Контракти.ua

886  —  01.09
Держагентства РФ фіксують зростання невдоволення Путіним серед росіян, - ISW
Держагентства РФ фіксують зростання невдоволення Путіним серед росіян, - ISW

Держагентства Росії із проведення опитувань громадської думки визнають сплеск невдоволення російським диктатором Володимиром Путіним серед росіян.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW). Про це повідомляють Контракти.UA.

Що говорять опитування

У п'ятницю, 30 серпня, фонд "Громадська думка" опублікував опитування, проведене 25 числа цього місяця. Він показав, що 28% респондентів висловили обурення чи невдоволення діям російської влади. Це більше, ніж 25% та 18% у опитуваннях, які фонд провів 11 серпня та 27 липня відповідно.

ISW зазначив, що респонденти "Громадської думки" не висловлювали настільки високого невдоволення з часів опитування, яке провели у листопаді 2022 року після першого місяця часткової мобілізації в Росії.

Водночас, російський державний центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) зазначив, що рейтинг схвалення Путіна знизився з 77,1% до 73,6 (на 3,5%) у період з 12 по 18 серпня. Це рекордне падіння навіть серед кремлівських соціологів із початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, пише ISW.

Останнє опитування ВЦВГД про 30 серпня показало додаткове зниження рейтингу схвалення Путіна з 73,6% до 72,4% (на 1,2%) у період з 19 по 25 серпня 2024 року.

Висновок ISW

Аналітики зазначили, що опитування російських держагентств не свідчать про особливо виражене незадоволення і не є достовірним відображенням реальних настроїв у російському суспільстві.

Однак ці опитування свідчать про те, що Кремль вважає за необхідне визнати, що невдоволення суспільства зросло після початку операції ЗСУ в Курській області.

Ймовірно, Кремль сподівається, що обмежене визнання суспільного невдоволення захистить його від звинувачень у тому, що він ігнорує стурбованість російського суспільства ситуацією у Курському регіоні.

"Зважаючи на все, Кремль розгорнув складну інформаційну кампанію, спрямовану на те, щоб пояснити своїй внутрішній аудиторії, чому Росія віддає пріоритет продовженню наступальних операцій на сході України, а не негайному вигнанню українських військ з Курської області, і обмежене визнання невдоволення може бути частиною цієї кампанії", - резюмували у звіті.

Бої в Курській області РФ

Нагадаємо, що Сили оборони України проводять операцію в Курській області вже майже чотири тижні. У вівторок, 27 серпня, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українські воїни контролюють 100 населених пунктів Курської області. Крім того, в рамках операції, в полон були взяті 594 військових РФ. В наступні дні успіхи українців не закінчувалися.

За останньою інформацією від 30 серпня, ЗСУ просунулися в Курській області ще на 2 км. Також є поповнення обмінного фонду. Про це Сирський доповів під час засідання Ставки верховного головнокомандувача

Статьи по теме
Кремль формує загони тероборони для підтримки
Кремль формує загони тероборони для підтримки "звільнення" Курської області, - ISW

Влада Російської Федерації створює нові добровольчі загони територіальної оборони у відповідь на вторгнення ЗСУ в Курську область.
31.08 — 795

У РФ через багатомільйонні розкрадання затримали двох високопоставлених військових, - ISW
У РФ через багатомільйонні розкрадання затримали двох високопоставлених військових, - ISW

У Росії, 5 серпня, затримали керівника парку "Патріот" Міністерства оборони Росії В'ячеслава Ахмедова та заступника начальника Управління інноваційного розвитку Володимира Шестерова через розкрадання більше 40 мільйонів рублів.
07.08 — 341

У Росії заарештували ще одного командира окупантів через невдачі на фронті, - ISW
У Росії заарештували ще одного командира окупантів через невдачі на фронті, - ISW

В Росії заарештували командира окупантів Дмитра Пєшкова. Аналітики вважають, що це пов'язано з невдачами на фронті.
04.08 — 224