Контракти.ua

177  —  05.09
У намаганні уникнути західних санкцій Росія покладається на кілька країн, - ISW
У намаганні уникнути західних санкцій Росія покладається на кілька країн, - ISW

Росія покладається на кілька країн у рамках своїх зусиль щодо ухилення від західних санкцій. Серед них - Індія, Сербія та Китайська Народна Республіка.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW). Про це повідомляють Контракти.UA.

Інститут згадує публікацію Financial Times від 4 вересня про те, що Міністерство промисловості і торгівлі Росії розробило план витратити майже 1 мільярд доларів на безпеку критично важливих електронних компонентів у жовтні 2022 року, який, як повідомляється, включав можливість будівництва об'єктів в Індії для отримання доступу до таких компонентів.

FT повідомило, що документи, які є в його розпорядженні, показують, що Росія таємно набувала чутливої електроніки подвійного призначення з Індії за допомогою «значних резервів» індійських рупій, накопичених російськими банками від збільшення продажів нафти до Індії.

Наскільки Росія реалізувала цей план, залишається незрозумілим, хоча ISW оцінює, що РФ бере участь у більш широких зусиллях щодо ухилення від західних санкцій та закупівлі санкціонованих електронних компонентів та обладнання через іноземних суб'єктів.

Також в ISW зазначають, що 4 вересня на полях Східного економічного форуму у Владивостоку російський диктатор Володимир Путін зустрівся з віцепрем'єром Сербії Олександром Вуліним.

Вулін заявив, що Сербія не вводитиме санкції проти Росії і не дозволить використовувати свою територію для "антиросійських» дій. Коментар Вуліна, припускають аналітики Інституту, був частково спрямований на те, щоб відвернути частину роздратування Путіна після нещодавньої купівлі Сербією 12 літаків Rafale у Франції у ймовірній спробі диверсифікувати постачальників зброї від Росії.

Путін заявив, що сподівається побачити президента Сербії Олександра Вучича на майбутньому саміті БРІКС у жовтні 2024 року у Казані.

Путін також зустрівся з віце-президентом КНР Хань Чженом 4 вересня. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін поінформував офіційних осіб КНР про підсумки своєї нещодавньої поїздки до Монголії, у ході якої підкреслив зростання регіональної торгівлі та співробітництва з КНР та Монголією.

В ISW нагадали, що раніше наголошували на ознаках того, що іноземні компанії та банки, у тому числі в КНР, все більш неохоче проводять транзакції з російськими суб'єктами через побоювання вторинних санкцій Заходу, які можуть вплинути на зусилля Росії щодо ухилення від санкцій.

Статьи по теме
РФ ділиться з Іраном ядерними секретами, це викликає побоювання у США та Британії, - ЗМІ
РФ ділиться з Іраном ядерними секретами, це викликає побоювання у США та Британії, - ЗМІ

США та Велика Британія турбовані тим, що Росія ділиться з Іраном секретною ядерною інформацією та технологіями. Йдеться про можливості створення ядерної зброї Тегераном.
вчера, 13:01 — 199

Посли ЄС схвалили продовження санкцій проти Росії, виключивши зі списку мати Пригожина
Посли ЄС схвалили продовження санкцій проти Росії, виключивши зі списку мати Пригожина

Посли Європейського Союзу дали "зелене світло" на продовження санкцій проти Росії. При цьому Брюссель ухвалив рішення виключити Микиту Мазепіна, колишнього гонщика "Формули-1", і Віолетту Пригожину, матір засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина, з російського санкційного списку.
11.09 — 194

Україна хоче, щоб Індія
Україна хоче, щоб Індія "модерувала" переговори з Росією, - посол

Україна вважає, що Індія повинна відігравати активнішу роль у припиненні війни Росії проти України. Київ хоче, щоб Індія була модератором переговорів.
11.09 — 164