Контракти.ua

224  —  06.08
Україна потребує більшої кількості F-16 для зміцнення ППО та бойових місій, - ISW
Україна потребує більшої кількості F-16 для зміцнення ППО та бойових місій, - ISW

Повітряні сили ЗСУ потребують набагато більшої кількості винищувачів F-16 для розширення та зміцнення системи протиповітряної оборони.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW). Про це повідомляють Контракти.UA.

У звіті нагадали, що 4 серпня офіційний Київ заявив про отримання Україною першої партії винищувачів F-16.

Втім, ідеться у звіті, отриманої кількості недостатньо для досягнення відчутного результату в захисті країни від повітряних атак або ефективної участі в бойових місіях.

На думку аналітиків, Україні знадобиться набагато більша кількість F-16, щоб інтегрувати літаки та розширити "парасольку" протиповітряної оборони.

"Крім того, для безпечнішого використання F-16 та усунення ризику їхнього ураження ворогом, Повітряним силам також слід регулярно знищувати системи протиповітряної оборони у російському тилу і на тимчасово окупованих територіях Україні за допомогою наданої Заходом далекобійної зброї", - йдеться у звіті ISW.

Винищувачі F-16 в Україні

Навесні 2023 року було створено авіаційну коаліцію з надання Україні літаків F-16. Її очолили Нідерланди, Данія та низка інших країн-партнерів.

В неділю, 4 серпня, президент Володимир Зеленський продемонстрував перші отримані Україною винищувачі. На них встановили найсучасніше обладнання.

За даними видання The Economist, Україна отримає 79 літаків F-16. З них 20 прибудуть до кінця цього року, решта - партіями впродовж 2025 року.

Статьи по теме
Удари ЗСУ по системах ППО можуть зробити Крим непридатним для армії РФ, - ISW
Удари ЗСУ по системах ППО можуть зробити Крим непридатним для армії РФ, - ISW

Подальші удари Повітряних сил ЗСУ по ворожих засобах протиповітряної оборони у тимчасово окупованому Криму, можуть зробити півострів непридатним для використання російською армією в якості плацдарму.
16.06 — 244

США мають дозволити ЗСУ бити по РФ на всіх ділянках держкордону, - ISW
США мають дозволити ЗСУ бити по РФ на всіх ділянках держкордону, - ISW

Неоднозначна позиція США стосовно обмежень на використання Україною зброї для нанесення ударів по військових цілях на території Росії, послаблює зусилля Сил оборони стримати ймовірні наступальні операції агресора через північний кордон України.
04.06 — 228