Контракти.ua

155  —  сегодня, 12:59
Коли можуть повернутися регулярні графіки відключень
Коли можуть повернутися регулярні графіки відключень

Влітку та на початку вересня українці жили в умовах відключень світла, але зараз графіки відключень не застосовують.

Про це повідомляють Контракти з посиланням на РБК- Україна.

Глава Міненерго Герман Галущенко зазначив, що з 2022 по 2024 роки об'єкти української енергетики зазнали понад 1000 атак. І немає жодного регіону, жодного виду енергетичної інфраструктури, яка не постраждала б.

«Загальні втрати наших потужностей у результаті атак цього року перевищують 9 ГВт. 26 серпня Росія вперше вдарила по українських підстанціях балістичними ракетами. В результаті близько 4 млн осіб терміново відключили від електроенергії. Щоб відновитись, знадобилося приблизно 13 днів», – пояснив він.

Згідно з заявами президента Володимира Зеленського, минулого року максимальне споживання взимку становило якраз ці 18 ГВт. Скільки доступно зараз, невідомо. Але вочевидь до холодів Україна навряд чи встигне відновити потрібні обсяги. Таким чином, регулярні графіки у будь-якому випадку повернуться ближче до зими. Хоча не факт, що відразу з початком опалювального сезону.

«Це скоріше буде пов'язане з похолоданням. Коли середньодобова температура опуститься нижче нуля, можливе поступове повернення графіків стабілізаційних відключень. Спочатку одна черга, а далі, коли температура впаде ще нижче, і більше черг», – дав прогноз директор спеціальних проектів у НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

За його словами, все визначатиметься темпами відновлення (оскільки роботи продовжаться і після початку опалювального сезону), погодою та інтенсивністю обстрілів енергетичної інфраструктури, якщо такі будуть.

Директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко прогнозує повернення графіків на середину-кінець листопада.

«Звичайно, прогнозувати складно. Багато залежить від планів рашистів та можливостей нашої протиповітряної оборони. Думаю, навіть у Міненерго та «Укренерго» поки не знають, якими будуть графіки. По-перше, складно сказати, скільки зможуть відремонтувати пошкоджених блоків на ТЕС. По-друге, чи будуть у нас можливості відбивати атаки росіян. Тому скільки годин, скільки черг - зараз це гадання на кавовій гущі», – пояснив він.

Статьи по теме
Яким буде дефіцит енергогенерації взимку
Яким буде дефіцит енергогенерації взимку

Вірогідний дефіцит в енергосистемі до початку грудня поточного року, який неможливо повністю покрити імпортом, складе близько 4 ГВт. При цьому підготувати до роботи вітчизняні енергетики зможуть, з урахуванням відновленої генерації, приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей.
18.09 — 228

Cьогодні відключення світла не планується
Cьогодні відключення світла не планується

У понеділок, 16 вересня, заходи обмеження споживання електроенергії не прогнозуються.
16.09 — 173

У неділю будемо зі світлом
У неділю будемо зі світлом

У неділю 15 вересня не планується застосування графіки погодинних відключень електроенергії.
14.09 — 136