Контракти.ua

653  —  12.08
Критики законопроекту про заборону РПЦ намагаються діяти через США, - джерела
Критики законопроекту про заборону РПЦ намагаються діяти через США, - джерела

Противники законопроекту про заборону РПЦ почали активну кампанію проти нього на Заході. Але насправді в США немає занадто великої стурбованості цією ініціативою.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Геть від Москви. Як у Раді збираються заборонити зв'язки з РПЦ і що про це думає Зеленський". Про це повідомляють Контракти.UA.

Як зазначається в публікації, основним двигуном цієї кампанії став екс-нардеп від Партії регіонів та ОПЗЖ Вадим Новинський, який має давні та тісні зв'язки з РПЦ та УПЦ і покинув Україну незабаром після повномасштабного вторгнення РФ. Для реалізації лобістських завдань він, серед інших, найняв американського адвоката Роберта Амстердама, який розпочав бурхливу діяльність у цьому напрямі.

Завдання Амстердаму полегшує те, що серед трампістського крила республіканців є чимало тих, хто готовий вхопитися за будь-який аргумент, аби відмовитися від допомоги Україні. Зокрема, Амстердам сходив на інтерв'ю до медіа-ікони трампістів Такера Карлсона, де розповів про "утиски церкви в Україні" (інтерв'ю переглянули 55 млн осіб). Карлсона в цьому переконувати не треба було - раніше він сам виступав із заявами про те, що "Зеленський заборонив християнство", йдеться в матеріалі.

Але, за словами різних джерел РБК-Україна в парламенті, насправді аргументом "Захід проти" активно маніпулюють і перебільшують його роль. "Американці, напевно, хотіли би, щоб цього законопроекту взагалі не було. Але якщо вже він є, вони висували певні побажання", - каже один із співрозмовників. Зокрема, йдеться про те, щоб направити законопроект на аналіз до міжнародних організацій, наприклад, ОБСЄ - але це апріорі означає, що його ухвалення затягнеться ще як мінімум на кілька місяців.

Комісія США з міжнародної свободи також зверталася до України за роз'ясненнями щодо законопроекту та вказувала на наявність низки "проблемних положень". Аргументація прихильників законопроекту зводиться до того, що він, в принципі, не стосується релігійних питань (грубо кажучи, ніхто нікому не розповідає, як молитися), а стосується лише захисту національної безпеки. А для України у її нинішній ситуації це очевидне завдання №1.

"Звичайно, лобісти можуть знайти якогось конгресмена чи сенатора, і він щось скаже проти законопроекту. Але не більше", - запевняє співрозмовник видання з фракції "Європейська солідарність".

Заборона філіалу РПЦ

Нагадаємо, Верховна Рада в жовтні 2023 року ухвалила в першому читанні урядовий законопроект №8371, який наближає до офіційної заборони УПЦ Московського патріархату через те, що вона керується з країни-агресора. Проте законопроект досі не ухвалений в цілому.

У квітні 2024 року 83% українців вважали, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність УПЦ Московського патріархату. Зокрема, 63% вважають, що ця церква має бути повністю забороненою. Ще 20% зараз виступають за дещо м’якший підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Водночас на думку 12% респондентів нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

Статьи по теме
На аеродромі у Волгоградській області уражено склади з КАБами та паливом, - джерела
На аеродромі у Волгоградській області уражено склади з КАБами та паливом, - джерела

СБУ спільно із ССО цієї ночі атакували аеродром Маринівка Волгоградської області. Внаслідок чого уражені склади з КАБами та паливом.
23.08 — 1586

У Раді говорять про особливий статус для частини УПЦ, яка порве з Москвою, - джерела
У Раді говорять про особливий статус для частини УПЦ, яка порве з Москвою, - джерела

У політичних кулуарах говорять про можливість надання певного особливого статусу для частини Української православної церкви (Московського патріархату), яка вирішить розірвати зв'язки з Москвою. Але ця ідея нереалістична.
12.08 — 1406

Українська розвідка уразила три вертольоти на території РФ, - джерела
Українська розвідка уразила три вертольоти на території РФ, - джерела

Українська розвідка уразила три гелікоптери на території Росії. Один з них знищили на території аеродрому Міністерства оборони РФ.
28.07 — 699