Контракти.ua

348  —  30.08
Соціологи з'ясували, як українці ставляться до можливих переговорів з РФ
Соціологи з'ясували, як українці ставляться до можливих переговорів з РФ

Українці допускають проведення переговорів з Росією за певних умов. Але тільки кожен п’ятий вважає, що вони можливі вже зараз.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова. Про це повідомляють Контракти.UA.

Близько третини українців (32,4%) вважають, що початок переговорів з Росією про припинення війни можливий лише після звільнення всіх українських територій.

Ще 18,7% заявили, що переговори про мир з Росією можливі зараз, але тільки з метою звільнення полонених і заручників.

Тільки 19,8% вважають, що переговори про мир можливі навіть зараз.

А 17,9% переконані, що переговори про мир з Росією взагалі неможливі.

У ставленні до умов для переговорів є певні регіональні відмінності. Так, готовність до переговорів вже зараз без особливих передумов найчастіше фіксується на Півдні (36%) і Сході (27%), тоді як на Заході і в Центрі цей показник становить 15%. Водночас у безперспективності ідеї домовлятися з Росією не лише зараз, але й загалом, переконані дещо більше на Заході (21%) і меншою мірою на Півдні (13%).

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова проводилося з 8 по 15 серпня 2024 року серед 2017 респондентів лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Останні опитування свідчать про зростання кількості українців, які погоджуються на переговори з РФ щодо закінчення війни. Однак головною вимогою залишається звільнення окупантами усіх українських територій.

Водночас близько половини українців (47%) побоюються, що США можуть вести переговори щодо мирної угоди з Росією без участі українського уряду.

Статьи по теме
Соціологи з'ясували, як українці ставляться до закону про заборону московської церкви
Соціологи з'ясували, як українці ставляться до закону про заборону московської церкви

Абсолютна більшість українців (80%) підтримують ухвалення закону дозволяє забороняти діяльність релігійних організацій, які пов’язані із Росією.
16.10 — 252

Соціологи з'ясували, чому українці скорочують фінансову допомогу армії
Соціологи з'ясували, чому українці скорочують фінансову допомогу армії

Українці продовжують донатити на ЗСУ. Але допомога скорочується через скрутне фінансове становище громадян та інші причини.
24.08 — 356

Питання
Питання "утисків російськомовних": соціологи з'ясували, чи існує проблема в Україні

Абсолютна більшість українців (84%) продовжують дотримуватися погляду, що в Україні немає проблем із використанням російської мови і російськомовні громадяни не зазнають утисків і переслідувань
14.06.23 — 2182