Контракти.ua

359  —  04.07
Чи пов’язане скорочення видатків на оборону з близьким завершенням війни: експерт дав відповідь
Чи пов’язане скорочення видатків на оборону з близьким завершенням війни: експерт дав відповідь

Україна нині входить у базовий сценарій, який передбачає, що витрати будуть зменшені, зазначив Олег Устенко.

Україна скорочуватиме видатки на оборону. Чи означає це, що війна скоро закінчиться? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це в ефірі КИЇВ24 розповів член Національної інвестиційної ради, радник президента України з економічних питань (2019-2024) Олег Устенко.

"Це (скорочення видатків на оборону – ред.) базується на тому, що війна закінчується, а коли війна закінчується, точніше сказати, коли гаряча фаза війни закінчується, коли гарячої фази війни немає, то, вже і зрозуміло, що всі витрати на армію, на безпеку і оборону можуть бути зменшені. Якщо це не закінчується, то, відповідно, витрати залишатимуться на високому рівні. Але зараз – це те, що називається "базовий сценарій". От в базовому сценарії передбачається, що витрати будуть зменшені", – пояснив Устенко.

І, до речі, якщо подивитися у цю бюджетну декларацію, що закладається, то за словами експерта, вже і економічне зростання там іде більш високими темпами.

"Знову ж таки, чому йде більш високими темпами економічне зростання, порівняно з теперішніми роками, тому що у поствоєнний період часу можна очікувати більше зростання, іде зменшення дефіциту державного бюджету. Тобто там змінюються взагалі всі параметри", – зазначив Устенко.

Нагадаємо, видатки на безпек та оборону передбачаються такі:

  • 2025 рік: 2,2 трлн грн;
  • 2026 рік: 1,6 трлн грн;
  • 2027 рік: 1,5 трлн грн.