавши додаткове фінансове навантаження на покупця.

Статьи по теме
Житло в новобудовах Києва дорожчає. Скільки коштує купити квартиру восени
Житло в новобудовах Києва дорожчає. Скільки коштує купити квартиру восени

У Києві відновилося немало об'єктів будівництва. Деякі компанії не змогли адаптуватися до війни і досі не можуть здати будинки, які почали будувати ще у 2021-му. Щоб компенсувати затрати, компанії піднімають ціни на квадратні метри.
02.10 — 1678

Як безпечно зняти або здати житло та не втрапити у халепу, - поради експерта
Як безпечно зняти або здати житло та не втрапити у халепу, - поради експерта

Лише в липні цього року на платформі OLX було опубліковано 7 014 оголошень про здачу в оренду однокімнатних квартир в Києві, які отримали понад 200 000 відгуків. Попит в цій ніші значно перевищує пропозицію, що своєю чергою створює можливість для шахраїв ошукувати тих, хто знаходиться в активному пошуку житла.
02.10 — 295

Реєстрація права власності на нерухомість: куди і з якими документами звертатися
Реєстрація права власності на нерухомість: куди і з якими документами звертатися

Після купівлі квартири чи будинку важливо зареєструвати право власності не нерухомість. Це гарантує, що ваше право на нерухомість буде захищене на законодавчому рівні.
18.09 — 268