Контракти.ua

653  —  30.07
Укртелеком у першому півріччі 2024: модернізація мережі, розбудова оптичної інфраструктури, зростання підключень до сучасного оптичного інтернету
Укртелеком у першому півріччі 2024: модернізація мережі, розбудова оптичної інфраструктури, зростання підключень до сучасного оптичного інтернету

Укртелеком продовжує забезпечувати доступ до послуг інтернету на рівні 90% від кількості населених пунктів, покритих мережею оператора до початку повномасштабного російського вторгнення, відновлювати пошкоджену ворогом інфраструктуру, розбудовувати оптичну мережу, залучати нових абонентів та системно допомагати силам оборони України.

Операційна ефективність

Компанія демонструє стабільно високий рівень операційної ефективності. За результатами роботи першого півріччя 2024 року Укртелеком отримав загальний дохід у розмірі майже 2,3 млрд грн. Про це повідомляють Контракти.UA.

За 6 місяців 2024 року EBITDA компанії склала близько 620 млн грн, а EBITDA margin становить 27%.

Капітальні інвестиції становлять понад 585 млн грн.

Компанія  своєчасно та у повному обсязі виконує свої зобов’язання перед державою, сплативши за 6 місяців 2024 року  понад 660  млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Розбудова оптичної інфраструктури

Протягом останніх років Укртелеком  активно замінює мідну та розбудовує нову сучасну оптичну інфраструктуру, інвестуючи в розвиток мережі FTTH/P за технологією GPON. Зазначена архітектура та технологія – це один із стратегічних напрямків розвитку компанії  для забезпечення сталого та якісного надання телекомунікаційних послуг. У цьому році вже побудовано близько 4 тисяч кілометрів волоконно-оптичних ліній. А загалом оптична мережа Укртелекому налічує більше 84 тисяч кілометрів.

Залучення нових абонентів

Зростають підключення, відповідно збільшується загальний дохід від надання  послуг оптичного інтернету. У першому півріччі цього року у порівнянні з минулим до швидкісного оптичного інтернету  підключено  на 16% більше нових абонентів масового сегменту, малих  та середніх підприємств. Як наслідок, на 15,5% рік до року зріс дохід від надання послуг оптичного інтернету зазначеній категорії користувачів. Серед великих підприємств підключення нових оптичних абонентів у першому півріччі зросло на 37,5%, а відповідний дохід – на 34%.

До швидкісного оптичного інтернету підключено близько 50 медичних та понад 70 освітніх закладів. Загалом, станом на початок липня оптика від Укртелекому є у 1284 медичних та 1752 учбових закладах.

Збитки внаслідок повномасштабної війни

За час повномасштабної війни компанія втратила низку об’єктів нерухомості в тимчасово окупованих населених пунктах, пошкоджено понад 280 будівель компанії, а більше 50 — повністю зруйновано.

За попередніми підрахунками, прямі втрати компанії внаслідок руйнування будівель, втрати обладнання, пошкодження телекомунікаційних мереж та інших активів на тимчасово окупованих територіях становлять близько 700 млн грн.

Загальні руйнівні наслідки російської агресії для Укртелеком сягають 2,8 млрд грн, що переважно зумовлено економічним знеціненням операційних активів.

Відновлювальні роботи тривають постійно після безперервних ворожих атак на цивільну інфраструктуру. Фахівці Укртелекому координують свої дії з ДСНС та ЗСУ, і після проведення ними необхідних заходів аварійно-відновлювальні бригади підприємства та підрядних організацій забезпечують відновлення послуг зв’язку.  

Комерційна оренда

Протягом першого півріччя 2024 року доходи від комерційної оренди нерухомості, що вивільнена завдяки модернізації мережі, зросли на 39% у порівнянні з попереднім роком і склали понад 210 млн грн.

Довідка:
Акціонерне товариство «Укртелеком» – одна з найбільших телекомунікаційних компаній в Україні, що пропонує своїм клієнтам у всіх регіонах країни практично всі види сучасних телекомунікаційних послуг за єдиним рахунком. Укртелеком є провайдером швидкісного фіксованого інтернету, що має найширше покриття.

Оператор реалізовує масштабні проєкти розвитку і модернізації мережі, які передбачають заміну мідних кабелів на оптичні та розширення географії послуг – щороку оператор будує тисячі кілометрів оптики.

Укртелеком є єдиним учасником та засновником ТОВ «ТриМоб», що є постачальником послуг рухомого (мобільного) зв’язку в стандарті UMTS/WCDMA під торговою маркою «ТриМоб».

З 2013 року Укртелеком приєднався до бізнесів SCM.