Контракти.ua

772  —  13.08
Шансів отримати квартиру безплатно не лишилось: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні
Шансів отримати квартиру безплатно не лишилось: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні

Сотні тисяч громадян десятиліттями стоять у черзі на безкоштовну квартиру від держави. Наразі їхні перспективи отримати житло незначні та майже дорівнюють нулю.

Аби виправити ситуацію, Верховна Рада має повністю переписати Житловий кодекс. Пише OBOZ.UA. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк ("Слуга народу") "Мінфіну". Вона нагадала, що в квартирній черзі стоїть дуже велика кількість українців.

"У квартирній черзі – 600 тисяч українців. З них 100 тисяч – це сімʼї військовослужбовців та ті, хто живе у аварійному житлі. Але квартири за чергою й до війни отримували дуже незначна кількість українців", – зазначила нардепка.

Тему квартирних черг, на її думку, мають розслідувати журналісти та правоохоронці. "Ми всі знаємо, як використовувалися землі Міноборони, як на території Києва зникали цілі військові містечка, а на їх місці зʼявлялися нові ЖК. Заклади освіти теж не стояли осторонь такої схеми", – нагадала Шуляк.

Вона наголосила, що частина квартир у нових житлових комплексах дійсно йде на розподіл за чергою, але лише одиниці українців отримують безкоштовне житло. Серед іншого це стало однією з причин, з яких в Україні виникла така величезна квартирна черга.

"Люди стоять у черзі по 10−20 років, і сказати, що в них є якась перспектива, мабуть, буде нечесно. Зараз, як на мене, вже час визнати, що старий Житловий кодекс не працює. Потрібно брати найкращі європейські моделі і змінювати житлове законодавство", – закликала Олена Шуляк.

Також Шуляк розповіла про плани перебудувати довгобуди в соціальне житло. Таке житло надаватимуть не у власність, а тимчасово (хоча це теж можливо, якщо так вирішить місцева громада). Тож коли у родини покращиться матеріальний стан, вона з'їде з соціальної квартири, звільнивши місце для іншої.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні термін експлуатації більшості хрущовок або спливає, або вже минув. Для того, щоб продовжувати безпечно експлуатувати такі будинки, необхідно проводити їх реновацію. Ми розбиралися, як в Україні планують ремонтувати хрущовки та коли це може статися.